Δ..Πατρέων σε Εργαζόμενους Κοινωφελούς: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, συνάντηση με εργαζόμενους που θα εργαστούν με οκτάμηνη σύμβαση στο Δήμο Πατρέων, μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς απασχόλησης».

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, καλωσόρισε τους εργαζόμενους δίνοντάς τους προσωπική επιστολή στην οποία τονίζεται ότι σταθερή θέση και διεκδίκηση της Δημοτικής

Αρχής είναι: Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι αντιδήμαρχοι Διονύσης Πλέσσας, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Δημήτρης Πελεκούδας,

Ιουλία Γιαννιτσοπούλου και Παναγιώτης Μελάς.

Επιστολή του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, προς τους εργαζόμενους που προσελήφθησαν στον Δήμο με σύμβαση οχτώ μηνών

Αγαπητή φίλη/φίλε συνδημότη,

του »Προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας»

Σε σένα που πιάνεις δουλειά στο Δήμο μας για 8 μόλις μήνες, θέλουμε σαν Δημοτική αρχή να σε καλωσορίσουμε και να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες από τις σκέψεις μας που καθορίζουν την δράση και τον προσανατολισμό μας.

Το πρώτο από όλα τα δικαιώματα για κάθε άνθρωπο, είναι το δικαίωμα στη δουλειά.

Αυτό το βασικό δικαίωμα οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, κεφάλαιο και Ευρωπαϊκή Ένωση, το έχουν στήσει στο τοίχο. Σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αντικαθιστούν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με κακοπληρωμένη και ευκαιριακή απασχόληση, δουλειά, με ημερομηνία λήξης και μεροκάματο ψίχουλα. Πριν ακόμη την οικονομική κρίση, στους Δήμους υπήρξαν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, με μισθό κάτω από τις τότε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ακολούθησαν τα stage, τάχα σαν πρακτική άσκηση, ήρθαν τα 5μηνα αλλά και 3μηνα μέσω Μ.Κ.Ο..

Στόχος από τότε και στους Δήμους ήταν το χτύπημα των σταθερών εργασιακών σχέσεων, η μείωση του μεροκάματου. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους, όπως και στο Δήμο μας, γενικεύονται και κρίσιμες υπηρεσίες είναι στον αέρα! Στο Δήμο μας την τελευταία 5ετία έχουν αποχωρήσει 567 εργαζόμενοι και δεν έχει αναπληρωθεί ούτε μια θέση με μόνιμη σχέση εργασίας, οι κυβερνήσεις εναλλάσσουν προγράμματα μερικής εργασίας και ανακύκλωσης της ανεργίας.

Σήμερα κυβέρνηση, αστικά κόμματα, ΣΕΒ, στο όνομα της ανάπτυξης αξιοποιούν τη γενικευμένη ανεργία για να γενικεύσουν και να μονιμοποιήσουν την αντιλαϊκή επίθεση. Θέλουν τους εργαζόμενους μόνιμα δεμένους στα σκλαβοπάζαρα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, με μεροκάματο φτώχιας .

Με αυτά τα προγράμματα το κράτος σας εμφανίζει ως »ωφελούμενους» και όχι εργαζόμενους, για να μη διεκδικείτε συγκροτημένα τα δικαιώματά σας. Εκπαιδεύουν τους εργαζόμενους, ειδικά την νέα γενιά, στην επιβίωση με ψίχουλα, την ώρα που τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των πολυεθνικών πολλαπλασιάζονται. Αυτός είναι ο “δρόμος ανάπτυξης” που μας υπέδειξαν ως μέλλον τα κυβερνητικά κλιμάκια και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο λεγόμενο αναπτυξιακό συνέδριο που διοργάνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η Δημοτική Αρχή αντιπαρατίθεται με αυτό τον κάλπικο για το λαό δρόμο γι αυτό και διαδήλωσε μαζί με το λαό για τα δικαιώματα των εργαζομένων για ανάπτυξη προς όφελος .

Αγαπητή φίλη, αγαπητέ φίλε,

Οι κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη δεν είναι στήριγμα σου. Είναι με τους λίγους, τους εκμεταλλευτές της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενιαία λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα, καταστρέφουν ζωές, εξαθλιώνουν το λαό, την νεολαία μας. Το τοπίο είναι εχθρικό. Οι νόμοι και τα μνημόνια τους τσακίζουν κόκαλα, θυσιάζουν ζωές στο βωμό του κέρδους.

Με αυτούς τους νόμους και κανόνες καλείται η Δημοτική Αρχή να ασκεί διοίκηση στο Δήμο μας. Έχουμε κάνει επιλογή! Είμαστε απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές, στηρίζουμε το εργατικό λαϊκό κίνημα, που παλεύει και διεκδικεί όχι απλά να επιβιώνει ο λαός, άλλα να ζει! Να ζει όπως του αξίζει στο 21Ο ΑΙΩΝΑ !

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τούτος ο τόπος έχει όλες τις δυνατότητες να θρέψει , να σπουδάσει, να κρατήσει υγιείς, με ελεύθερο χρόνο και πολιτισμό όλους τους ανθρώπους του! Αυτές τις δυνατότητες τις αμφισβητεί και τις ακυρώνει η πολιτική που οργανώνει την κοινωνία και την οικονομία με κριτήριο το κέρδος μιας χούφτας που ζουν εμπορευόμενοι τον πλούτο και τις ανάγκες των πολλών ! .

Προβάλουμε και στηρίζουμε τους αγώνες για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με πυξίδα αυτή μας την θέση, διοργανώσαμε την μεγάλη πορεία αγώνα από την Πάτρα στην Αθήνα, στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου με κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για Όλους, Δουλειά με Δικαιώματα» και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε.

Καρπός των αγώνων που μέχρι σήμερα έχουν οργανώσει οι εργαζόμενοι ενάντια στην ασκούμενη πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, είναι και η μετατροπή των 5μηνων συμβάσεων σε 8μηνες, η ένταξη σας στην δουλειά με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με τα ιδία δικαιώματα σε ωράριο και άδειες με τους μονίμους συναδέλφους, με διέξοδο στο ταμείο ανεργίας μετά την λήξη του προγράμματος .

Ως Δημοτική Αρχή είναι υποχρέωση μας να στηρίξουμε το οργανωμένο κίνημα των εργαζομένων, των ανέργων να μπει σε πρώτο πλάνο το αίτημα για 751ευρω, τουλάχιστον, κατώτερο μισθό για όλους , να σταματήσει τώρα ο διαχωρισμός στο μισθό για τους κάτω των 25 χρονών , ο διαχωρισμός μεταξύ ανέργων και εργαζομένων.

Ο αγώνας για μόνιμη σταθερή δουλειά είναι υποχρέωση κάθε εργαζομένου και κάθε τίμιου ανθρώπου. Είναι γι’ αυτό και υποχρέωση μας ως Δημοτική Αρχή απέναντι στον άνεργο, στα λαϊκά νοικοκυριά που ενώ πληρώνουν και ξαναπληρώνουν σε κράτος και Δήμους έχουν όλο και λιγότερη πρόσβαση σε σύγχρονες δομές και υπηρεσίες στήριξης .

Να γιατί τούτος ο αγώνας ζωής δεν μπορεί να είναι μοναχικός δρόμος για κανέναν.

Οργανώσου στα σωματεία στο Δήμο. Ζήτα από τις υπηρεσίες τα μέτρα προστασίας που δικαιούσαι όπως και οι μόνιμοι συνάδελφοι σου. Υπερασπίσου όλα τα εργασιακά σου δικαιώματα.

Είμαστε δίπλα σας για να διεκδικήσουμε ότι απορρέει από τα δικαιώματα σας όχι σαν «ωφελούμενοι» αλλά σαν εργαζόμενοι!!.

Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα.

 Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.

 Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας.

 Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

 Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.

 Για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, χρειάζονται εργαζόμενους με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δεν είμαστε με την ‘’κοινωφελή’’ και με κάθε είδους εργασία με ημερομηνία λήξης.

Είμαστε με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

The post Δ..Πατρέων σε Εργαζόμενους Κοινωφελούς: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα