Πώς η Google θα διαβάζει τα μηνύματά σου με ή χωρίς τη συγκατάθεσή σου

Πληροφορίες της Gizmodo αναφέρουν πως η Google μπορεί να αποθηκεύει πληροφορίες από τη χρήση του Gemini για έως και 72 ώρες

Μια νέα και επικίνδυνη σελίδα στο κεφάλαιο της ιδιωτικότητας φαίνεται πως ανοίγει η Google. Όπως αποκάλυψε μια ανάρτηση στο Reddit και επιβεβαίωσε το Android Police, η εταιρεία ενημέρωσε χρήστες Android μέσω email ότι το Gemini, ο ψηφιακός της βοηθός με Τεχνητή Νοημοσύνη, θα έχει από τις 7 Ιουλίου πρόσβαση σε εφαρμογές όπως τα Μηνύματα, το Τηλέφωνο, το WhatsApp και άλλα βοηθητικά εργαλεία του κινητού, ανεξάρτητα από το αν ο χρήστης έχει επιλέξει να ενεργοποιήσει ή όχι την καταγραφή δραστηριότητας.

Με απλά λόγια, η Google δηλώνει πως η πρόσβαση του Gemini σε μερικές από τις πιο ευαίσθητες εφαρμογές του κινητού σου μπορεί να γίνει προεπιλεγμένα και χωρίς ρητή έγκρισή σου. Το email που έλαβαν οι χρήστες εξηγεί πως, αν κάποιος δεν θέλει να χρησιμοποιεί αυτές τις λειτουργίες, μπορεί να τις απενεργοποιήσει από τις ρυθμίσεις. Που ακριβώς βρίσκονται όμως αυτές οι ρυθμίσεις και τι ακριβώς απενεργοποιούν, η Google… δεν έχει δώσει απαντήσεις.

Το θέμα όμως δεν σταματά εκεί. Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Gizmodo, όταν είναι ενεργοποιημένη η παρακολούθηση εφαρμογών, η Google μπορεί να αποθηκεύει πληροφορίες από τη χρήση του Gemini για έως και 72 ώρες και κάποια από αυτά τα δεδομένα μπορεί να φτάσουν στα μάτια ανθρώπων και να μην μένουν μόνο στην αλληλεπίδραση με το chatbot.

Το όραμα της Google για την αποκαλούμενη “Agentic AI”, δηλαδή μια νοημοσύνη που δεν απαντά απλώς, αλλά αναλαμβάνει δράση για εσένα (να σου καλέσει ταξί, να οργανώσει τη μέρα σου ή να παραγγείλει τροφή για το κατοικίδιο) έχει ένα τίμημα. Και αυτό είναι η πρόσβαση σε πολύ προσωπικά δεδομένα, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μοιραζόσουν ούτε με τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους.

Ήδη πολλοί χρήστες αντιδρούν στο γεγονός ότι αυτή η πρόσβαση έρχεται από προεπιλογή, δηλαδή χωρίς να τους ζητηθεί έγκριση εξαρχής.

Το Gizmodo έχει επικοινωνήσει με την Google ζητώντας εξηγήσεις για το τι ακριβώς δεδομένα θα συλλέγονται με αυτή τη νέα λειτουργία, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια επίσημη απάντηση.

Το ζήτημα ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το πού σταματά η ευκολία που παρέχουν οι ψηφιακοί βοηθοί-εφαρμογές και πού ξεκινά παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Keywords