Η Ericsson μηνύει την Apple για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

Η Apple αδειοδοτήθηκε για πρώτη φορά τις πατέντες της Ericsson το 2008 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone.

Αγωγές έχει καταθέσει η Ericsson AB για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κατά της Apple Inc., για χρήση της τεχνολογίας της σε προϊόντα όπως τα iPhone

της χωρίς άδεια, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας MarketWatch. Οι πιο πρόσφατες αγωγές, που κατατέθηκαν τη Δευτέρα (17/1), είναι οι τελευταίες σε μια σειρά διαφωνιών μεταξύ των εταιρειών καθώς διαφωνούν για πληρωμές δικαιωμάτων.

Με την ταχεία ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας για την τροφοδοσία του 5G και το τεράστιο κόστος που συνεπάγεται, οι προγραμματιστές είναι πρόθυμοι να εξασφαλίσουν ότι θα ανακτήσουν το κόστος μέσω δικαιωμάτων, όταν η τεχνολογία τους χρησιμοποιείται από άλλους.

Η Apple αδειοδοτήθηκε για πρώτη φορά τις πατέντες της Ericsson το 2008 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone. Όταν έληξε αυτή η συμφωνία, μια καταγγελία του 2015 από την Ericsson κατά της Apple οδήγησε σε μια άλλη παγκόσμια συμφωνία πολλαπλών αδειών μεταξύ των εταιρειών, αλλά αυτές οι άδειες έχουν πλέον λήξει, αφού οι συνομιλίες για την ανανέωση της συμφωνίας στα τέλη του 2021 απέτυχαν.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Ericsson μήνυσε την Apple, ζητώντας να δηλώσει ότι το ποσοστό αδειοδότησης 5G που πρόσφερε στην Apple ήταν δίκαιο, εύλογο και αμερόληπτο, σημειώνοντας ότι το ποσοστό μεταξύ 2,50 και 5,00 $ για κάθε συσκευή 5G που πωλήθηκε ορίστηκε το 2017 για να προσφέρει στους δικαιοδόχους διαφάνεια και προβλεψιμότητα.

Η Apple άσκησε μήνυση τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας ότι η σουηδική εταιρεία χρησιμοποιούσε «τακτικές ισχυρών όπλων» για να ανανεώσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. «Η Ericsson έχει καταθέσει πολλές αγωγές κατά της Apple για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε πολλές δικαιοδοσίες», ανέφερε η Ericsson, η οποία υποστηρίζει: "Εφόσον η προηγούμενη συμφωνία έληξε και δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τους όρους και το εύρος μιας νέας άδειας, η Apple χρησιμοποιεί πλέον την τεχνολογία μας χωρίς άδεια".

Η Ericsson ξοδεύει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη κάθε χρόνο και έχει λάβει περισσότερες από 57.000 πατέντες παγκοσμίως. Η τεχνολογία της αδειοδοτείται μέσω συμφωνιών αδειοδότησης, οι οποίες επί του παρόντος παράγουν περίπου 7 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (776,5 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως εσόδων.

«Ήμασταν πάντα πρόθυμοι να πληρώσουμε μια δίκαιη τιμή για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα προϊόντα μας», δήλωσε η Apple στη Wall Street Journal. «Η Ericsson αρνήθηκε να διαπραγματευτεί δίκαιους όρους για την ανανέωση της συμφωνίας αδειοδότησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και αντ' αυτού έχει μηνύσει την Apple σε όλο τον κόσμο για να εκβιάσει υπερβολικά δικαιώματα», ανέφερε.

Η Apple πρόσθεσε ότι τώρα ζητά από το δικαστήριο να βοηθήσει στον καθορισμό μιας δίκαιης τιμής για τα βασικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που θα ισχύουν παγκοσμίως. «Θα συνεχίσουμε να αμυνόμαστε ενάντια στις τακτικές τους», υποστήριξε η πλευρά της Apple.

Keywords
Τυχαία Θέματα