Ο Σέρβος Dragan Solak και το φαινόμενο United Group

Ο ιθύνων νους και η πορεία του ομίλου που έχει κάνει πάνω από 100 εξαγορές τα τελευταία 20 χρόνια. 

Στην Ελλάδα έγινε γνωστός από τις δύο εμβληματικές εξαγορές επιχειρήσεων. Οι εξαγορές πραγματοποιήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια με συμμετοχή σε αυτό το επενδυτικό κρεσέντο της γνωστής βρετανικής εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων BC Partners

καθώς και του προβεβλημένου – λόγω ελληνικότητας – στελέχους της, Νίκου Σταθόπουλου.
Ο λόγος για τον επιχειρηματικό όμιλο United Group που εξαγόρασε πρώτα την φορτωμένη με χρέη Forthnet (νυν Nova), ρυθμίζοντας τα χρέη - την πρώτη εταιρεία που παρείχε στην Ελλάδα πρόσβαση στο internet - και εν συνεχεία την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind.
Εκείνο όμως που στη χώρα μας δεν είναι τόσο γνωστό είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτό το βαλκανικό φαινόμενο, το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία στους κλάδους των media και τηλεπικοινωνιών, έχοντας στο ενεργητικό του πάνω από 100 εξαγορές τα τελευταία 20 χρόνια στην περιοχή των βαλκανίων.
Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, που συγκέντρωσε το BusinessNews.gr ιθύνων νους και ιδρυτής του United Group είναι ο Σέρβος επιχειρηματίας Dragan Solak. Γεννημένος πριν από 58 χρόνια στην πόλη Kragujevac της Σερβίας ξεκίνησε την επιχειρηματική του δράση τη δεκαετία του 1990, φτιάχνοντας βιντεοταινίες. Το 2000 εισήλθε στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, ιδρύοντας την εταιρεία KDS (Kablovsko Distributivni Sistem) ενώ το 2002 έλαβε την πρώτη του χρηματοδότηση από το επενδυτικό κεφάλαιο του γνωστού επενδυτή George Soros. Η KDS άλλαξε επωνυμία σε Serbia Broadband (SBB).
Στη συνέχεια ένας ευρωπαϊκός χρηματοδοτικός οργανισμός, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD) επένδυσε στη Serbia Broadband (SBB) – τόσο μέσω δανείου όσο και μέσω αγοράς μετοχών – ενώ ένα fund (Mid Europa Partners) απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στην επιχείρηση το 2007. Ακολούθησαν διάφορες συναλλαγές αναδιάρθρωσης. Με την πάροδο του χρόνου, η SBB συγχωνεύθηκε με την Telemach Σλοβενίας και την Telemach Βοσνίας, οδηγώντας στην ίδρυση του United Group και τον Dragan Solak στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

Από την KKR στη BC Partners

Η αμερικανιοκή επενδυτική εταιρεία Kohlberg Kravis Roberts (KKR) ήταν ένας ακόμα σταθμός στην πορεία του ομίλου όταν υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς του United Group τον Οκτώβριο του 2013 από το fund Mid Europa Partners. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014. Το τίμημα δεν ανακοινώθηκε αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα η MED αναζητούσε ένα ποσό γύρω στα 950 εκατ. ευρώ.
Το Μάρτιο του 2019 το United Group άλλαξε πάλι χέρια όταν η BC Partners αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών από την KKR. Το τίμημα δεν ανακοινώθηκε, αλλά ορισμένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η συναλλαγή ήταν αξίας 3 δισ. δολαρίων.
Την ίδια χρονιά, το United Group συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία Tele2 Croatia, η οποία έγινε μέλος του United Group το 2020. Επίσης, το 2019 το United Group συμφώνησε να εξαγοράσει τη βουλγαρική Vivacom έναντι 1,2 δις. ευρώ. H συναλλαγή ολοκληρώθηκε το 2020. Στο μεταξύ έγιναν και άλλες αρκετές εξαγορές τόσο σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όσο και μέσα μαζικής ενημέρωσης στις χώρες των βαλκανίων με το United Group να έχει γίνει κυρίαρχος παίκτης παρέχοντας υπηρεσίες σε 3,83 εκατ. νοικοκυριά σε οκτώ χώρες.
Και ενώ η BC Partners έχει αγοράσει το πακέτο της United Group από την KKR, ο Dragan Solak συνεχίζει να διατηρεί μεγάλο μέρος των μετοχών του United Group, το οποίο έχει έδρα στην Ολλανδία. Εκεί εδρεύει η εταιρεία United Group B.V., η οποία μέσω πολύπλοκων μετοχικών σχημάτων ελέγχεται από άλλο νομικό πρόσωπο (Summer Parent SARL) που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Αυτή την εταιρεία φέρονται να ελέγχουν μέσω άλλων νομικών προσώπων η BC Partners (Summer Invest) και ο Dragan Solak (κατέχει ποσοστό 33% με 34%) ενώ η EBRD κατέχει ακόμα ένα μικρό κομμάτι μετοχών.

Πολιτική, γκολφ και Σαουθάμπτον

Ο Σέρβος μεγιστάνας, η περιουσία του οποίου εκτιμάται σε 1,6 δισ. ευρώ εκτός από τις business, έχει και άλλα ενδιαφέροντα όπως είναι το γκολφ, το ποδόσφαιρο - πρόσφατα εξαγόρασε την ομάδα της Premier League Σαουθάμπτον - αλλά και η πολιτική.
Για τον ίδιο και για το United Group ακούγονται και γράφονται πολλά τον τελευταίο καιρό ειδικά στο διεθνή τύπο, για το πως κατάφερε να δημιουργήσει αυτόν τον πολυσχιδή όμιλο, ο οποίος δεν παρουσιάζει ισχυρή κερδοφορία. Ο Dragan Solak δεν κατοικεί στη Σερβία και δεν την επισκέπτεται συχνά για λόγους ασφαλείας αλλά κατοικεί στη Ζυρίχη ενώ έχει λάβει υπηκοότητα από τη Μάλτα. Ο ίδιος δεν κρύβει - σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στον Guardian από το Μιλάνο (μία από τις πόλεις όπου διαθέτει γραφείο) – την κόντρα που έχει με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς καθώς έχασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League ενώ όπως ανέφερε εάν έρθει μια καλή πρόταση δεν θα είχε ενδοιασμούς να πουλήσει τις μετοχές του στο United Group.

Keywords
Τυχαία Θέματα