Από το μητρώο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη φιλόδοξη Premia Properties

Το μητρώο στελεχών μπορεί να μην λειτούργησε για την στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών και εταιρειών του δημοσίου αλλά φαίνεται να έχει εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα.

Δύο στελέχη της αγοράς, που είχαν συμβάλει στη δημιουργία του μητρώου στελεχών πολιτικού κόμματος φαίνεται ότι τους κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων, καθώς ορίστηκαν προσφάτως στο διοικητικό συμβούλιο της φιλόδοξης εταιρείας Premia Properties, η οποία αποτελεί συνέχεια της δραστηριότητας της Pasal (ανήκε στην οικογένεια του Θεοδωρίδη της SATO) στον κλάδο των ακινήτων μετά την εξυγίανσή της και την εξαγορά της από

νομικά πρόσωπα συμφερόντων του ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη.

Πρόκειται για την κυρία Ρεβέκκα Πιτσίκα, γενική διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων κα εξεύρεσης στελεχών People for Business, η οποία ορίστηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην Premia Properties στην τελευταία γενική συνέλευση της εταιρείας και τον κ. Βασίλη Ανδρικόπουλο, ο οποίος είχε οριστεί λίγο νωρίτερα μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Τα δύο στελέχη έχουν ένα κοινό. Η κυρία Πιτσίκα συνέβαλε στη δημιουργία του μητρώου στελεχών της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ ο κ. Βασίλης Ανδρικόπουλος, έμπειρος manager από το χώρο των επιχειρήσεων ήρθε σε επαφή με την πολιτική ως προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εμπειρία του από την πολιτική ήταν πάντως σύντομη αφού παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 για να επιστρέψει στις αγαπημένες του επιχειρήσεις ως αναπληρωτής CEO στην βιομηχανία ειδών ζύμης Καραμολέγκος. Πριν αναλάβει προϊστάμενος στο γραφείο του Πρωθυπουργού ο κ. Ανδρικόπουλος ήταν στέλεχος σε γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις όπως η Diageo, η Noval του ομίλου Στασινόπουλου, η ζυθοποιία Fix Hellas, η βιομηχανία αναψυκτικών Green Cola (βιομηχανία αναψυκτικών), το Yoda.gr (ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ που ενσωματώθηκε στο Caremarket στο οποίο ήταν μέτοχος ενώ στη συνέχεια πουλήθηκε στην Σκλαβενίτης). Τέλος ήταν μέτοχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του GFG Bakery, ενός εγχειρήματος για δημιουργία ελληνικών φούρνων στις ΗΠΑ.

Η Premia Properties ξεκίνησε «σεμνά και ταπεινά» μέσω της εξαγοράς από τον Ηλία Γεωργιάδη της εταιρείας ακινήτων Pasal, την οποία εξυγίανε και μετονόμασε. Όμως στην τελευταία γενική συνέλευση ανακοινώθηκαν μεγαλόπνοα σχέδια που δεν συγκρίνονται με τα σημερινά οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας οικονομικής χρήσης (31.12.2020) η αξία των επενδύσεων ανέρχεται σε 106,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 45,7 εκατ. ευρώ είναι δάνεια. Σύμφωνα με τη τους επικεφαλής της διοίκησης τον πρόεδρο του Δ.Σ. και βασικό μέτοχο Ηλία Γεωργιάδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Μαρκάζο στόχος είναι έως τέλος του έτους η αξία των επενδύσεων να φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ, στην τριετία τα 300 εκατ. ευρώ και στην πενταετία το 1 δισ. ευρώ.

Για τον διπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου εντός του τρέχοντος έτους θα γίνει νέα αύξηση κεφαλαίου τόσο με εισφορά ακινήτων όσο και με μετρητά. Η μεγέθυνση της εταιρείας μέχρι τώρα, έχει προέλθει από 10 εκατ. ευρώ μετρητά που δόθηκαν για την εξυγίανση της Pasal και τις ρυθμίσεις χρεών και εν συνεχεία μέσω αυξήσεων κεφαλαίου με εισφορά ακινήτων εκ μέρους νομικών προσώπων που συνδέονται με τον βασικό μέτοχο Ηλία Γεωργιάδη. Ο ίδιος μέσων των νομικών προσώπων ελέγχει περίπου το 87% των μετοχών.

Τελικό το μητρώο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να μην λειτούργησε για την στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών και εταιρειών του δημοσίου αλλά φαίνεται να έχει εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα θεωρείται αναγκαία δεξαμενή για την εξεύρεση στελεχών μετά τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και την στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων με άτομα που έχουν καλά βιογραφικά και όχι με συγγενείς.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΜΗΤΡΩΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝPREMIA PROPERTIESΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣΡΕΒΕΚΚΑ ΠΙΤΣΙΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα