ΕΕ: Δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για νέες κυρώσεις στις Big Tech

Σε μια απόφαση που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για νέες έρευνες κατά των αμερικανικών κολοσσών του Διαδικτύου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι εθνικές αρχές προσωπικών δεδομένων μπορούν να διενεργούν έρευνες κατά της Facebook παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει έδρα στις χώρες τους.

Η Facebook, όπως και η Google, η Twitter

και η Apple, διατηρεί την ευρωπαϊκή έδρα της στην Ιρλανδία, κυρίως για φορολογικούς λόγους, κάτι που σημαίνει ότι άμεσος αρμόδιος για τυχόν παραβάσεις σε θέματα ιδιωτικότητας είναι η ιρλανδική αρχή προστασίας δεδομένων. Η υπόθεση που εξέτασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο άρχισε όταν η βελγική αρχή δεδομένων προσπάθησε να εμποδίσει τη Facebook από το να χρησιμοποιεί cookies για να παρακολουθεί τους Βέλγους χρήστες, ακόμα κι αν δεν διατηρούν λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο. Η Facebook υποστήριξε ότι η βελγική αρχή είναι αναρμόδια για τέτοια μέτρα, οπότε η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το δικαστήριο τελικά αποφάνθηκε πως «κάτω από ορισμένες συνθήκες, οι εθνικές αρχές μπορούν να ασκήσουν τις εξουσίες τους προκειμένου να φέρουν ενώπιον δικαστηρίου χώρας-μέλους οποιαδήποτε φερόμενη παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) ακόμα κι αν η εθνική αρχή δεν είναι η κύρια αρχή επίβλεψης»

Την απόφαση χαιρέτισε με δηλώσεις του στο Reuters η γενική διευθύντρια της οργάνωσης καταναλωτή BEUC, Μονίκ Γκόγιενς: «Οι περισσότερες εταιρείες των Big Tech έχουν έδρα στην Ιρλανδία, δεν θα έπρεπε όμως να επιφορτίζεται μόνο η αρμόδια αρχή της χώρας την προστασία 500 εκατομμυρίων καταναλωτών στην ΕΕ, ειδικά αν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες».

Σύμφωνα με το Reuters, οι αρχές δεδομένων αρκετών χωρών-μελών έχουν διαμαρτυρηθεί για την ιρλανδική αρχή υποστηρίζοντας ότι καθυστερεί στην έκδοση αποφάσεων. Υποθέσεις που εκκρεμούν στην Ιρλανδία αφορούν μεταξύ άλλων το Instagram και το WhatsApp της Facebook καθώς και την Twitter, την Apple, την Verizon και το LinkedIn της Microsoft.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα