Ανασχηματισμός προ των πυλών

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθούν πριν τη ΔΕΘ

Πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (11-19 Σεπτεμβρίου 2021) αναμένεται να ανακοινωθούν εκτός απροόπτου οι νέες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μετά την τροπή που έλαβαν εφέτος το καλοκαίρι τα μεγάλα ζητήματα των πυρκαγιών και της πανδημίας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε προ ημερών ότι «οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι την ώρα της μάχης». Ακολούθησαν σχετικές τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Αλλαγές, πάντως στο κυβερνητικό σχήμα θέλουν οι πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Είναι η δεύτερη φορά μετά την πανδημία που υπάρχει δυσαρέσκεια στους πολίτες για παραλείψεις και λάθη της κυβέρνησης.

Ο ανασχηματισμός δεν αναμένεται να είναι σαρωτικός αλλά αυτή τη φορά θα χαρακτηριστεί και με αλλαγές σε κρίσιμα υπουργεία, δηλαδή θα υπάρξουν κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι είτε θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο είτε θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση.

Υπάρχουν υπουργοί που διαχειρίστηκαν κρίσιμα ζητήματα τους τελευταίους μήνες και για κάποιους υπάρχει δυσαρέσκεια, τόσο από τους πολίτες όπως προκύπτει και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όσο και από το Μαξίμου, ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ακόμη και την επικοινωνιακή διαχείριση κάποιων γεγονότων.
Εκτός από το θέμα των πυρκαγιών (και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συμπεριλαμβανομένου της Πολιτικής Προστασίας) είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και άλλα θέματα που σχετίζονται με τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού.
Η παραμονή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι για τους περισσότερους αμφίβολη. Στα υπουργεία-κλειδιά του ανασχηματισμού περιλαμβάνονται το Υγείας, με αυξημένη την πιθανότητα να αλλάξει πόστο ο Βασίλης Κικίλιας, το Δικαιοσύνης με έντονα σενάρια μετακίνησης για τον Κώστα Τσιάρα, το Τουρισμού και το Ναυτιλίας. Ενδιαφέρον θα έχει αν θα υπάρξουν αλλαγές λεγόμενους «αμετακίνητους» υπουργούς, όπως θεωρούνται οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας.

Πότε θα γίνει

Την Τρίτη είναι προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Σλοβενία για το Bled Strategic Forum. Την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις ενόψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Μασσαλία για τη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με θέμα τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Το πρόγραμμα δείχνει προς τις εξής ημερομηνίες: είτε ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει τις αλλαγές και το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης θα γίνει με τη νέα σύνθεση είτε οι αλλαγές πηγαίνουν για Τετάρτη, πριν πάει στη Θεσσαλονίκη είτε στο τέλος της εβδομάδας, μετά την επιστροφή του από τη Μασσαλία, δηλαδή το Σαββατοκύριακο.

Keywords