Εταιρεία της φαμίλιας του Προέδρου της Ακτωρ Α.Ε. διεκδικεί έργα ως συνεταίρος της Ακτωρ αλλά και ως αντίπαλος. Γίνεται;

Η αναφορά είναι για τον εκτελεστικό πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Άκτωρ και της Reds του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ,  Χρήστο Παναγιωτόπουλο.

Όπως είναι γνωστό η Ακτωρ είναι 100% θυγατρικής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με βασικούς μετόχους τους ολλανδούς της Reggeborgh (ελέγχουν και τη διοίκηση) και τους επιχειρηματίες Δ. Μπάκο και Ι. Καϋμενάκη, που τα έχουν δει όλα με το στρεβλό management και τις αποτυχίες του. Ο κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος είναι στην ομάδα μετόχων που στηρίζουν την Reggeborgh και είχαν αιτηθεί την αλλαγή της προηγούμενης

διοίκησης των αδελφών Καλλιτσάντση. Και για να τον ανταμείψει η Reggeborgh τον έχρισε εκτελεστικό πρόεδρο της Ακτωρ και της Reds (εισηγμένη και αυτή εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών με βασικότερο μέτοχο την ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Ίσως γι΄αυτό τώρα γίνονται ορισμένα παράδοξα. Ποιά είναι αυτά; Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία Ακτωρ σχημάτισε κοινοπραξία με την εταιρεία P&C Development S.A. για να διεκδικήσει το έργο της παράκαμψης Μελιβοίων – Δημάριο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τη συγκεκριμένη εταιρεία, έχει ιδρύσει ο κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος, δηλαδή ο εκτελεστικός πρόεδρος της Άκτωρ και της Reds και την τρέχει μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο.

Σε αυτή την εταιρεία, ο κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος ήταν διευθύνων σύμβουλος με πρόεδρο τον αδελφό του Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο μέχρι πρόσφατα. Στη συνέχεια παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αφήνοντας στο διοικητικό πόστο τον αδελφό του. Η εταιρεία όμως τώρα εμφανίζεται ως κοινοπραξία στο παραπάνω έργο με την Άκτωρ.

Λεπτομέρεια είναι πως το λογότυπο της εταιρείας P&C Development S.A. είναι ένα τριγωνάκι. Συμπτωματικώς, τριγωνάκι είναι και το λογότυπο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η διαφορά είναι πως το «τριγωνάκι» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο εσωτερικό είναι μονόχρωμο, χρώματος κόκκινου ενώ το «τριγωνάκι» της P&C Development S.A. απαρτίζεται από μικρούς κύκλους. Είναι και αυτοί κόκκινοι. Από μακριά τα δύο λογότυπα μοιάζουν σαν αδελφάκια, αλλά δεν είναι.

Σε άλλο έργο πριν από μερικούς μήνες η P& C Development S.A. της οικογένειας Παναγιωτόπουλου διεκδικούσε το έργο του «Ιωνικού Κέντρου» στη Νέα Ιωνία, προϋπολογισμού περί τα 15 εκατ. ευρώ. Αντίπαλος της εταιρείας ήταν η Ακτωρ! Το συγκεκριμένο έργο δεν το πήρε καμία από τις δύο εταιρείες.

O κ. Παναγιωτόπουλος δεν αρκείται στις παραπάνω δραστηριότητες. Πρόσφατα συστάθηκε η εταιρεία DEL24 στον κλάδο των logistics και του χονδρικού εμπορίου με μετόχους τα νομικά πρόσωπα Hepta Holdings και ΑΡΤ ΙΝ ΛΟΤΖΙΣΤΙΚΣ. Η τελευταία, είναι εταιρεία που δραστηριοποιείται επίσης στον κλάδο logistics και του χονδρικού εμπορίου, η οποία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Από ποιόν; Από τον κ. Χρήστο Παναγιωτόπουλο και την εταιρεία LifeConcept 50-50% (η LifeCincept αναπτύσσει στην ελληνική αγορά την αλυσίδα επίπλων BoConcept. Σε αυτή την εταιρεία ΑΡΤ ΙΝ ΛΟΤΖΙΣΤΙΚΣ. o κ. Παναγιωτόπουλος παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Ενδιαφέρον έχει πάντως εάν ο Πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ έχει δηλώσει όλες αυτές τις ιδιότητές του στο ενημερωτικό δελτίο που η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξέδωσε το καλοκαίρι για τις ανάγκες της αύξησης κεφαλαίου. Εκεί δηλώνονται όλες οι εταιρείες που τα μέλη του Δ.Σ. και οι μεγαλομέτοχοι των εισηγμένων ή βασικών θυγατρικών τους έχουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο ή συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια άλλων εταιρειών. Αυτό γίνεται, για να γνωρίζουν και οι αδαείς μέτοχοι τις δραστηριότητες προσώπων που διαχειρίζονται τα χρήματά τους και να αποφεύγονται τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων, εάν υπάρχουν. Στο βιογραφικό πάντως του κ. Παναγιωτόπουλου όπως έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των Ακτωρ και Reds ουδεμία αναφορά γίνεται στις άλλες ιδιότητές του. Σαν να μην υπήρξαν ούτε υπάρχουν.

Να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες Ακτωρ και Reds απασχολούν μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και επηρεάζουν ουσιωδώς τη δραστηριότητά του. Όπότε πρόκειται για στοιχεία που έχουν τη σημασία τους για τους μετόχους. Εάν υπάρχουν ελλείψεις το θέμα θα έχει ενδιαφέρον και για την εποπτική αρχή, δηλαδή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που νοιάζεται πολύ για τα θέματα διαφάνειας, επάρκειας πληροφοριών (οι οποίες πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους τους επενδυτές) και εταιρικής διακυβέρνησης .

Εν κατακλείδι ένα είναι σίγουρο, ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό επιχειρείν μπορεί να τα ανέχεται η Reggeborgh και η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τους δικούς τους λόγους. Ίσως βέβαια να μην γνωρίζουν και λεπτομέρειες. Το σίγουρο είναι ότι αυτά, άλλοι μέτοχοι δεν μπορούν να τα ανεχτούν.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα