Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το δάνειο του δήμου Αθηναίων

Τις θέσεις της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωσης στο δήμο της Αθήνας, σχετικά με το δάνειο των 55 εκατομμυρίων που θέλει να λάβει η δημοτική αρχή αλλά και μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους κατοίκους, τοποθετήθηκε, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος.

Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση, ανέφερε:

Σχετικά με το θέμα της σύναψης δανείου 55 ετατ. Ευρώ μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Ευρωπαϊκής Τράπεζας

Επενδύσεων, έκανε την παρακάτω δήλωση.

« Όταν συζητάμε για ένα δάνειο για να γίνουν έργα και απαλλοτριώσεις, η θέση μας είναι καθαρή. Δεν μπορούμε να συζητάμε εισηγητικό χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις για συγκεκριμένα έργα και απαλλοτριώσεις. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη τοποθέτηση. Όταν φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα για να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο Λάμψα ή το εργοστάσιο στην Αχαρνών, να κτιστούν παιδικοί σταθμοί, να πιστοποιηθούν παιδικές χαρές, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στραγγίζει τους ΣΑΤΑ και όταν ο κ. Σκουρλέτης στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ παραπέμπει τους Δήμους να πάρουν δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με εγγύηση Δημοσίου για να κάνουν μικροέργα, δεν μπορούμε να μένουμε στις προθέσεις.

Εμείς επιμένουμε ότι όταν συζητάμε για ένα δάνειο, θα πρέπει να έρθει εισηγητικό που θα αναφέρει αναλυτικά ποια έργα, πότε, με ποιο χρονοδιάγραμμα και με ποιες δεσμεύσεις θα γίνουν. Εάν αυτό έρθει, θα συζητήσουμε στο επόμενο Συμβούλιο. Ένας γενικός κατάλογος κάποιων έργων ήρθε μόλις χτες στο παραπέντε, αλλά αυτό δεν αρκεί. »

Στην ίδια συνεδρίαση, για το θέμα της ενημέρωσης για την κατάσταση, την καταγραφή και την πιστοποίηση των παιδικών χαρών, το οποίο τέθηκε εντός ημερήσιας διάταξης έπειτα από πολύμηνη πίεση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, ο Νίκος Σοφιανός δήλωσε τα εξής:

« Μετά από πολλές προσπάθειες και πιέσεις μας να συζητηθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη, έρχεται μια εικόνα. Όμως, δεν ξέρω αν θα τα πάμε καλά με την αριθμητική. Από τους 132 χώρους στους οποίους υπήρχαν παιδικές χαρές (ή 128 δημόσιους ελεύθερους χώρους που είχαν παιδικές χαρές με μια διαβάθμιση), ο ΟΠΑΝΔΑ σχεδιάζει άμεση αποξήλωση σε 30 χώρους, ανακατασκευή σε 56, και σε άλλους 14 εξειδικευμένες επεμβάσεις, συντήρηση, πιστοποίηση. Αυτή είναι η κατηγοριοποίηση. Λείπουν άλλες 28 (ή 32 ανάλογα με το πως μετράμε).

Χώροι που επειδή είχαν μόνο μια τσουλήθρα ή μια τραμπάλα δε θεωρούνται παιδικές χαρές, όμως εκεί έπαιζαν παιδιά. Η ουσία δε βρίσκεται μόνο στη διαδικασία και στο ρόλο της ιδωτικής εταιρείας πλέον πιστοποίησης των δημόσιων Παιδικών Χαρών. Η ουσία είναι ότι με ένα σχέδιο ουσιαστικά η δημοτική αρχή κόβει 60 χώρους και μένει σε 70 Παιδικές Χαρές, σύμφωνα με το εισηγητικό.

70 Παιδικές Χαρές στην Αθήνα των 600 χιλιάδων κατοίκων και των χιλιάδων μεταναστών είναι λίγες. Εσείς ξεκινάτε με εκπτώσεις. Αυτή είναι η βασική αντίρρησή μας.
Εμείς κάναμε μια προσπάθεια να καταγράψαμε σε κάθε διαμέρισμα την κατάσταση. Η κατάσταση είναι τραγική. Το θέμα είναι πως θα επιταχύνουμε και θα πιέσουμε να δοθούν περισσότερα κονδύλια ώστε να μπορέσουμε σε αυτό το σχεδιασμό να ενταχθούν περισσότεροι χώροι ώστε να μεγαλώσουν οι δυνατότητες και να έχουν τα παιδιά στην Αθήνα περισσότερους χώρους για παιδική χαρά. »

Επίσης στην ίδια συνεδρίαση, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης εναντιώθηκαν στην Περιβαλλοντική Μελέτη της Περιφέρειας Αττικής για το ρέμα Ποδονίφτη.

Ζήτησαν να καταψηφιστεί η μελέτη και ο Δήμος Αθηναίων μαζί με το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας να προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα καθαρισμού της κοίτης του ρέματος, γκρεμίσματος των αυθαιρέτων και διαμόρφωσης της όχθης του ρέματος.
Είναι θετικό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε τη μελέτη της Περιφέρειας που οδηγούσε στην τσιμεντοποίηση της φυσικής κοίτης του ρέματος Ποδονίφτη που παραμένει ελεύθερη.

Επίσης στην ίδια συνεδρίαση, ο Νίκος Σοφιανός έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

« Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε το Νοέμβριο, όταν συζητούσαμε για τα τέλη και τους φόρους, να μειωθούν τα τέλη σε μια σειρά κατηγορίες επαγγελματικής στέγης. Αυτό που δεν ειπώθηκε τότε είναι ότι για να ισχύσουν θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν αίτηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε την υποχρέωση να ενημερώσει του δημότες και τους καταστηματάρχες για να κάνουν αίτηση. Αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα κανένας αυτοαπασχολούμενος εδώ και τρεις μήνες να μην έχει καταθέσει αίτηση. Υπάρχει ανάγκη γρήγορης ενημέρωσης από τις υπηρεσίες του Δήμου σε αυτές τις κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων, εμπόρων, επαγγελματιών, για να κάνουν την αίτηση και να μπορούν να έχουν μια ουσιαστική οικονομική ανάσα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να γίνει τσιμέντο χώρος στην Ακαδημία Πλάτωνος με το περίφημο MALL “Academy Gardens”, ο Υπουργός κος Σταθάκης υπέγραψε και με τη βούλα πλέον ξεκινάει το επιχειρηματικό σχέδιο. Εμείς βάζουμε ως θέμα το κάλεσμα διαμαρτυρίας της επιτροπής κατοίκων της περιοχής, του «Συντονιστικού για την αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνα ενάντια στο Mall» για τη συγκέντρωση την Κυριακή το πρωί. Είναι ανάγκη η πίεση των κατοίκων να εμποδίσει αυτούς τους σχεδιασμούς. »»

The post Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το δάνειο του δήμου Αθηναίων appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα