ΣΥΡΙΖΑ: O «πόλεμος της έδρας» – Πρέσινγκ από τους συνεργάτες του Κασσελάκη για να μπει στη Βουλή
Μια παραίτηση και πέντε επιλαχόντες καθοδηγούν τις εσωκομματικές εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μετά την απόφαση του Καθηγητή του Harvard και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, Όθωνα Ηλιόπουλου να αποποιηθεί τη βουλευτική του έδρα.
Η είδηση της παραίτησής του, αν και δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς επανερχόταν συχνά το τελευταίο εξάμηνο, εντούτοις φαίνεται να προκαλεί αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις, φτάνοντας μέχρι το ενδεχόμενο εισόδου του στη Βουλή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη.
Μολονότι το ελληνικό Κοινοβούλιο παραμένει κλειστό λόγω θέρους, ο Όθωνας Ηλιόπουλος επέλεξε να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, επικαλούμενος την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, αλλά και τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από αυτήν, στην Αμερική. Υπό αυτήν την συνθήκη, ο κ. Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε την απόφασή του να παραιτηθεί, καλώντας, την ίδια ώρα, τους συναδέλφους του-επιλαχόντες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να παραμερίσουν, για να καταλάβει την έδρα ο κ. Κασσελάκης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος Ηλιόπουλος, «ευελπιστώ ότι η πράξη της παραίτησής μου δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη» αποστροφή η οποία, όμως, απευθύνεται μετωπικά στους επιλαχόντες για τη θέση.
Ασφυκτικό πρέσινγκ από τους Κασσελίστας
Ακολούθως, το ένα μετά το άλλο στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιχείρησαν με ανακοινώσεις τους να προκαταλάβουν τις αποφάσεις των επιλαχόντων, προκειμένου η έδρα του κυρίου Ηλιόπουλου να καταλήξει στον Στέφανο Κασσελάκη. Κοινό επιχείρημα στις δηλώσεις των «Κασσελίστας» είναι το γεγονός ότι ο Όθωνας Ηλιόπουλος εκπροσωπούσε τον απόδημο Ελληνισμό στο ψηφοδέλτιο, με τον Στέφανο Κασσελάκη να απομένει ως μοναδικό μέλος της ομογένειας, καθώς και το ότι η εκλογή των βουλευτών Επικρατείας δεν γίνεται με σταυρό.
Ανάμεσα σε όσους τοποθετήθηκαν υπέρ της παραίτησης των επιλαχόντων υπέρ του κ. Κασσελάκη ήταν οι: Ραλλία Χρηστίδου, Γιάννης Σαρακιώτης, Γιάννης Βουλγαράκης, Νίνα Κασιμάτη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Πέτρος Παππάς. Τον τόνο, άλλωστε, έδωσε η ίδια η Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας με νόημα σε ανακοίνωσή της πως «η πράξη της παραίτησής του δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτείται υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη».
Φόβος απομόνωσης
Για ορισμένα στελέχη, ωστόσο, η ασφυκτική πίεση που ασκούν οι Κασσελίστας στους επιλαχόντες του ψηφοδελτίου Επικρατείας συνιστά δυνητικά αντίβαρο σε τυχόν πολιτική απομόνωση για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο Παύλος Πολάκης και πυροδοτηθούν άμεσα εσωκομματικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπως άφησε να εννοηθεί ο Βουλευτής Χανίων, σε ανάρτηση που έβαλε κατά των «87» της μειοψηφίας.
Παράλληλα, όντας Βουλευτής ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορεί να συνομιλεί καθημερινά με τα άλλα προοδευτικά κόμματα, να τοποθετείται για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, αλλά θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με θεσμικούς παράγοντες της δημόσιας ζωής, ακόμη και αν δέχεται έντονη κριτική από στελέχη εντός του κόμματός του.
Ερωτηματικό η Τσαπανίδου, αμετακίνητη η Λάλη
Ωστόσο, τα σχέδια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την απόκτηση της βουλευτικής ιδιότητας προσκρούουν στους επιλαχόντες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με πρώτη επιλαχούσα την πρώην Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.
Η κυρία Τσαπανίδου προηγείται στη διαδικασία της αναπλήρωσης, όπως διευκρίνισαν κύκλοι της Βουλής, ενώ είχε αρχικά εκλεγεί στη Βουλή τον περασμένο Μάιο, αλλά έχασε την έδρα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023. Προς το παρόν η κυρία Τσαπανίδου δεν έχει τοποθετηθεί αναφορικά με το ενδεχόμενο να ορκιστεί βουλευτής ή όχι στις 28 Αυγούστου, οπότε και θα ανοίξει εκ νέου η Βουλή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάντως, η Πόπη Τσαπανίδου δεν γνώριζε για την παραίτηση του κυρίου Ηλιόπουλου μέχρι τα πρώτα λεπτά της δημοσιοποίησης της επιστολής του. Αν, όμως, η ίδια παραιτηθεί από το δικαίωμά της να αναπληρώσει τον Όθωνα Ηλιόπουλο στη Βουλή, ακολουθούν οι:
– Μιχάλης Καλογήρου– Τζένη Λειβαδάρου και– Ζωρζέτα ΛάληΑκόμη, όμως, και αν ο Διευθυντής του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου και η Τζένη Λειβαδάρου παραιτηθούν του δικαιώματός τους να πληρώσουν τη θέση του Όθωνα Ηλιόπουλου, δεν προτίθεται να τους ακολουθήσει η Ζωρζέττα Λάλη. Αντίθετα, κατά πληροφορίες, η κυρία Λάλη δεν πρόκειται να παραιτηθεί του δικαιώματός της να ορκιστεί βουλευτής, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται να πάρει θέση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Απεναντίας, τον περασμένο χειμώνα, όταν ανέκυψε εκ νέου θέμα τυχόν παραίτησης τότε του κ. Ηλιόπουλου, σε τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, η κυρία Λάλη του είχε διαμηνύσει ότι θα ορκιστεί βουλευτής, αν παραιτηθούν όλοι οι προηγούμενοι επιλαχόντες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια θέση εμμένει και τώρα, ενώ βρίσκεται κοντά στα στελέχη της Νέας Αριστεράς, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Νέος γύρος εσωστρέφειας
Για τους πιο μυημένους στα εσωκομματικά, όμως, το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης διεκδικεί τη βουλευτική έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου από τους επιλαχόντες αναζωπυρώνει και την κόντρα του με τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, την οποία ο κ. Κασσελάκης έσπευσε να γνωστοποιήσει, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, την περασμένη Παρασκευή.
Κάνοντας τότε λόγο για «διαφωνίες» με τον προκάτοχό του, ο κ. Κασσελάκης επιχειρεί τώρα την είσοδό του στη Βουλή, η οποία όμως περνά μέσα από δύο στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα, δηλαδή την Πόπη Τσαπανίδου και τον Μιχάλη Καλογήρου, με τους «Κασσελίστας» να κλιμακώνουν στο διαδίκτυο την σύγκρουση «δύο κόσμων», αυτών μεταξύ του πρώην και του νυν Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποιες είναι οι αλλαγές στο σύστημα των ραντεβού για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων – «Κλειδί» ο Προσωπικός Αριθμός
- Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια το νέο «Εξοικονομώ»
- Πέντε ωραίοι «άγραφοι νόμοι» που αξίζει να θυμόμαστε πριν ταξιδέψουμε στην Ιταλία
- Προσπαθεί πολύ ο Ατζούν για τη Σάττι...
- Απίθανοι και θριαμβευτές: Οι Σέρβοι εμφανίστηκαν "τύφλα" στην απονομή των Ολυμπιακών Αγώνων
- Πρωταθλήτρια Ευρώπης για μια ακόμα φορά η ελληνική πυγμαχία
- Ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος καφές για την υγεία;
- Αιμίλιος Χειλάκης: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό, διακόπτει την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί
- Λιζέττα Νικολάου – 11 Αυγούστου 2023
- Κοινές διακοπές στο Ιόνιο για Μαριλίτα Λαμπροπούλου – Δημήτρη Λάλο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις FlashNews
- Λευκάδα: Μάχη για τη ζωή του δίνει 12χρονος στο νοσοκομείο Πατρών έπειτα από τροχαίο
- Τόμας Μπαχ: Δεν ανανεώνει τη θητεία του ο πρόεδρος της ΔΟΕ
- ΣΥΡΙΖΑ: O «πόλεμος της έδρας» – Πρέσινγκ από τους συνεργάτες του Κασσελάκη για να μπει στη Βουλή
- Βραζιλία: Αγωνία για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους – Το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων (βιντεο)
- Ο καιρός στην Κρήτη την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 (βιντεο)
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Αυτός είναι ο οριστικός απολογισμός μεταλλίων της Ελλάδας στο Παρίσι
- Οι Times πλέκουν το εγκώμιο στις Ελληνικές παραλίες ξεχωρίζοντας και 4 από την Κρήτη
- Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση – Το πρώτο τηλεφώνημα στο 112 από επιβάτη
- Τελευταία Νέα FlashNews
- ΣΥΡΙΖΑ: O «πόλεμος της έδρας» – Πρέσινγκ από τους συνεργάτες του Κασσελάκη για να μπει στη Βουλή
- Οι Times πλέκουν το εγκώμιο στις Ελληνικές παραλίες ξεχωρίζοντας και 4 από την Κρήτη
- Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση – Το πρώτο τηλεφώνημα στο 112 από επιβάτη
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Αυτός είναι ο οριστικός απολογισμός μεταλλίων της Ελλάδας στο Παρίσι
- Βραζιλία: Αγωνία για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους – Το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων (βιντεο)
- Τόμας Μπαχ: Δεν ανανεώνει τη θητεία του ο πρόεδρος της ΔΟΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρίχνουν αυλαία οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες - Η κατάταξη της Ελλάδας
- Σε μια νυκτί τον ξεψάχνισαν κυριολεκτικά ενεργώντας προστασία – Γράφει η Αγγελική Κώττη
- Βραζιλία: Τα μαύρα κουτιά δίνουν απαντήσεις για τη συντριβή - Το πλήρωμα δεν εξέπεμψε «SOS»
- Αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία: Το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων – Ψάχνουν τις απαντήσεις στα μαύρα κουτιά
- Τηλεαστέρες με διπλό ρόλο τη νέα χρονιά
- Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Τύφλα» στο μεθύσι ο Γιόκιτς κατά την απονομή του χάλκινου στη Σερβία
- Αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη στιγμή της συντριβής
- Brain gain: Ποιοι Έλληνες του εξωτερικού θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα - Αυτός είναι ο λόγος
- Αστυνομικοί στο Τέξας βοήθησαν γατούλα με πλαστικό δοχείο σφηνωμένο στο κεφάλι της
- Νέος τρόπος προστασίας της τομάτας από τα θανατηφόρα βακτήρια - πιτρέπει στα φυτά να μυρίσουν τον κί