Κομισιόν: Μέτρα στήριξης 11,2 δις ευρώ το 2021 στην Ελλάδα

Eύσημα στην Αθήνα αλλά και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει η 9η αξιολόγηση. Μέτρα στήριξης 11,2 δις ευρώ για το 2021.

Η Κομισιόν στην έκθεσή της για την 9η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, υπολογίζει ότι τα μέτρα στήριξης για το 2021 θα φτάσουν το 6,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 11,2 δισ. ευρώ από 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Η έκθεση αναγνωρίζει

ότι τα μέτρα στήριξης είχαν αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία, σημειώνοντας ότι η ανεργία για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου συγκρατήθηκε στο 16,2%. Ωστόσο η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα έχει ως αποτέλεσμα το έλλειμμα να φτάσει στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι 3,4% του ΑΕΠ που υπολόγιζε η Επιτροπή στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της.

Η έκθεση μιλά για αναιμική ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του χρόνου και επαναλαμβάνει τις προβλέψεις των χειμερινών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ για το 2021 και 5% για το 2022.

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων η έκθεση σημειώνει την πρόοδο που έχει γίνει στις δεσμεύσεις της Ελλάδας στον τομέα της παιδείας, της αναθεώρησης του επιχειρησιακού πλάνου του ΤΑΙΠΕΔ στον τομέα της ενέργειας και όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά στην αναμόρφωση του ΠΔΕ.

Τονίζει ωστόσο και τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, την ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την πρωτοβάθμια παροχή υγείας και το θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς.

Συνολικά, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα έχει προχωρήσει καλά με την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, ωστόσο σημειώνει ότι η δυναμική της μεταρρύθμισης έχει επιβραδυνθεί, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη συνεχή στενή και εποικοδομητική δέσμευση των αρχών και τη συμφωνία για ορισμένα αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Οι αρχές ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να κινητοποιούν πόρους με σκοπό να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχουν τις δέουσες συγκεκριμένες δεσμεύσεις τους εγκαίρως για τη δέκατη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας, η οποία θα εκδοθεί τον Μάιο» και συνδέεται με εκταμίευση δόσης.

Σύμφωνα με την έκθεση έχει σημειωθεί πρόοδος στη δέσμευση αποτίμησης του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες και «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων. Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα