H «Βίκος» της οικογένειας Σεπετά: Μία cash cow εταιρεία, πόλος έλξης για πολλούς εργαζόμενους...

Και όχι μόνο για τα μέλη της οικογένειας των μετόχων της, όπως προέκυψε από πρόσφατη αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.  

H Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. ή «Βίκος» όπως είναι ο διακριτικός της τίτλος, βρέθηκε εσχάτως στην επικαιρότητα λόγω της συμμετοχής του νεαρού Παύλου Σεπετά, υιού του ιδιοκτήτη της Βίκος, Πέτρου Σεπετά, στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και της σχετικής αναφοράς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην περίπτωση επαναπατρισμού του στην Ελλάδα,

ως αποτέλεσμα της επιτυχούς πολιτικής της κυβέρνησης στο brain gain.
«Ο Παύλος σπούδασε στην Αμερική, επέλεξε να γυρίσει και να δουλέψει στον τόπο του, γιατί; Διότι βρήκε μία καλή δουλειά», είπε ο Πρωθυπουργός χωρίς να αναφέρει ότι η «καλή δουλειά» αφορά στην οικογενειακή επιχείριση, εστιάζοντας στα φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό νέων και γενικότερα στις προοπτικές που έχει δώσει η κυβέρνησή του στην επιχειρηματικότητα (σ.σ. κάτι βέβαια που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα ειδκά σε σύγκριση με όσα ίσχυαν στο πρόσφατο παρελθόν).
Όμως, η οικογενειακή επιχείριση του Πέτρου Σεπετά (κατέχει τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ενώ αντιπρόεδρος είναι ο άλλος υιός Κωνσταντίνος) είναι από τις πιο επιτυχημένες στην Ελλάδα.
Και είναι γνωστή περισσότερο για τα προϊόντα που παράγει (εμφιαλωμένο νερό Βίκος, Μιτσικέλι, αναψυκτικά Βίκος και τσάι).
Είναι μία εταιρεία που απασχολεί 451 εργαζόμενους και δεν αποτελεί πόλο έλξης μόνο για τα μέλη της οικογένειας αλλά για χιλιάδες άλλους νέους και μη, οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε το προνόμιο της συγγένειας ούτε το προνόμιο των επαφών με πολιτικούς.

Πωλήσεις 78 εκατ. ευρώ το 2020

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος) Α.Ε. έκλεισε το 2020 (εν µέσω πανδηµίας του Covid-19) σε ενοποιημένο επίπεδο, δηλαδή συμπεριλαμβανομένου των θυγατρικών της, με πωλήσεις 78,533 εκατ. ευρώ λίγο μειωμένες έναντι 84,339 εκατ. ευρώ το 2019
Στην ενοποίηση περιλαμβάνονται οι εταιρείες Imperial Quality Brands Α.Ε. (εμπορεύεται και κάνει διανομή των προϊόντων) και Natoura Εμφιαλωτική Α.Ε., η οποία διαθέτει εργοστάσιο εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού στην Κόρινθο. Σε επίπεδο μητρικής οι πωλήσεις το 2020 ανήλθαν σε 73,687 εκατ. ευρώ από 79,118 εκατ. ευρώ το 2019.
Το εντυπωσιακό με την εταιρεία είναι ότι επιτυγχάνει υψηλά περιθώρια κέρδους και σε επίπεδο μετά φόρων, εκμεταλλευόμενη και τους αναπυξιακούς νόμους.
Τα κέρδη προ φόρων για τη χρήση του 2020 ανήλθαν σε 15,669 εκατ. ευρώ αυξημένα 6,6% έναντι 14,687 εκατ. ευρώ έναντι του 2019 παρά τη μικρή μείωση των πωλήσεων το ίδιο χρονικό διάστημα.
Ακόμα μεγαλύτερη +8,6% είναι η αύξηση στα κέρδη μετά φόρων τα οποία ανήλθαν σε 14,733 εκατ. ευρώ το 2020 από 13,565 εκατ. ευρώ το 2019.
Κάποιος μπορεί να παρατηρήσει ότι η διαφορά μεταξύ κερδών προ φόρων και των κερδών μετά φόρων είναι μικρή. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υποχρεούται να πληρώσει φόρο επί των κερδών με βάση τον ισχύοντα φορολογικό καθώς έχει κάνει επενδύσεις εντασσόμενη σε αναπτυιξιακό νόμο, που της εξασφάλισε φοροαπαλλαγές.

Επενδύσεις 21 εκατ. ευρώ

Πράγματι, η εταιρεία επένδυσε τα λεγόμενα «δύσκολα χρόνια», όχι επί ΝΔ, αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, από το 2016 πραγµατοποίησε επενδύσεις 21 εκατ. ευρώ σε νέο τεχνικό και µηχανολογικό εξοπλισµό, καθώς και σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Στη χρήση του 2019, έλαβε πιστοποίηση υλοποίησης για το 50% των επενδυτικών σχεδίων και ως εκ τούτου έκανε χρήση του κινήτρου φορολογικής απαλλαγής, Ν.4399/2016, ύψους 2,389 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού εγκεκριµένου ποσού των 7,167 εκατ. ευρώ.
Επίσης, στη χρήση του 2020 έλαβε πιστοποίηση ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων και έκανε χρήση του κινήτρου φορολογικής απαλλαγής Ν.4399/2016, ύψους 2,389 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού εγκεκριµένου ποσού των 7,167 εκατ. ευρώ.

«Δύναμή μας η ροή μας»

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι κατάφερει να λειτουργεί με πολύ υψηλές ταμειακές ροές της εξασφάλισε τεράστια ρευστότητα. Είναι ενδεικτικό ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στις αρχές του 2020 - λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού - ήταν 26,198 εκατ. ευρώ ενώ στο τέλος του ίδιους έτους μεσούσης της πανδημίας είχαν αυξηθεί εντυπωσιακά στα 51,608 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου λήψης δανείου 5,9 εκατ. ευρώ).
Οι εταιρείες αυτές που παράγουν χρήμα λέγονται cash cow, καθώς παρομοιάζονται με τις αγελάδες που παράγουν γάλα.
Έτσι ταιριάζει απόλυτα στην εταιρεία και το μήνυμα, που επικοινωνεί μέσω της γνωστής διαφήμισης «δύναμη μας η ροή μας», καθώς έχει εξαιρετικές χρηματικές ροές.
Όλα αυτά επέτρεψαν εφέτος στους μετόχους να μην ρίξουν άλλα λεφτά στην επιχείρηση αλλά να διανέμουν τα κέρδη με τη μορφή μερίσματος.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η διανομή ενός τεράστιου σωρευτικού ποσού 24,126 εκατ. ευρώ από τα κέρδη προηογουμένων ετών, το οποίο έλαβαν οι μέτοχοι προσφάτως.
Η διοίκηση της εταιρείας, δηλαδή η οικογένεια Σεπετά αναμένει για το τρέχον έτος αύξηση του κύκλου εργασιών 15% σε σχέση µε το 2020, µε στοχευµένες ενέργειες για την ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα