Υποχρέωση των επιχειρήσεων για εγγραφή στο Μητρώο Παραγωγών Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων - Ε.Μ.Π.Α


Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών ενημερώνει τα μέλη του για το έγγραφο 2478/2018 του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης σχετικά με την υποχρέωση επιχειρήσεων για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΜΠΑ) σύμφωνα με τον ν. 2939/2001 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4496/2017.

Αθήνα, 11/07/2018Αρ.πρωτ.: 2478

Γραφείο Προέδρου ΔΣ

Πατησίων 147, 11251 Αθήνα

Τηλ.: 210 8629944
Fax: 210 8665988
Email: [email protected]

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή Ν. 4496/2017»

1. Στα πλαίσια της εφαρμογής του Ν. 2939/2001 όπως έχει τροποποιηθεί με τον Ν. 4496/2017 ο ΕΟΑΝ ως φορέας αρμόδιος για την υλοποίησή του σας καλεί να ενημερώσετε τα μέλη σας, τα οποία εμπίπτουν κυρίως στις κατωτέρω διατάξεις του:

α) άρθρο 4Β παρ. 1 «Οι παραγωγοί συσκευασιών, οι παραγωγοί ή διαχειριστές άλλων προϊόντων, υποχρεούνται να σχεδιάζουν, να οργανώνουν και να λειτουργούν σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης» (ατομικό -ΑΣΕΔ)

β) άρθρο 4Β παρ. 2 «Σε οργάνωση ΑΣΕΔ ή σε συμμετοχή ΣΣΕΔ υποχρεούνται: α) οι παραγωγοί οι οποίοι: αα) συσκευάζουν προϊόντα ή αναθέτουν σε τρίτο τη συσκευασία προϊόντων, με σκοπό να τα διαθέσουν στην ελληνική αγορά, εκτός της συσκευασίας σε πλαστικές σακούλες μεταφοράς, ββ) εισάγουν συσκευασμένα προϊόντα με σκοπό τη διάθεση τους στην ελληνική αγορά, β) οι παραγωγοί πλαστικών σακουλών μεταφοράς και γ) οι παραγωγοί ή διαχειριστές άλλων προϊόντων, όπως το περιεχόμενο του όρου «άλλα προϊόντα» εξειδικεύεται για κάθε συγκεκριμένο προϊόν με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 17 παράγραφος 1»

γ) άρθρο 4Β παρ. 4: «Η συμμετοχή των υπόχρεων της παραγράφου 2 σε ΣΣΕΔ πραγματοποιείται με την υπογραφή σχετικής σύμβασης με τον φορέα ΣΣΕΔ. Η συμμετοχή σε ΣΣΕΔ: α) συνεπάγεται την υποχρέωση καταβολής στο φορέα ΣΣΕΔ χρηματικής εισφοράς για κάθε συσκευασία ή άλλο προϊόν που διαθέτει ο υπόχρεος στην αγορά, στην οποία περιλαμβάνεται και το ποσοστό επί της εν λόγω εισφοράς που αποδίδεται στον ΕΟΑΝ, σύμφωνα με το άρθρο 24Ε, β) παρέχει το δικαίωμα στον υπόχρεο να χρησιμοποιεί σήμανση με την ένδειξη που περιγράφεται στη σύμβαση ως απόδειξη της ένταξής του στο ΣΣΕΔ, γ) απαλλάσσει τους υπόχρεους από την ευθύνη της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασιών ή άλλων προϊόντων»

δ) άρθρο 4Β παρ. 7: «Οι παραγωγοί υποχρεούνται να υποβάλουν στον ΕΟΑΝ και στα ΣΣΕΔ αληθή στοιχεία για τις ποσότητες συσκευασιών και άλλων προϊόντων που διαθέτουν στην αγορά»

ε) άρθρο 4Β παρ. 11 «Ο Ε.Ο.ΑΝ. τηρεί το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών Συσκευασιών και Άλλως Προϊόντων (ΕΜΠΑ), στο οποίο καταχωρίζονται υποχρεωτικά οι υπόχρεοι παραγωγοί συσκευασιών και οι υπόχρεοι παραγωγοί άλλων προϊόντων της παραγράφου 2. Από την υποχρέωση καταχώρισης στο μητρώο εξαιρούνται οι διαχειριστές των ΑΕΚΚ, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 3 της 36259/1757/2010 (Β' 1312) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

στ) άρθρο 4Β, παρ. 12 «Η τήρηση των υποχρεώσεων των παραγράφων 2 και 11 αποτελούν ειδικό όρο εκτέλεσης της σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 130 του ν. 4412/2016»

ζ) άρθρο 4Β, παρ. 14 «Οι υπόχρεοι παραγωγοί της παραγράφου 2 υποχρεούνται να αναγράφουν τον αριθμό του Εθνικού Μητρώου Παραγωγών Συσκευασιών και άλλων προϊόντων στα παραστατικά πώλησης, τα οποία αναφέρονται στα άρθρα 8 έως 14 του ν.4308/2014 (Α' 251) »

η) άρθρο 6Α παρ. 1 «Οι παραγωγοί των πλαστικών σακουλών μεταφοράς υποχρεούνται να διαθέτουν στην αγορά τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με σήμανση, η οποία φέρει τον τόπο και την ημερομηνία παραγωγής και τον Αριθμό Εθνικού Μητρώου Παραγωγού (ΕΜΠΑ), με ευκρινή τρόπο, ήτοι με χαρακτήρες μεγέθους τουλάχιστο 1, 2 χιλιοστών και σε εμφανή θέση στο σώμα της πλαστικής σακούλας»

θ) άρθρο 12, παρ. 1 «Οι διακινητές συσκευασμένων προϊόντων υποχρεούνται να μην διακινούν προϊόντα των οποίων οι παραγωγοί δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις παραγράφους 2 και 11 του άρθρου 4Β»

ι) άρθρο 16 παρ. 1: «Οι διακινητές άλλων προϊόντων υποχρεούνται να μην διακινούν προϊόντα οι παραγωγοί των οποίων δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις των παραγράφων 2 και 11 του άρθρου 4Β»

2. Συνακόλουθα των ανωτέρω παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας, ότι σε περίπτωση παράβασης των ως άνω υποχρεώσεών τους προβλέπονται από τον ίδιο νόμο οι ακόλουθες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος τους:

α) άρθρο 20 παρ. 3: «Όποιος από πρόθεση δηλώνει στον ΕΟΑΝ άλλες ποσότητες από τις πραγματικές ή παραλείπει να δηλώσει τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που οδηγήθηκαν προς επεξεργασία, παραβαίνοντας σχετική υποχρέωση που απορρέει από τις διατάξεις του παρόντος, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους ή χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.»

β) άρθρο 20Α παρ. 1 : «Στον παραγωγό συσκευασιών και στον παραγωγή ή διαχειριστή άλλων προϊόντων που παραβαίνει την παράγραφο 2 του άρθρου 4Β επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των χρηματικών εισφορών που είχε την υποχρέωση να καταβάλει σε ΣΣΕΔ κατά το χρονικό διάστημα που είχε διαρκέσει η παράβαση»

γ) άρθρο 20Α παρ. 2 «Στον παραγωγό συσκευασιών και στον παραγωγό ή διαχειριστή άλλων προϊόντων που παραβαίνει την παράγραφο 11 του άρθρου 4Β επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από εκατό (100) έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000)»

δ) άρθρο 20Α παρ. 3 «Στο διακινητή συσκευασμένων προϊόντων που παραβαίνει την παράγραφο 1 του άρθρου 12 και στον διακινητή άλλων προϊόντων που παραβαίνει την παράγραφο 1 του άρθρου 16 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ»

ε) άρθρο 20Α παρ. 9: «Στον παραγωγό συσκευασιών και στον παραγωγό ή διαχειριστή άλλων προϊόντων που από πρόθεση δεν δηλώνει προς το ΣΣΕΔ και τον ΕΟΑΝ τις πραγματικές ποσότητες συσκευασιών ή άλλων προϊόντων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ»

στ) άρθρο 20Α παρ. 10: «Στον παραγωγό συσκευασιών και στον παραγωγό ή διαχειριστή άλλων προϊόντων, στον διακινητή συσκευασιών ή στον διακινητή άλλων προϊόντων, που παρεμποδίζει ή με οποιονδήποτε τρόπο αποφεύγει τη διενέργεια ελέγχων που αποφασίστηκαν από τον ΕΟΑΝ σύμφωνα με το άρθρο 19 Α , επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.»

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ όπως μεριμνήσετε ώστε το σύνολο μελών σας που εμπίπτουν στις ανωτέρω ρυθμίσεις του Νόμου να είναι πλήρως ενημερωμένοι και για την υποχρέωσή τους να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (Ε.Μ.ΠΑ.).
Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος ΔΣ
Δημ. Πολιτόπουλος

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Γραμματεία Διεύθυνσης
Κυνηγοπούλου Λαρίσα

Keywords
Τυχαία Θέματα