Επιδοτήσεις ΕΣΠΑ: Τις επόμενες ημέρες €69 εκατ. στην εστίαση, το φθινόπωρο τα χρήματα σε τουρισμό

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τις πληττόμενες εταιρείες του κλάδου εστίασης ολοκληρώνεται την Παρασκευή 30/7/2021 και ώρα 15:00 και δεν αναμένεται να δοθεί παράταση.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες – κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 και την Δευτέρα 2 Αυγούστου - θα συνεχιστεί η πίστωση ποσού 69 εκατ. ευρώ σε 7.400 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση (και έχει εγκριθεί η αίτησή τους) στη δράση «Επιδότηση κεφαλαίου Κίνησης σε επιχειρήσεις Εστίασης για προμήθεια Πρώτων Υλών», που αφορά πληττόμενες επιχειρήσεις από

την πανδημία του κορονοϊού και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Ζερβό, ο οποίος μίλησε στο BusinessNews.gr, έχουν συνολικά υποβληθεί 24.513 αιτήσεις. Από αυτές έχουν αξιολογηθεί και ενταχθεί 9.340 επιχειρήσεις και έχει εγκριθεί ποσό 95 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν πληρωθεί περίπου 1.900 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν λάβει περί τα 26 εκατ. ευρώ.
Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται την Παρασκευή 30/7/2021 και ώρα 15:00 και δεν αναμένεται να δοθεί παράταση.
Να σημειωθεί πως οι διαδικασίες από την προκήρυξη του προγράμματος τον περασμένο Μάιο μέχρι τις πληρωμές που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν γίνει σε χρόνο ρεκόρ και συγκεκριμένα σε διάστημα τριών μηνών, όταν για αντίστοιχα προγράμματα μεσολαβούσε χρόνος 12-18 μηνών. Επίσης, όπως σημειώνει ο κ. Ζερβός στην όλη διαδικασία υπάρχει ποσοστό αστοχίας αιτήσεων 32%.
Θυμίζουμε πως ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την εστίαση είναι 330 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 280 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 50 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.

Τουρισμός: «Επανεκκίνηση» από ...φθινόπωρο

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα επιδότησης πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου («Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»), η αρχική προκήρυξη εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2021 ενώ υπήρξε και τροποποίηση στις 28 Ιουνίου 2021. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα ορίστηκε από τις 16/6/2021 έως 29/9/2021 (ώρα 17:00). Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ προορίζονται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα 50 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.
Μέχρι στιγμής σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν υποβληθεί 3.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις με αιτούμενο ποσό 135 εκατ. ευρώ. Επίσης έχουν υποβληθεί σχέδια αιτήσεων (ατελείς αιτήσεις) με συνολικό αιτούμενο ποσό 42 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι από την προκήρυξη μέχρι την εκταμίευση μεσολαβούν περίπου τρεις μήνες, χρήματα αναμένεται να εκταμιευθούν στις αρχές του φθινοπώρου.
Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει γκρίνιες στους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να δοθούν προκαταβολές για την επανεκκίνηση και όχι να περιμένουν να πάρουν χρήματα προς το τέλος της σεζόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα