Επίσημο: «Τέλος» το Astrazeneca για τους κάτω των 60

Παραμένει η σύσταση για δεύτερη δόση με ίδιο εμβόλιο.

«Κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας γεγονός ευοίωνο στο οποίο έχει συμβάλλει καθοριστικά ο εξελισσόμενος εμβολιασμός. Από επιδημιολογικής πλευράς η χώρα μας βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα διασποράς του ιού με σταθερή τάση μείωσης», είπε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

«Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση μείωσης η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca

των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία. Παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε: «Η απόφαση αυτή της επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο. Από τη στιγμή που έχουμε ένα χαμηλό ιολογικό φορτίο αλλάζουν τα όρια ηλικίας και να το πω αν αυξηθούν τα κρούσματα τα όρια αυτά μπορούν να διακυμανθούν. Είναι μια τακτική την οποία την έχουμε δει και σε άλλες χώρες της ΕΕ και μάλιστα και σε χώρες όπως η Γερμανία που του εμβόλιο της AZ είναι για ηλικίες 18 και άνω αλλά η σύσταση είναι για άλλο ηλικιακό όριο».

«Με βάση αυτά όσοι έχουν προγραμματισμένο 1ο ραντεβού με AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών θα λάβουν ενημερωτικό SMS Και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Αυτό είναι σύσταση δεν είναι απαγόρευση», συμπλήρωσε.

Δείτε το live:

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣASTRAZENECA
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα