Το σχόλιο της Δευτέρας - Το σφαιρίδιο, τα δώρα του Άγιου Βασίλη και ο πονόδοντος



Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Σαν χθες (16.12.1923) διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα μετά την μικρασιατική καταστροφή. Οι εκλογές αυτές ήταν οι τελευταίες
στις οποίες οι πολίτες ψήφισαν με σφαιρίδιο. Για την ακρίβεια στην Αθήνα και στον Πειραιά η ψηφοφορία έγινε με ψηφοδέλτιο και μόνο στην επαρχία με σφαιρίδιο. Οι εκλογές αυτές στιγματίστηκαν από την αποχή των αντιβενιζελικών κομμάτων, με το πρόσχημα ότι η φιλοβενιζελική κυβέρνηση Γονατά αδυνατούσε να τελέσει αδιάβλητες εκλογές. Το κόμμα του Βενιζέλου κέρδισε τις εκλογές, ωστόσο η αποχή ήταν μεγάλη λόγω κυρίως των ταραχών που πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες πριν. Η τέταρτη εξουσία έπαιξε και εδώ τον ρόλο της...

Και το διαχρονικό σχόλιο του Γ. Σουρή.

Θα μου πείτε τώρα γιατί ασχολούμαστε με τις εκλογές, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και την έλευση του νέου έτους. Γιατί δεν ξέρω πραγματικά εάν αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες γίνονται για προεκλογικούς λόγους ή είναι δώρα που Αγίου Βασιλείου που ήρθαν λίγες ημέρες νωρίτερα.

Στα σημαντικά νέα της εβδομάδας που πέρασε λοιπόν συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων όπως θα δούμε πιο κάτω και οι τρεις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο (δείτε το εδώ) για την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων.

Η πρώτη αφορά στην κατάργηση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και η δεύτερη στην αναστολή για μια ακόμη χρονιά του φόρου υπεραξίας στην μεταβίβαση ακινήτων .
Η διάταξη αυτή δεν θα ισχύσει ποτέ να μου το θυμηθείτε....

Με την τρίτη τροπολογία τίθεται σε ισχύ από 01.01.2019, πρόγραμμα επιδότησης μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών. Η εν λόγω επιδότηση του ΕΦΚΑ αφορά τις εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη σε ποσοστό 6,66% επί των μεικτών αποδοχών του εργαζομένου.
[Δείτε αναλυτικά εδώ].

Να μην λησμονούμε ότι υπάρχει και κάτι που ισχύει ακόμη από παλιά, δείτε ένα παλιότερο άρθρο του κόμβου "Επιδότηση εργατικής εισφοράς Ι.Κ.Α. Μια «ξεχασμένη» διάταξη που βρίσκεται εν ισχύι"

Στα "δώρα" περιλαμβάνεται επίσης η παράταση στην υποβολή αιτήσεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών [Δείτε εδώ], αλλά και η ρύθμιση για δεκάδες χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους, που οδηγήθηκαν σε αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους κατά την διάρκεια της κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, σε ενημερωτική εκδήλωση του Β.Ε.Α.
Να θυμίσω ότι έχουν προηγηθεί ήδη το μέρισμα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 και η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 2019 και μετά.
Το ποιος χρηματοδοτεί αρκετά από τα παραπάνω μέτρα φαντάζομαι ότι σας είναι γνωστό... [Αυξημένα τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο: Έκθεση της ΑΑΔΕ για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου]



■ Επαγγελματικοί λογαριασμοί

Παράταση δόθηκε από την ΑΑΔΕ με την απόφαση ΔΕΑΦ 1184793 ΕΞ 2018 στην προθεσμία της δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών.
Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου λοιπόν θα πρέπει να δηλωθούν οι επαγγελματικοί λογαριασμοί των υπόχρεων φυσικών και νομικών προσώπων.

Ποιοι λοιπόν υποχρεούνται να δηλώσουν στην Α.Α.Δ.Ε. τον/τους επαγγελματικό/ους λογαριασμούς;
Aπ. Οι «δικαιούχοι πληρωμής» (σ.σ. φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι οι τελικοί αποδέκτες των χρηματικών ποσών τα οποία αποτελούν αντικείμενο της πράξης πληρωμής, σύμφωνα με την περίπτωση 13 του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/751) οι οποίοι διαθέτουν έναν από τους παρακάτω Κ.Α.Δ. οι οποίοι περιγράφονται αναλυτικά στην απόφαση 45231/2017) (ως κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα).

Σύμφωνα με πληροφορίες του κόμβου το θέμα των επαγγελματικών λογαριασμών θα επανεξετασθεί σύντομα ώστε να διευκρινιστούν ορισμένες απορίες που έχουν προκύψει μετά την γκάφα του υπουργείου Οικονομικών να συνδέσει την υποχρέωση αυτή με την απόφαση περί υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με Pos.

■ Αλλαγές σε ΦΠΑ και σε πληρωμές με μετρητά

Η θεσμοί της ευρωπαϊκής ένωσης είναι πολύ πίσω ακόμη. Αντί να υιοθετήσουν καθολικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία όπως θα κάνουμε εμείς σύντομα, προσπαθούν με ημίμετρα να καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή και το έλλειμμα του ΦΠΑ...

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον Ιανουάριο του 2021 η ευρωπαϊκή ένωση θα θέσει σε εφαρμογή νέους κανόνες ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η ηλεκτρονική δικτυακή πύλη για τον ΦΠΑ ή το «One-Stop Shop» που τίθεται σε εφαρμογή με τα μέτρα αυτά θα επιτρέψει σε εταιρείες που πωλούν προϊόντα online στους πελάτες τους να ασχολούνται με τις υποχρεώσεις τους στον τομέα του ΦΠΑ στην ΕΕ μέσω μιας εύχρηστης ηλεκτρονικής πύλης στη δική τους Γλώσσα.

Χωρίς την πύλη, θα απαιτείται καταχώριση ΦΠΑ σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ στο οποίο επιθυμούν να πουληθούν - μια κατάσταση που αναφέρουν οι εταιρείες ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις μικρές επιχειρήσεις που διεξάγουν διασυνοριακές συναλλαγές. Το σύστημα είναι ήδη εγκατεστημένο για τους παρόχους ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το 2015 και λειτουργεί καλά. [Δείτε περισσότερα εδώ]


Το 2013, εκτιμάται ότι εκλάπησαν 1,44 δισ. ευρώ από εγκληματίες μέσω απάτης με μέσα πληρωμής πλην των μετρητών. Κάθε χρόνο στέλνονται στους Ευρωπαίους πολίτες 36 δισ. μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος». Για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα αυτό η Ευρωπαϊκή επιτροπή και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία επί της οδηγίας για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών. Αυτή η προσωρινή πολιτική συμφωνία θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τα δύο όργανα. [Δείτε περισσότερα εδώ]

Σε ό,τι αφορά στο φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, μάλλον έχουμε δρόμο ακόμα....[Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το φόρο ψηφιακών υπηρεσιών της ΕΕ].


■ Πρατήρια και υγραέριο

Δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ΦΕΚ η απόφαση ΠΟΛ.1218/2018 με την οποία καθορίζεται υποχρέωση διασύνδεσης των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) των πρατηρίων καυσίμων με τις αντλίες διάθεσης υγραερίου κίνησης ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου, για την έκδοση των παραστατικών πωλήσεων. Η υποχρέωση αυτή θα αρχίσει από την 1η Μαρτίου 2019.

Η απόφαση την οποία είχε προαναγγείλει η ΑΑΔΕ με ανακοίνωσή της αφορά τις οντότητες εκμεταλλευτές πρατηρίων καυσίμων που διαθέτουν υγραέριο κίνησης ή πεπιεσμένο φυσικό αέριο προς πώληση μέσω αντλίας, είτε πρόκειται για αμιγώς πρατήρια υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου είτε για μικτά πρατήρια καυσίμων.

ΑΑΔΕ - Ηλεκτρονικά βιβλία

Φαίνεται ότι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι το στοίχημα που έχει βάλει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ για το επόμενο χρονικό διάστημα. Στις τελευταίες του ομιλίες αναφέρεται συνέχεια σε αυτό το θέμα τονίζοντας μάλιστα ότι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων θα είναι είναι επωφελής κυρίως για τους φορολογούμενους. [Δείτε εδώ όλη την ομιλία του Κου Πιτσιλή]

Για το ίδιο θέμα δείτε : «Το ζήτημα των ηλεκτρονικών βιβλίων» - Επιστολή του Δικτύου Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών.

Σύντομα αναμένουμε εξελίξεις και νεώτερα σχετικά με το θέμα αυτό.



■ Επισημάνσεις και άλλα ενδιαφέροντα.....

► Η επιστροφή του καταβληθέντος φόρου μεταβιβάσεως, ολοκλήρου ή κατά το ήμισυ. Περιπτώσεις

► Δημοσιεύθηκε ο νόμος 4582/2018 για τον θεματικό τουρισμό - Κωδικοποίηση νόμων στη βάση δεδομένων του κόμβου

ΕΛΤΕ: Η διαδικασία παύσης/παραίτησης ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας


⥢⥤

■ Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις


► Κατά τη διάρκεια της ελάχιστης ετήσιας άδειας που κατοχυρώνει το δίκαιο της Ένωσης, ο εργαζόμενος δικαιούται τις τακτικές αποδοχές του ακόμη και αν έχει διανύσει περιόδους μη παροχής εργασίας λόγω της εφαρμογής συστήματος εκ περιτροπής εργασίας.
Η απόφαση : Υπόθεση C-385/17

► ΣτΕ 1771/2018 Πρόστιμα ΚΒΣ λόγω λήψης και καταχώρησης στα βιβλία, εικονικών φορολογικών στοιχείων. Μη δυνατότητα αυτεπάγγελτης εξέτασης από τα δικαστήρια, της τήρησης του ουσιώδους τύπου της προηγούμενης ακρόασης



► Υπόθεση C-672/17 Φόρος προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) - Βάση επιβολής του φόρου - Μείωση - Αρχή της φορολογικής ουδετερότητας

Επιτρέπεται ρύθμιση του κάθε κράτους μέλους η οποία προβλέπει ότι ο υποκείμενος στον φόρο δεν μπορεί να προβεί σε μείωση της βάσης επιβολής του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), σε περίπτωση μη καταβολής της τιμής, για όσο χρόνο δεν έχει γνωστοποιήσει προηγουμένως στον αποκτώντα το αγαθό ή την υπηρεσία, εφόσον αυτός είναι υποκείμενος στον φόρο, την πρόθεσή του να μηδενίσει ένα μέρος ή το σύνολο του ΦΠΑ, προκειμένου να διορθωθεί η έκπτωση του ποσού του ΦΠΑ στην οποία μπόρεσε να προβεί ο εν λόγω αποκτών.



► Υπόθεση C-80/17 Φόρος εισοδήματος - Δυνατότητα έκπτωσης των εισφορών που έχουν καταβληθεί σε οργανισμό επαγγελματικής ασφάλισης και σε ιδιωτικό φορέα ασφάλισης γήρατος - Αποκλεισμός για τους κατοίκους αλλοδαπής

Το άρθρο 49 ΣΛΕΕ έχει την έννοια ότι αντιτίθεται σε κανονιστική ρύθμιση κράτους μέλους, βάσει της οποίας ο κάτοικος αλλοδαπής υποκείμενος στον φόρο ο οποίος υπόκειται, στο κράτος μέλος αυτό, στον φόρο εισοδήματος στο πλαίσιο περιορισμένης φορολογικής υποχρέωσης δεν μπορεί να εκπέσει από τη βάση επιβολής του φόρου εισοδήματος το ποσό των υποχρεωτικών εισφορών που έχει καταβάλει σε οργανισμό επαγγελματικής ασφάλισης το οποίο αναλογεί στο τμήμα του φορολογούμενου στη Γερμανία εισοδήματος, όταν οι εισφορές αυτές συνδέονται άμεσα με τη δραστηριότητα από την οποία προέκυψε το εισόδημα αυτό, ενώ ο κάτοικος ημεδαπής υποκείμενος στον φόρο, ο οποίος υπόκειται στον φόρο εισοδήματος στο πλαίσιο απεριόριστης φορολογικής υποχρέωσης, μπορεί να εκπέσει από τη βάση επιβολής του φόρου εισοδήματος τις εν λόγω εισφορές, εντός των ορίων που προβλέπονται από το εθνικό δίκαιο.

⥢⥤


ΣΛΟΤ

Δύο αποφάσεις ΣΛΟΤ δημοσιεύθηκαν την εβδομάδα που πέρασε

►ΣΛΟΤ 2363/2018 Υπεραξία εκτίμησης επιτροπής του άρθρου 9 του ΚΝ 2190/1920

Μετατροπή ομόρρυθμης εταιρίας σε Ανώνυμη και εγγραφές υπεραξίας που υπολόγισε η επιτροπή του άρθρου 9


►ΣΛΟΤ 3010/2018 ΦΠΑ εκθλιπτικού δικαιώματος από ελαιοτριβεία

Διόρθωση της ΣΛΟΤ σχετικά με τον συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες έκθλιψης που παρέχονται από τα ελαιοτριβεία, καθώς και οι υπηρεσίες υλοτομίας.

⥢⥤

■ Φορολογικές και άλλες αποφάσεις

►Χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας στον κληρονόμο με το ευεργέτημα της απογράφης - Κοινοποίηση πρακτικού 2004/2018 του ΝΣΚ

Αν το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας στον κληρονόμο με το ευεργέτημα της απογραφής πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για είσπραξη χρημάτων από τον δημόσιο τομέα ή για συμμετοχή σε προμήθειες, εργολαβίες ή για σύναψη συμβάσεων δανείων κλπ., δεν τίθεται ζήτημα άρνησης της φορολογικής αρχής, καθόσον οι πράξεις αυτές αναφέρονται στην ατομική περιουσία του κληρονόμου, η οποία δεν είναι υπέγγυα και με την άρνηση ουσιαστικά θα εξαλείφετο η θεσμική λειτουργία και η χρησιμότητα της αποδοχής με το ευεργέτημα της απογραφής, αφού έτσι θα επλήττετο η ομάδα της ατομικής περιουσίας.

Η απόφαση : ΠΟΛ.1224/2018

►Μη επιβολή τέλους χαρτοσήμου σε υποτροφίες του άρθρου 28 του ν. 4314/2014

Οι υποτροφίες που χορηγούνται από τις 23.12.2014 σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του αρθ. 28 του ν. 4314/2014, δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε φόρο ή κράτηση, επομένως απαλλάσσονται και των τελών χαρτοσήμου.

Η απόφαση : 1181859 ΕΞ 2018


►Απόσβεση κόστους συναφούς με την ενεργειακή απόδοση ή την εξοικονόμηση νερού

Το συναφές με την ενεργειακή απόδοση ή εξοικονόμηση νερού κόστος αποσβένυται με τους συντελεστές του πίνακα της παραγράφου 4 του ίδιου ως άνω άρθρου προσαυξημένους κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), ενώ σε περίπτωση που ο αρχικός συντελεστής απόσβεσης είναι ανώτερος του 10%, ο προσαυξημένος συντελεστής δεν δύναται να υπερβαίνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. Για να δείτε ποιές τις εργασίες και τα λοιπά τα συναφή με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ρίξτε μια ματιά στην απόφαση

Για να δείτε ποιες τις εργασίες και τα λοιπά τα συναφή με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ρίξτε μια ματιά στην απόφαση : ΠΟΛ.1221/2018

►Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τους τραυματίες των πυρκαγιών

Όσοι υπέστησαν τραυματισμό λόγω των πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται. Το ποσό ανέρχεται στα 6.000€ και χορηγείται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη τακτική ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή επίδομα που καταβλήθηκε ή καταβάλλεται για την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου.

Η απόφαση : 64662/1976/2018

►Καταβολή εφάπαξ παροχής σε συνταξιούχους αναπηρίας μη αναστρέψιμων παθήσεων

Οδηγίες προς τον ΕΤΕΑΕΠ για την καταβολή εφάπαξ παροχής και σε συνταξιούχους με απόφαση αναπηρίας ορισμένου χρόνου, των οποίων οι παθήσεις περιλαμβάνονται πλέον στους αναθεωρημένους Πίνακες Παθήσεων που καθιστούν την αναπηρία επ’ αόριστον.

Η απόφαση : Φ.30221/45686/Δ.16/1128/2018

►Τρόπος επικόλλησης των ενσήμων ταινιών φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών

Με την απόφαση αυτή καθορίζεται ο τρόπος επικόλλησης των προβλεπομένων από τις διατάξεις του άρθρου 106 του ν.2960/2001 ενσήμων ταινιών φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών επί των μονάδων συσκευασίας των προϊόντων αυτών.

Η απόφαση : 1175169 ΕΞ 2018

► Η κοινοποίηση των μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ για το 2019

- Παρατείνεται μέχρι και το έτος 2019 το χρονικό διάστημα μέχρι του οποίου η αξία των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων δεν συνυπολογίζεται για την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., και

- Μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2019, των φορολογούμενων με χαμηλή αξία ακίνητης περιουσίας, με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που τίθενται στη διάταξη.

Η απόφαση : ΠΟΛ.1223/2018

⥢⥤

■ Εργατικά - Ασφαλιστικά


► Ανώτατο όριο υπερωριών για το πρώτο εξάμηνο 2019 - Σημείωση ΔΕΝ

Ο αριθμός των ωρών υπερωρίας για τις Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές επιχειρήσεις καθορίζεται ανά 6μηνο. Για το Α΄ εξάμηνο του έτους 2019, με την αμέσως ανωτέρω απόφαση καθορίζονται ως ανώτατο όριο οι 30 ώρες. Κατά τον Ν. 515/1970, άρθρο 1 παρ. 2, ανώτατο όριο της ημερησίας απασχολήσεως είναι γενικώς οι τρεις (3) ώρες.

Στις βιομηχανίες - βιοτεχνίες ανήκουν από πλευράς ωραρίου και οι Τεχνικές επιχ/σεις (κατ᾽ άρθρο 1 της Διεθνούς Συμβάσεως - κυρωθείσης με τον Ν. 2990/22 - βλ. στο ΔΕΝ 2010, τεύχος 1559 σ. Π89).

ΠΡΟΣΟΧΗ!

α) Στο Ε8 δηλώνονται οι νόμιμες υπερωρίες. Όχι οι παράνομες.

β) Η απασχόληση κατά την Κυριακή, καθώς και κατά την 6η ημέρα της εβδομάδος επί πενθημέρου δεν συνιστά υπερωρία, εφ᾽ όσον δεν υπερβαίνει τις 8 ώρες. Τι οφείλεται βλ. ΔΕΝ 2017, τεύχος 1711 σελ. 558 τεύχος 1713 σελ. 701.


ΕΔΟΕΑΠ: Παράταση υποβολής ΑΚΑ-ΑΚΕ για τις κοινές επιχειρήσεις

► Άρειος Πάγος 767/2018 Καταχρηστική άσκηση δικαιώματος επίσχεσης της εργασίας θεωρείται και όταν, μεταξύ άλλων, δεν υπάρχει χρονικά αξιόλογη καθυστέρηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του εργοδότη (όπως της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων μισθών) ή όταν η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργοδότη

► Άρειος Πάγος 1180/2017 Δεν επιτρέπεται, ούτε με συμφωνία μεταξύ του εργαζόμενου και του εργοδότη, η μεταφορά των ημερών της προαναφερόμενης ετήσιας άδειας του τελευταίου, που δεν του χορηγήθηκαν από τον εργοδότη στο επόμενο ή στα μεθεπόμενα έτη. - Για τη θεμελίωση του δικαιώματος αδείας του μισθωτού δεν απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης

► Άρειος Πάγος 972/2018 Αρχή της εύνοιας υπέρ των μισθωτών - Αποδοχές επιδόματος αδείας αμειβόμενων κατ αποκοπή - Αμοιβές δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν τακτικές

Διευκρινίσεις για την εύλογη αμφιβολία ως προς την υποχρέωση υπαγωγής σε δύο ή περισσότερους φορείς έως 31/12/2016 - Εγκύκλιος ΕΦΚΑ Η απόφαση : Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 51/2018

► Αναδρομικά ειδικών μισθολογίων

Ενημέρωση για τις πέντε (5) κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (Κ.Υ.Α.) αναφορικά με την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε κατηγορίες προσωπικού που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Η απόφαση : 2/91017/ΔΕΠ/2018

⥢⥤


■ Αρθρογραφία

► Ειδικό καθεστώς επενδυτικού χρυσού (άρθρο 47 του ν. 2859/2000)

► Εργασία τις Κυριακές 16/12, 23/12 και 30/12/2018

► Άρθρα Αναγνώριση ζημιών από συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιριών στην αλλοδαπή

► Άρθρα Η μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό και οι πρόσφατες εξελίξεις - Χωριστές δηλώσεις συζύγων

⥢⥤



Φορολογικές Υποχρεώσεις


Οι φορολογικές υποχρεώσεις της ερχόμενης εβδομάδας είναι :

17 Δεκ 2018 Υποβολή καταστάσεων υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Οικονομικών Συμφερόντων (Πόθεν Έσχες) έτους 2018 (από 1.1.2017 έως 31.12.2017)
Προσοχή η υποχρέωση αυτή δεν πρόκειται να ισχύσει καθώς η εφαρμογή δεν έχει ανοίξει ακόμα. Σύμφωνα με ενημέρωση του κόμβου πάμε για το τέλος του μήνα και εάν....
Όπως και να χει θα ενημερωθείτε σύντομα και με email από την αρμόδια αρχή αλλά και από τον κόμβο
17 Δεκ 2018 Υποβολή δήλωσης και απόδοσης φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών μηνός Νοεμβρίου 17 Δεκ 2018 Υποβολή και πληρωμή χρηματικού ποσού 35% επί του μικτού κέρδους εταιρειών παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, που είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη μέλη της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ. μηνός Νοεμβρίου 20 Δεκ 2018 Υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής, για αναχωρήσεις μισθωτών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα20 Δεκ 2018 Αποστολή από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών, στοιχείων συναλλαγών που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για το μήνα Νοέμβριο 20 Δεκ 2018 Υποβολή δήλωσης απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων μηνός Νοεμβρίου 20 Δεκ 2018 Διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε., στοιχείων προηγούμενου μηνός από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία

Τελειώνοντας θέλω να ευχηθώ τα καλύτερα στον Πρόεδρο και το νέο ΔΣ της ΠΟΦΕΕ (Δείτε εδώ την σύνθεση και εδώ τα αποτελέσματα των εκλογών) . Ελπίζω να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που θα συναντήσουν το επόμενο διάστημα για το καλό του επαγγέλματος. Δυστυχώς δεν θα είναι λίγες...

Αυτό ήταν και το τελευταίο σχόλιο για το 2018. Εκ μέρους όλης της ομάδας του κόμβου εύχομαι σε όλους του συναδέλφους καλές γιορτές, υγεία, ψυχική ηρεμία και ένα καλύτερο 2019.
Keywords
δωρα, πονοδοντος, εν λόγω, αντ, εκλογες, ελλαδα, αθηνα, πειραιας, ψηφοφορία, βενιζελος, Χριστούγεννα, νέα, ισχύ, εφκα, ενφια, ααδε, ΦΠΑ, ηλεκτρονική, shop, online, υγραεριο, φεκ, αμιγώς, ελτε, κβσ, συμμετοχή, επιδομα, ΕΤΕΑΕΠ, τίθενται, οφείλεται, σελ, εδοεαπ, διευκρινίσεις, δεκ, email, κινηση στους δρομους, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, πυρκαγιες, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αποτελεσματα, ειδικα μισθολογια, αμοιβες, το στοιχημα, ηλεκτρονική, αντ, το θεμα, αιτηση, αρειος παγος, γερμανια, εδοεαπ, εργασια, θεμα, κβσ, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, υγεια, φεκ, φυσικο αεριο, email, αρθρα, αρθρο, αμιγώς, αντλιες, αναπηρια, βρισκεται, γινονται, γλωσσα, δεκ, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δικη, διοικητης, δοθηκε, εγινε, εγγραφες, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ελτε, εβδομαδα, ενδιαφεροντα, ενημερωση, ενημερωθειτε, εν λόγω, εννοια, ετη, ετων, ετος, εφαπαξ, ιδιο, ημισυ, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, ηρεμια, ισχυει, υφυπουργος, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυρια, κομμα, κρασι, λειτουργια, ματια, μηνυματα, μικρασιατικη καταστροφη, μειωση, ομαδα, ουσιαστικα, οφείλεται, παμε, πινακες, ρυθμιση, ρολο, σελ, συνεχεια, συντομα, συνταξη, συμμετοχή, τίθενται, τοις εκατο, τις κυριακες, τμημα, τριτη, ισχύ, φυσικα, φυσικο, χρονικα, ψηφοφορία, ωρες, εφαρμογη, ελληνικα, ενωση, εθνικο, ηλεκτρονικα, κυριακη, μια ματια, οργανα, πληροφοριες, πωληση, online, θελω να
Τυχαία Θέματα