Flexopack: Προβληματίζουν τα μεγέθη - Έχασε το 1/4 της κερδοφορίας λόγω αύξησης πρώτων υλών

Εκτός από τη μείωση των κερδών η εταιρεία εμφάνισε στασιμότητα στις δραστηριότητές της παρά τα νέα ανοίγματα στις ΗΠΑ με τον κύκλο εργασιών της να σημειώνει μικρή μείωση 2,74%. 

Με μία ανακοίνωση τεσσάρων γραμμών, χωρίς να εξηγούνται οι σημαντικές αυξομειώσεις στα οικονομικά μεγέθη και κυρίως στην κερδοφορία της η εταιρεία

Flexopack, από τις πιο εξαγωγικές της χώρας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία ειδών συσκευασίας γνωστοποίησε τα οικονομικά αποτελέσματα του α' εξαμήνου του 2021. Δυστυχώς σε αυτό το χρονικό διάστημα τα καθαρά κέρδη σε ενοποιημένο επίπεδο μειώθηκαν σχεδόν κατά 1/4, αλλά η διοίκηση δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει που οφείλεται η μεγάλη πτώση των κερδών. Ακολουθεί η ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας επικεφαλής της οποίας είναι ο διευθύνων σύμβουλος Σταμάτης Γκινοσάτης.

Οι οικονομικές επιδόσεις και τα αποτελέσματα της Εταιρείας και του Ομίλου της στην διάρκεια του Α' Εξαμήνου της χρήσης 2021, συγκρινόμενα παράλληλα και με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης (Α' Εξάμηνο 2020) έχουν συνοπτικά ως ακολούθως:

α) Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 49,981 εκατ. ευρώ, έναντι 51,387 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας ποσοστιαία μείωση κατά 2,74% και ο εταιρικός σε 43,896 εκατ. ευρώ, έναντι 43,821 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση 0,17%.

β) Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε επίπεδο Ομίλου σε 8,465 εκατ. ευρώ, έναντι 11,405 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 25,78% και σε εταιρικό επίπεδο σε 7,725 εκατ. ευρώ έναντι 9,471 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 18,44%.

γ) Τα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν για τον Όμιλο σε 5,381 εκατ. ευρώ, έναντι 7,429 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 27,57% και για την Εταιρεία σε 5,210 εκατ. ευρώ έναντι 6,754 εκατ. Ευρώ μειωμένα κατά 22,86%.

δ) Τα κέρδη μετά φόρων (EAT) ανήλθαν για τον Όμιλο σε 4,322 εκατ. ευρώ, έναντι 5,672 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 23,80% και για την Εταιρεία σε 4,236 εκατ. ευρώ, έναντι 5,179 εκατ. Ευρώ μειωμένα κατά 18,21%.

Που οφείλεται η πτώση

Για να αναζητήσει κάποιος τις αιτίες της συρρίκνωσης των κερδών και γενικότερα της πορείας της εταιρείας θα πρέπει να αναζητήσει τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις που έχει δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της η εταιρείας. Σύμφωνα με αυτές τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν 36,2% στα 5,418 εκατ. ευρώ λόγω των συνεχιζόµενων αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και στην αύξηση των εξόδων διάθεσης λόγω της µεγάλης αύξησης του µεταφορικού κόστους και ιδίως του ναυτιλιακού ναύλου.

Σε ότι αφορά τη μικρή μείωση του κύκλου εργασιών δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για να κατανοήσει κάποιος εάν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα σε ότι αφορά τη ζήτηση των προϊόντων της. Αυτό που αναφέρεται είναι ότι

1. αυξήθηκαν τα αποθέματα κατά 6,143 εκατ. ευρώ με την αιτιολογία α) της εξασφάλισης επάρκειας πρώτων υλών, καθόσον από τις αρχές του έτους, συνεπεία της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας υφίσταται έλλειψη αυτών και παράλληλα σηµαντική αύξηση της τιµής τους και β) της απόκτησης του αναγκαίου αποθέµατος της νεοσυσταθείσας θυγατρικής εταιρείας στις Η.Π.Α.

2. αυξήθηκε ο λογαριασμός «Απαιτήσεις από πελάτες» κατά 5,831 εκατ. ευρώ και του λογαριασµού «Προµηθευτές και συναφείς υποχρεώσεις » κατά 10,391 εκατ. ευρώ.

Τα stock options

Να σημειωθεί ότι προσφάτως η διοίκηση της εταιρείας θέσπισε πρόγραμμα διάθεσης µετοχών στα µέλη του διοικητικού συµβουλίου (τυγχάνει και είναι και οι βασικοί μέτοχοι), τα διευθυντικά και τα ανώτατα στελέχη της µε τη µορφή δικαιώµατος προαίρεσης (option) απόκτησης µετοχών, με τιμή εξάσκησης 3 ευρώ ανά μετοχή όταν η τιμή στο Χρηματιστήριο ήταν πάνω από 8 ευρώ. Ως ηµεροµηνία ωρίµανσης των δικαιωµάτων ορίστηκε η 29η Μαρτίου 2023.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα