ΚΚΕ: Εγνατία Οδός- Χαράτσια για το λαό, κέρδη για τους ομίλους

Τον πολλαπλασιασμό των διοδίων στην «Εγνατία Οδό», με το λαό να πληρώνει διπλά και τρίδιπλα, τόσο για την κατασκευή των Εθνικών Οδών και άλλων μεγάλων έργων όσο και για τη χρήση τους, κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζοντας ότι τα ευρωκονδύλια καρπώνονται οι όμιλοι-μεγαλοκατασκευαστές για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας

τους. Αυτήν ακριβώς την πολιτική καλωσόρισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σχετικά με την έκθεση «για την εφαρμογή των ειδικών μέτρων (π.χ. αυξήσεις των προκαταβολών στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ) για την Ελλάδα».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην παρέμβασή του τόνισε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Τα ίδια στοιχεία της έκθεσης ομολογούν ότι τα κονδύλια δίνονται από το 2011 με συνοδεία ειδικής Ομάδας Εργασίας για τη στήριξη των αντιδραστικών αλλαγών που αποκαλεί η κυβέρνηση “μεταρρυθμίσεις” και τους αντιδραστικούς μηχανισμούς εδραίωσής τους που κατά ριπάς εξαπολύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, της μικρομεσαίας αγροτιάς ακολουθώντας το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρεστε σε μεγάλα έργα και Εθνικές Οδούς που κατασκευάζονται με αυτά τα κονδύλια. Όμως οι εργαζόμενοι που έχουν πληρώσει ήδη με τη βαριά φορολογία τους την κατασκευή τους, δεν μπορούν να πληρώνουν και με διόδια – ανάμεσά τους και για τους νέους σταθμούς διοδίων στην Εγνατία Οδό, αφού ήδη αναγκάζονται να πηγαίνουν από τον παράδρομο… Π.χ. στην Καβάλα, σωματεία και φορείς κινητοποιούνται σήμερα ενάντια στην επιβολή νέων διοδίων στην Εγνατία Οδό, τις αυξήσεις σε αυτά, διεκδικώντας την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων. Διαμαρτύρονται γιατί με την επιβολή σταθμού διοδίων έξω από την πόλη τους, οι οδηγοί προκειμένου να τον αποφύγουν θα περνούν μέσα από την πόλη, επιβαρύνοντάς την τόσο κυκλοφοριακά όσο και περιβαλλοντικά.

Εξάλλου, σχετικά με την αναφορά της έκθεσης για την υψηλή απορροφητικότητα αυτών των κονδυλίων, αποδείχθηκε ότι αυτά δεν έχουν αποδέκτη το λαό. Αντίθετα, μάλιστα, όλα αυτά τα χρόνια αυτός ματώνει και τσακίζεται από περικοπές μισθών και συντάξεων, δικαιωμάτων, από τη βαριά αντιλαϊκή φορολογία κάθε μορφής, όπως είναι και τα διόδια. Την ίδια στιγμή προκλητικά πανηγυρίζετε και εκφράζετε την ικανοποίησή σας στην έκθεση ότι «το 63 % του συνόλου των πληρωμών προς έργα κρατικών ενισχύσεων αφορούσε ενισχύσεις για επιχειρήσεις και επιχειρηματικά σχέδια, συμβάλλοντας άμεσα στην ανταγωνιστικότητα και τη μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου», ενώ «το 37% αφορούσε δράσεις κρατικών ενισχύσεων για έργα υποδομών, συμπληρώνοντας τις ρυθμίσεις στον τομέα των συνθηκών της αγοράς και της βελτίωσης των επιχειρήσεων». Δηλαδή, μονά – ζυγά όλα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα ευρωενωσιακά κονδύλια, τα κονδύλια των κρατών-μελών, είναι ο πλούτος που ανήκει στους εργαζόμενους γιατί είναι οι μόνοι που τον παράγουν και γι’ αυτό πρέπει να τον διεκδικήσουν από αυτούς που τους τον ληστεύουν, τα μονοπώλια, τις αστικές κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους».

The post ΚΚΕ: Εγνατία Οδός- Χαράτσια για το λαό, κέρδη για τους ομίλους appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα