Ανεφάρμοστη η εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο για εξόφληση φόρου κληρονομιάς

Στον «αέρα» βρίσκεται η διάταξη του νόμου Ν.4621/2014 που προβλέπει την εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο για εξόφληση φόρου κληρονομιάς από πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του φόρου με μετρητά, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Μάλιστα, αν και τον Οκτώβριο του 2016 ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης είχε δηλώσει στη Βουλή ότι η εν λόγω απόφαση ήταν τότε στο

τελικό στάδιο επεξεργασίας της, απαντητική επιστολή της ΑΑΔΕ στον Ανδρέα Λοβέρδο που κοινοποιήθηκε προ ημερών στο Κοινοβούλιο απαντά ακριβώς το ίδιο.

Στην απάντηση της ΑΑΔΕ τονίζεται πως για την εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο για εξόφληση φόρου κληρονομιάς απαραίτητη είναι η έκδοση της ανωτέρω κανονιστικής απόφασης υπουργού Οικονομικών η οποία τελεί υπό επεξεργασία από την συναρμόδιες υπηρεσίες. «Σημειώνεται ότι οι συναρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες υπάγονται τόσο στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσο και στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής και Δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών», αποσαφηνίζεται σχετικά.

Ακόμη, ξεκαθαρίζεται πως η εν λόγω διάταξη εφαρμόζεται περιοριστικά μόνο σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας του αιτούντος για εξόφληση του φόρου κληρονομιάς με μετρητά και όχι σε κάθε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης φόρου από οποιοδήποτε αιτία και η εφαρμογή αυτή είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική.

«Με την επικείμενη έκδοση της ως άνω υπουργικής απόφασης θα καθοριστούν μεταξύ άλλων τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος και να συγκεντρώσει ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΟΥ παραλαβής της αίτησης, καθώς και το όργανο στο οποίο θα αποσταλεί ο φάκελος της υπόθεσης συμπληρωμένος καταλλήλως προκειμένου να αποφασίσει για την αποδοχή του αιτήματος», αναφέρει η απάντηση της ΑΑΔΕ.

The post Ανεφάρμοστη η εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο για εξόφληση φόρου κληρονομιάς appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα