Κορονοϊός: Ξεκινά η χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 60 ετών

Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το απόγευμα της Δευτέρας 20/9, ξεκινώντας την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού κατά της νόσου covid-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως έχουν ήδη συμπληρωθεί εννιά μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα. Παράλληλα, υπογράμμισε την αξία των εμβολίων σε ό, τι αφορά την προστασία από τον ιό και τη σοβαρή νόσηση.

Με αφορμή κυρίως τις μεταλλάξεις, η ίδια είπε πως εντάθηκε η συζήτηση για μια τρίτη δόση εμβολίου, λέγοντας πως η πρώτη ομάδα που θα την κάνουν είναι τα άτομα

που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, πχ ανοσοκατεσταλμένοι.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό.

Η ίδια είπε πως υπάρχει θετική έγκριση για τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους, με το πρόγραμμα να έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Για τα άτομα των άνω των 60 ετών είπε ότι φαίνεται η ομάδα αυτή έχει τα κριτήρια που απαιτούνται για να προκριθεί η τρίτη δόση.

Στη συνέχεια, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό, τι αφορά την σοβαρή νόσηση.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής τόνισε πως ακόμη αναμένονται δεδομένα από σχετικές μελέτες πριν ληφθούν οι αποφάσεις.

«Οι μελέτες από το Ισραήλ δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει λοίμωξη και σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από όσους έλαβαν την τρίτη δόση διπλασίασαν τα αντισώματα από την δεύτερη δόση. Από το CDC αναμένονται σύντομα δεδομένα από άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση. Μπορεί αυτή η δόση να αποτελεί και την τελική δόση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θεμιστοκλέους: Δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση

Ακολούθως, πήρε τον λόγο ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος επισήμανε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν θα είναι υποχρεωτική. Επίσης, ανέφερε πως η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέλυσε τα τελευταία στοιχεία του εμβολιαστικού προγράμματος, λέγοντας πως συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί, ενώ 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν

Keywords
Τυχαία Θέματα