Αντιδράσεις εργαζομένων για άνοιγμα των καταστημάτων στις 26 Δεκεμβρίου

Σκέψεις για τη λειτουργία του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen Athens στα Σπάτα τις 26 Δεκεμβρίου κάνουν οι υπεύθυνοι θέλοντας να υιοθετήσουν τον αγγλοσαξονικό θεσμό της Boxing day.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση ανάμεσα στους εργαζομένους ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για «εργασιακή ζούγκλα». Μάλιστα δε αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις το παράδειγμά της

McArthurGlen Athens αν αποφασιστεί τελικά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), το οποίο απαιτεί να μην προχωρήσει η εταιρεία στην επίμαχη απόφαση, η 26η Δεκεμβρίου είναι «κατοχυρωμένη στη συνείδηση όλων μας ως αργία».

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η 26η Δεκεμβρίου δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες, αλλά στις κατ’ έθιμον αργίες. Η νομοθεσία προβλέπει ότι εάν μια επιχείρηση παρέμενε κλειστή τα προηγούμενα χρόνια και φέτος ο εργοδότης εξαιρετικώς αποφάσισε τη λειτουργία της, τότε α) οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο δικαιούνται το κανονικό τους ημερομίσθιο και β) οι αμειβόμενοι με μισθό δικαιούνται να λάβουν το 1/25 επιπλέον του μισθού τους (διότι ο μισθός αντιστοιχεί στις εργάσιμες ημέρες του μηνός, ενώ η μέρα αυτή δεν ήταν γι’ αυτούς εργάσιμη και συνεπώς δεν περιλαμβανόταν στον μισθό τους η αμοιβή για τη μέρα αυτή).

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει ότι κάποιες επιχειρήσεις θα τηρήσουν μεν τις κατ’ έθιμον αργίες (2 Ιανουαρίου και Θεοφάνια), όμως θα πιέσουν τους εργαζομένους τους να λάβουν υποχρεωτικά άδεια ή ρεπό για να μην τους πληρώσουν. Σημειώνεται ότι η McArthurGlen Athens είχε επιλέξει να λειτουργήσουν τα καταστήματά της στις 2 Ιανουαρίου 2017, ημέρα η οποία παραδοσιακά οι εμπορικές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, επειδή το προσωπικό έχει εργαστεί τις τρεις προηγούμενες Κυριακές.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο λειτουργίας του την επομένη των Χριστουγέννων το εκπτωτικό χωριό προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του και επιφυλάσσεται να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του τις επόμενες ημέρες .

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Boxing Day σηματοδοτεί την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων και πρόκειται για ημέρα με πολύ μεγάλες προσφορές. Θυμίζει δε την Black Friday, υπό την έννοια ότι οι καταναλωτές σχηματίζουν ουρές έξω από τα καταστήματα, περιμένοντας αυτά να ανοίξουν. Ως εκπτωτικός θεσμός λειτουργεί κυρίως, πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, αλλά και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα σε εμπορικά κέντρα στην Ιταλία.

The post Αντιδράσεις εργαζομένων για άνοιγμα των καταστημάτων στις 26 Δεκεμβρίου appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα