Σκληρά παζάρια για χρέος και γεωπολιτική στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ

Με κεντρικό θέμα το ζήτημα του χρέους αλλά και την πορεία του προγράμματος, την εφαρμογή ψηφισμένων μέτρων όπως η περικοπή συντάξεων και του αφορολόγητου, αλλά και την αναδιάρθρωση του χρέους είναι σε εξέλιξη ένα σκληρό παζάρι στην Ουάσιγκτον μεταξύ των βασικών «παικτών» του Ελληνικού δράματος.

Ήδη χτες συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στο υψηλότερο επίπεδο, με την Κ. Λαγκάρντ από το ΔΝΤ, τον Π. Μοσκοβισί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Μ. Κερέ από την ΕΚΤ, τον κ. Ρέγκλινγκ από τον ESM, τον επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο και τους υπουργούς οικονομικών των σημαντικότερων χωρών της Ευρωζώνης, της Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας. Παράλληλα γίνονται οι συναντήσεις του Ελληνικού οικονομικού επιτελείου με την ηγεσία του ΔΝΤ.

Κεντρικό ζήτημα στο «γαϊτανάκι» αυτό, είναι το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στην υπερχρεωμένη Ελλάδα, με τη Γερμανία να θέλει να διασφαλίσει ρόλο στην «καυτή» περιοχή αυτή της Μεσογείου μέσω της Ελλάδας. Στο φόντο αυτό μετά και τις χτεσινές επαφές διαφάνηκε ότι δε συμφωνεί με την πρόταση του ΔΝΤ για τη διαμόρφωση ενός αυτόματου μηχανισμού απομείωσης του χρέους, που δίνει ένα περιθώριο ευελιξίας στη χώρα.

Ουσιαστικά επιδιώκει η όποια ελάφρυνση να γίνεται μετά από διαβούλευση και εξέταση στη βάση υλοποίησης δεσμεύσεων και πολιτικών ισορροπιών εντός της ευρωζώνης. Αυτό όμως το Ταμείο θεωρεί ότι δημιουργεί ζητήματα εν όψει της εξόδου της χώρας στις αγορές καθώς δε δημιουργεί βεβαιότητες. Γιαυτό το ΔΝΤ θέλει οι τεχνικές ελάφρυνσης του χρέους που θα προσδιοριστούν στο τέλος του προγράμματος να εφαρμόζονται ανεξάρτητα από τις πολιτικές αποφάσεις του Eurogroup ή του ΔΣ του ESM.

Με αυτόν τον τρόπο δε το Ταμείο εμπεδώνει και το ρόλο του σε μια κρίσιμη καμπή για τη συνολική του πορεία, ενώ επίσης στέλνεται κι ένα μήνυμα για το πώς θα γίνεται στο μέλλον η διαχείριση χρέους στην Ευρωζώνη. Κάτι που βλέπει θετικά ο υπερατλαντικός σύμμαχος αλλά κι ένα κομμάτι χωρών που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το «γερμανικό χέρι» που μέσω του ESM και του πλαισίου που θέλει να επιβάλλει το Βερολίνο στην Ελλάδα απλώνεται στην ζώνη του ευρώ.

Λύση πακέτο

Το άλλο ζήτημα που έχει προκύψει για την τεχνική χρονική επέκταση του μνημονίου καταβάλλεται προσπάθεια να λυθεί, επίσης, με σκληρό παζάρι. Το όλο ζήτημα έχει να κάνει με τη μικρή καθυστέρηση στην τέταρτη αξιολόγηση και την εκτίμηση ότι για να γίνουν πράξη τα προαπαιτούμενα θα πρέπει η Αθήνα να τρέξει γρήγορα. Κάτι που το Ταμείο το επιθυμεί, διαφορετικά θα έχει χρονικό πρόβλημα στην έκδοση της έκθεσης προόδου, που θα κλείνει το πρόγραμμα και θα πρέπει να συμβαδίζει με τις ημερομηνίες του προγράμματος του ESM, δηλαδή την 20η Αυγούστου.

Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων όλη διαδικασία της τεχνικής ολοκλήρωσης του μνημονίου, των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων θα «πακετοποιηθούν» ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Αυτό που η Ελληνική πλευρά θα στοχεύσει είναι να αποφύγει την πρόωρη εφαρμογή των μέτρων περικοπής του αφορολόγητου που δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα εν όψει κι εκλογών, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι στο ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι και οι περικοπές συντάξεων από την 1/1/2019 δημιουργεί εξίσου σημαντικό ζήτημα.

Σημειώνεται ότι μιλώντας στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τόμσεν επανέφερε με έμμεσο τρόπο στο προσκήνιο την απαίτηση του ΔΝΤ για την ταχύτερη περικοπή του αφορολόγητου.

Ο κ. Τόμσεν μίλησε για «μεγάλη αύξηση των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών για μια στενή βάση φορολογουμένων» πιέζοντας έτσι για τη μείωση του αφρολόγητου που θα διευρύνει τη φορολογική βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2019 προβλέπεται και η περικοπή των συντάξεων ως 18% σε κύριες και επικουρικές. Οι περικοπές αυτές θα εφαρμοστούν από τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019 που θα καταβληθούν εφέτος, στο τέλος Δεκεμβρίου.

Γιώργος Αλεξάκης

The post Σκληρά παζάρια για χρέος και γεωπολιτική στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα