Μπουλούτας: Μοίρασε υποσχέσεις για αλλαγή σελίδας στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Θύμιος Μπουλούτας πραγματοποίησε διαδικτυακή συνέντευξη, λέγοντας ότι ο ζημιογόνος όμιλος θα αλλάξει. 

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Θύμιος Μπουλούτας προτίμησε να κάνει δηλώσεις αντί να μιλήσουν πρώτα τα έργα γι΄αυτόν και την πορεία της εταιρείας. Με παρελθόν από την κάκιστη πορεία της Marfin Popular Bank του Ανδρέα Βγενόπουλου, του οποίου ήταν στενός συνεργάτης

και τα δεινά που η εταιρεία προκάλεσε στους μετόχους της και σε ολόκληρο το νησί, δηλαδή την Κύπρο, ο κ. Μπουλούτας θέλησε να προβεί σε διαδικτυακή συνέντευξη. Από αυτές τις συνεντεύξεις που γίνονται χωρίς αντίλογο.

Ο κ. Μπουλούτας που αντικατέστησε τον Αρη Ξενόφο, ο οποίος δεν έμεινε ούτε τέσσερις μήνες στο πόστο του, δεν είπε κάτι νέο, αλλά ότι ο όμιλος από την αρχή του έτους υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης στη λειτουργική και χρηματοοικονομική του δομή. Ήδη ολοκληρώθηκε ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. ευρώ στην ΑΚΤΩΡ, το οποίο σε συνδυασμό με την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 120,5 εκατ. ευρώ, δημιουργούν νέες βάσεις και προοπτικές βελτίωσης στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου.

Όμως ξέχασε να μνημονεύσει ότι ο όμιλος έχει το χαμηλότερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των τελευταίων ετών, στο οποίο μάλιστα συνυπολογίζει και συμβάσεις που δεν έχουν υπογραφεί. Mε στοιχεία 31.3.2021 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έχει υποχωρήσει σε 1,688 δισ. ευρώ από 1,799 δισ. τρεις μήνες νωρίτερα (31.12.2020) και 1,936 δισ. ευρώ εννέα μήνες νωρίτερα δηλαδή στις 30.6.2020. Μάλιστα το 1,688 δισ. περιλαμβάνει έργα υπό εκτέλεση, συμβάσεις που υπογράφηκαν από 30.09.2020 και μετά, καθώς και συμβάσεις προς υπογραφή. Το σίγουρο είναι ότι το ανεκτέλεστο δεν θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες γιατί η εταιρεία απέτυχε να διεκδικήσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα, αυτό της Εγνατίας οδού.

Επίσης ξέχασε να αναφερθεί στο διαχειριστικό έλεγχο που υποτίθεται γίνεται στην εταιρεία για τα έργα και τις ημέρες των προηγούμενων διοικήσεων. Δεν μίλησε ούτε για το κατόρθωμα της εταιρείας να μην διεκδικήσει το βασικό έργο της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, στο οποίο μάλιστα έχει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είχε πάρει κάποιες παράπλευρες συμβάσεις.

Αναλύοντας τους άμεσους στόχους της διοίκησης ο κ. Μπουλούτας τόνισε ότι σε αυτούς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η λειτουργική αναδιάρθρωση, ο εμπλουτισμός του στελεχικού δυναμικού και η ελαχιστοποίηση των ζημιών της κατασκευαστικής δραστηριότητας για τη φετινή χρονιά και συμπλήρωσε: «Ταυτόχρονα θέλουμε να πετύχουμε περίπου 1% λιγότερο κόστος κεφαλαίου στους επόμενους 12 μήνες ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά στην οποία επιχειρούμε».

Πρόσθεσε , ότι «έχοντας ολοκληρώσει αυτούς τους στόχους τον Ιούλιο, θεωρούμε ότι έχουμε γυρίσει μια σελίδα και μπαίνουμε στην αναπτυξιακή πορεία του ομίλου, που σημαίνει διεκδίκηση έργων σε όλους τους τομείς στους οποίους επιχειρούμε. Έργα κατασκευής, έργα στον κλάδο των παραχωρήσεων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έργα στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, με τη θυγατρική REDS».

Ζημιές το α΄τρίμηνο και όχι μόνο

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε η Ελλάκτωρ στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 193 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 14% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 (225 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι το EBITDA του Ομίλου επηρεάστηκε από την κάμψη των επιδόσεων του κλάδου των παραχωρήσεων, λόγω των επιπτώσεων της COVID-19 και των μέτρων περιορισμού, και του κλάδου της κατασκευής, αλλά και από τη σημαντική βελτίωση του κλάδου των ΑΠΕ . Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ έναντι 51 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, ο όμιλος κατέγραψε ζημίες προ φόρων 7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα 9,9 εκατ. ευρώ τα πρώτο τρίμηνο.

Η διοίκηση εκτιμά ότι ο τομέας των κατασκευών θα είναι κερδοφόρος στις αρχές του 2022.

«Τόσο στα έργα παραχωρήσεων όσο και κατασκευών που ανακοινώνονται θα είμαστε παρόντες» ανέφερε ο κ. Μπουλούτας και πρόσθεσε: «Θέλουμε να κυνηγήσουμε όλα τα έργα που έχουν προστιθέμενη αξία». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι πρόθεση της διοίκησης είναι η συμμετοχή του ομίλου, τόσο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, κυρίως σε υποέργα που καταρτίζει η LAMDA, όσο και του ΒΟΑΚ (Βόρειου Οδικού 'Αξονα Κρήτης). Αναφορικά με την Αττική Οδό, τόνισε ότι ο όμιλος «προετοιμάζεται για τον διαγωνισμό, καθώς λήγει η παραχώρηση το 2024», ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση στην τιμή των διοδίων.

ΕΛΛΑΚΤΩΡΜΠΟΥΛΟΥΤΑΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα