Κινητοποιήσεις και μοτοπορείες από διανομείς λόγω eFood - ΕΦΚΑ εκθέτει Χατζηδάκη

O υπουργός μπορεί να δηλώνει να του φέρουν «μία διάταξη, μία παράγραφο, μία λέξη από τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας, η οποία να οδηγεί προς τα πίσω σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων στα delivery και τα courier συγκριτικά με τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι τότε», ωστόσο η «ζημιά» έχει γίνει προηγουμένως αφού δεν υπάρχουν ιδιαίτερες πρόνοιες για την προστασία των εργαζομένων στα delivery.    

Ο

ΕΦΚΑ εξέθεσε τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη με αφορμή την υπόθεση efood, καθώς οι υπηρεσίες του είχαν αποφανθεί παλαιότερα υπέρ της απασχόλησης των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου ως μισθωτών και όχι ως freelancers. Κάτι τέτοιο αναφερόταν και σε σχετική απάντηση του ΕΦΚΑ (28/7/20) σε ερώτημα της εταιρείας Online Delivery (efood.gr), ενώ στη συνέχεια ανάλογη ήταν και η εγκύκλιος Βρούτση (4/11/20).

Αυτά βέβαια άλλαξαν με το σχετικό νόμο Χατζηδάκη (4808/2021), ο οποίος έδωσε νόμιμα τη δυνατότητα στις εταιρείες να απασχολούν εργαζόμενους διανομείς είτε ως freelancers είτε ως μισθωτούς.

Σωνεπώς ο υπουργός μπορεί να δηλώνει να του φέρουν «μία διάταξη, μία παράγραφο, μία λέξη από τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας, η οποία να οδηγεί προς τα πίσω σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων στα delivery και τα courier συγκριτικά με τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι τότε», ωστόσο η «ζημιά» έχει γίνει προηγουμένως αφού δεν υπάρχουν ιδιαίτερες πρόνοιες για την προστασία των εργαζομένων στα delivery.

Σήμερα Τετάρτη, οι διανομείς συνολικά delivery-courier έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση και στάση εργασίας. Η στάση εργασίας πραγματοποιείται μεταξύ 12:00 και 16:00 και είναι πανελλαδική. Η αντίδραση των εργαζομένων μετά τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής, όταν η εταιρία efood επεδίωξε να μετατρέψει 115 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε freelancers με την απειλή της απόλυσης, έτυχε της στήριξης τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Επισιτισμού Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), όσο και της ΓΣΕΕ.
Οι διανομείς στη Θεσσαλονίκη εξήγγειλαν, εκτός από τη σημερινή κινητοποίηση και 24ωρη απεργία για την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους.

Βασικά αιτήματα, «να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την efood με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης-batch και να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα