Το μυστικό της Skroutz: Πως στηρίζει τους επαγγελματίες και εξασφαλίζει πρόσβαση σε εκατομμύρια καταναλωτές

Τρεις επαγγελματίες που συνεργάζονται με το «Skroutz Marketplace» μεταφέρουν την εμπειρία τους.

Η επιτυχία της εταιρείας Skroutz δεν είναι τυχαία. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της έβαλε σε προτεραιότητα τις ανάγκες του καταναλωτή προσφέροντας ποικιλία επιλογών και κυρίως πρόσβαση στη σύγκριση των τιμών των προϊόντων, δημιουργώντας μία εφαρμογή στην αιχμή της τεχνολογίας.

Όμως δεν έμεινε εκεί. Προχώρησε στο επόμενο βήμα στηρίζοντας τους συνεργάτες της για να μεγαλώσουν την επιχείρησή τους. Η Skroutz

μέσω του Skroutz Marketplace τόσο την περίοδο των υποχρεωτικών lockdowns που έφεραν σε αδιέξοδο πολλές επιχειρήσεις όσο και κατά την επιστροφή στην «κανονικότητα» - ας την πούμε έτσι αν και ακόμα υπάρχουν περιορισμοί - κατάφερε να δώσει λύσεις απαντώντας στις πραγματικές ανάγκες που περιλαμβάνουν όλη την προσπάθεια που καταβάλουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για να προωθήσουν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές.

Η Skroutz μέσω του «Skroutz Marketplace» αναλαμβάνει τα κόστη και τις καθημερινές διαδικασίες που απαιτούν χρόνο και κόπο από τους συνεργάτες. Τα καταστήματα, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εισάγουν τα προϊόντα τους και να αποδεχτούν τις παραγγελίες. Διεκπεραιώνει τις αποστολές, διαχειρίζεται τις ακυρώσεις και τις επιστροφές, παρέχει υποστήριξη στους πελάτες και διασφαλίζει ασφαλείς πληρωμές, ενώ παράλληλα τους δίνει πρόσβαση σε εννέα εκατομμύρια χρήστες για να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Οι ιστορίες των επαγγελματιών που συνεργάζονται με τη Skroutz μιλούν από μόνες τους:

Άκης Παινεσάκης, ιδιοκτήτης των καταστημάτων Italian Factory Outlet, με έδρα Κρήτη

Ο Άκης Παινεσάκης δραστηριοποιείται στον κλάδο της ένδυσης. Είναι ιδιοκτήτης των καταστημάτων Italian Factory Outlet στην Κρήτη και από εκεί τροφοδοτεί όλο τον κόσμο. Η σχέση του με την Ιταλία, όπως δηλώνει και η επωνυμία της εταιρείας του, ξεκίνησε πριν από περίπου 30 χρόνια από το Τορίνο, ως γιατρός στη «Μεγάλη Κυρία» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου της Juventus. Η αγάπη του για την επιχειρηματικότητα και τη μόδα τον έφερε πίσω στην πατρίδα του την Κρήτη. Έχοντας αποκτήσει γνωριμίες και γνώση γύρω από τους μεγαλύτερους ιταλικούς οίκους μόδας από τη θητεία του στο Τορίνο, το 2008 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα ρούχων στο υπόγειο του σπιτιού του. Σήμερα, η επιχείρησή του μετρά έξι καταστήματα στο νομό Χανίων και ένα κατάστημα στο Τορίνο.

Ταυτόχρονα, δραστηριοποιείται στον τομέα της χονδρικής, στέλνοντας τα εμπορεύματά του σε όλα τα μεγάλα κέντρα μόδας του κόσμου, όπως Νέα Υόρκη, Μιλάνο, Λονδίνο, Παρίσι. Με την έναρξη της πανδημίας, ο Άκης βρέθηκε ξαφνικά με έξι καταστήματα κλειστά, 25 υπαλλήλους σε αναστολή, μηδενική κίνηση στη χονδρική λόγω του κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων σε όλο τον κόσμο και δεκάδες χιλιάδες εμπορεύματα να περιμένουν στις αποθήκες του. Τότε, αποφάσισε να γίνει partner του Skroutz.

Ήταν η πρώτη φορά που οι πελάτες του πλέον μπορούσαν να βρουν τα ρούχα των καταστημάτων του online. Αμέσως, μετά τη συνεργασία του με το Skroutz, η επιχείρησή του βρέθηκε από το μηδέν στην κορυφή. Ο αριθμός των παραγγελιών ήταν τόσο μεγάλος, που ακόμα και η συνεργαζόμενη μεταφορική εταιρεία δεν προλάβαινε να τις παραλάβει. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να έχει κάθε μέρα πολύ υψηλό και σταθερό αριθμό νέων παραγγελιών.

Ειρήνη και Ελίνα Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτριες καταστημάτων Λασία με έδρα την Άνδρο

Το 1989, η Μαρίνα και ο Γιάννης Κωνσταντίνου ξεκίνησαν να πουλούν βιβλία, παιχνίδια και είδη δώρων μέσα από δύο καταστήματα στη χώρα στο νησί της Άνδρου. Η ιστορία της εταιρείας συνεχίζεται 32 χρόνια μετά από τις δύο κόρες τους, την Ειρήνη και την Ελίνα. Οι δύο αδελφές έχουν καταφέρει να κρατήσουν ζωντανή την οικογενειακή παράδοση και να εξελίξουν τα καταστήματά τους σε μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις του νησιού, τη «Λασία» . Βέβαια στη διάρκεια της πανδημίας η οικογένεια Κωνσταντίνου αντιμετώπισε δυσκολίες λόγω του λοκντάουν και του «κλεισίματος» του τουρισμού.

Η Ειρήνη προσπάθησε να αναλάβει πρωτοβουλία και να διασώσει την επιχείρηση που ίδρυσαν οι γονείς της. Η πλατφόρμα της Skroutz ήταν η διέξοδος.

«Η πρώτη μου σκέψη, όταν μπήκα μέσα στο Skroutz, είναι ότι επειδή δεν υπήρχε δικό μου e-shop, ότι θα ήταν και πολύ δύσκολο να το οργανώσω το όλο σύστημα. Αλλά η πλατφόρμα του Skroutz είναι τόσο εύκολη για τον έμπορο. Μέσα σε λίγες μέρες είναι πάρα πολύ εύκολο να το μάθει ο οποιοσδήποτε», αναφέρει η Ειρήνη για το ξεκίνημά της.

Στην αρχή, η Ειρήνη ξεκίνησε να ανεβάζει δειλά-δειλά τα προϊόντα στο Skroutz Marketplace. Όσο προσέθετε νέα, τόσο οι πωλήσεις αυξάνονταν φθάνοντας σε σημείο οι online πωλήσεις τους στο marketplace να είναι τόσες πολλές, που ακόμα και τα 4 μέλη της οικογένειας δεν προλάβαιναν να τις πακετάρουν! Η Ειρήνη έχει ανεβάσει στην πλατφόρμα του Skroutz πάνω από 3.500 εμπορεύματα και τα δύο καταστήματα λειτουργούν μέσω των online πωλήσεων, ασταμάτητα 12 μήνες το χρόνο.

«Το Skroutz ουσιαστικά είναι ένα σημείο αναφοράς για την επιχείρησή μας, γιατί μπορέσαμε μέσα από αυτό να αναπτυχθούμε πάρα πολύ, να κάνουμε παραγγελίες που πριν δεν τολμούσαμε να κάνουμε", αναφέρει η Ειρήνη, προσθέτοντας ότι "μπορέσαμε να γίνουμε από μια μικρή εποχιακή επιχείρηση, μια μόνιμη επιχείρηση που να λειτουργεί όλο τον χρόνο.»

Σπύρος Ράπτης, ιδιοκτήτης της κάβας QAVAR με έδρα την Αθήνα

Ο Σπύρος Ράπτης μετά από 13 χρόνια στο χώρο της εστίασης, απασχολούμενος ως βοηθός σερβιτόρου, barman και bar manager, αποφάσισε να χαράξει το δικό του επαγγελματικό δρόμο, επιλέγοντας να «συνδέσει» τη μέρα με τη νύχτα. Το 2017 ξεκίνησε δειλά - δειλά το όνειρό του με μια αποθήκη χονδρικής πώλησης ποτών κι ένα βανάκι. Έξι μήνες μετά, άνοιξε την εταιρεία QAVAR. Ένα μικρό κατάστημα λιανικής στα δυτικά προάστια της Αθήνας, με εξειδίκευση στα σπάνια και εκλεκτά ποτά. Συνεχίζοντας να δουλεύει παράλληλα και στον χώρο της χονδρικής, όταν ξεκίνησε το δεύτερο lockdown και έκλεισαν μαζικά τα μαγαζιά της εστίασης, ο τζίρος έπεσε σχεδόν στο μηδέν. Ο Σπύρος ήξερε ότι για να μπορέσει να επιβιώσει η επιχείρησή του έπρεπε να βρει έναν τρόπο να συνεχίσει να κινεί το εμπόρευμά του. Τότε, του ήρθε και η ιδέα να δοκιμάσει να πουλήσει τα προϊόντα του online μέσω του Skroutz.

«Όταν μπήκαμε στο Skroutz, ήταν σαν να μπήκαμε στη Google της Ελλάδας», δηλώνει ο Σπύρος, θέλοντας να δείξει ότι έγινε πολύ γρήγορα γνωστό το αντικείμενο της δραστηριότητά τους. «Μας έπαιρναν τηλέφωνο από όλη την Ελλάδα και την Αθήνα, και από χονδρική και από λιανική, και μας ρωτούσαν για τα ποτά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μπαίνοντας στο Marketplace του Skroutz, ο Σπύρος όχι μόνο αύξησε κατακόρυφα τις πωλήσεις του, αλλά είχε την ευκαιρία να μελετήσει τον ανταγωνισμό και να ανακαλύψει τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Με αυτό τον τρόπο, κατάφερε να εντοπίσει νέους, φθηνότερους προμηθευτές και να προβλέψει τις τάσεις της κατηγορίας των ποτών, που τον βοήθησε τόσο στην επιλογή εμπορεύματος για το κατάστημά του, όσο και στις συνεργασίες του στον τομέα της χονδρικής. Παράλληλα, κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της περιοχής του και να ανοίξει την αγορά του σε περισσότερες περιοχές της Αττικής με τεράστιο ενδιαφέρον στα premium ποτά, όπως τα βόρεια και νότια προάστια. Σήμερα, με 3.500 ενεργά προϊόντα στο skroutz.gr, συνεχίζει να ονειρεύεται ένα ακόμα πιο δυνατό μέλλον για την επιχείρησή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα