Το σχόλιο της Δευτέρας - Τα δίκαια και πότε γίνονται πράξεις.



Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Πολλά και διάφορα συνέβησαν την εβδομάδα που μας πέρασε με τα σημαντικότερα από αυτά να σχετίζονται με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία βέβαια όπως κάθε χρονιά, έχει ξεκινήσει με μικροπροβληματάκια.

Τα θέματα που δημιουργούνται με τον νέο κωδικό για τη δήλωση της φιλοξενίας δεν τα λες και μικροπροβληματάκια, όμως είμαι σίγουρος

ότι θα λυθούν σύντομα : Της «Φιλοξενίας» το ανάγνωσμα. ....Άλλωστε ό,τι είναι δίκαιο γίνεται μερικές φορές πράξη...

Σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα για υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων μεταξύ συζύγων κατόπιν της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 330/2018 ), αυτή θα μπορεί να δοθεί από του χρόνου σύμφωνα με την ανακοίνωση της Α.Α.Δ.Ε. : [Φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Από το φορολογικό έτος 2018 η δυνατότητα ξεχωριστής υποβολής ].

Με λίγα λόγια, οι σύζυγοι θα μπορέσουν σύντομα να επωφεληθούν της δυνατότητας υποβολής ξεχωριστής δήλωσης, κάτι που ήδη μπορούν οι συμβαλλόμενοι με σύμφωνο συμβίωσης εφόσον το επιλέξουν. [Η υποχρέωση υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης των συζύγων].
Άλλωστε η ξεχωριστή υποβολή δηλώσεων μεταξύ των συζύγων είναι κάτι το δίκαιο που θα γίνει σύντομα... πράξη.



■ Φορολογικές δηλώσεις

Η Α.Α.Δ.Ε. προσπαθώντας να λύσει μερικά από τα μικροπροβληματάκια, με ένα ακόμη δελτίο τύπου ανακοίνωσε ότι :

α) ότι ποσά, που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και τα οποία επεστράφησαν άτοκα στους συνταξιούχους με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017, θα μπορούν να δηλωθούν από αυτούς με δύο τρόπους. Είτε θα δηλωθούν όλα στο φορολογικό έτος 2017 όπως θα εμφανισθούν προ συμπληρωμένα στην δήλωση, είτε θα δηλωθούν στο έτος που αφορούν, αφού όμως κάνουν και μια μικρή βόλτα στην εφορία.

β) Στο έντυπο Ε3 θα ενεργοποιηθεί ο κωδικός 008 στον οποίο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συμπληρώνουν τα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων , στα οποία δεν επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος. [Δείτε αναλυτικά το δελτίο τύπου και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι συνταξιούχοι για να δηλώσουν την επιστροφή που πήραν στο έτος που αφορά.]
Ήταν δίκαιο.. πίεσαν και τα κανάλια... και κάπως έτσι... έγινε πράξη.

Βέβαια υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις αναδρομικών στις οποίες θα μπορούσε η Α.Α.Δ.Ε. να δώσει την ίδια δυνατότητα, και αυτό είναι κάτι το οποίο υπενθυμίζει η ΠΟΦΕΕ στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα. [ΠΟΦΕΕ: «Να ισχύσει για όλες τις περιπτώσεις αναδρομικών η δυνατότητα επιλογής από τους φορολογούμενους»] .
Δίκαιη η απαίτηση της ΠΟΦΕΕ...δεν την βλέπω όμως να γίνεται πράξη.

Στο πλαίσιο την άρτιας ενημέρωσης που προφέρει η Α.Α.Δ.Ε. σχετικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, εντάσσεται και η επικαιροποίηση των συχνών ερωτήσεων απαντήσεων που αφορούν το έντυπο Ε1 η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο κατάλογος των πενήντα και μίας ερωτήσεων δίνει λύσει σε αρκετά θέματα που αφορούν την συμπλήρωση του φετινού Ε1. [Φορολογικές δηλώσεις 2018: 51 ερωτήσεις-απαντήσεις από την Α.Α.Δ.Ε.].

Σημαντική επισήμανση σχετικά με το Ε3 : Όσοι μπαίνοντας στην εφαρμογή για την υποβολή δήλωσης Ν (Νομικών προσώπων), είδατε το παλαιό Ε3, μην πανικοβάλλονται... Σύντομα θα εμφανισθεί και εκεί το νέο..

Είπαν : “Όταν ήμουν νέος, υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην παντρευτώ προτού βρω την ιδανική γυναίκα. Τελικά τη βρήκα, αλλά έψαχνε κι αυτή για τον τέλειο άνδρα„

■ Πληρωμή φόρων

Την Α.Α.Δ.Ε. αφορά και αυτό το θέμα, η οποία από την περασμένη Τρίτη έθεσε σε λειτουργία την εφαρμογή με την οποία έχουμε πλέον την δυνατότητα στο εξής να καταβάλλουμε τις όποιες οφειλές προς την φορολογική διοίκηση μέσω πιστωτικής κάρτας. [Πληρωμές φόρων με κάρτες στο Taxisnet: Σε λειτουργία η εφαρμογή].
Άτοκες δόσεις βέβαια δεν έχει το σύστημα, αλλά για αρχή είναι καλό. Μην ξεχνάμε ότι το περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό.
Και αυτό το μέτρο φυσικά ήταν δίκαιο.... και τελικά έγινε πράξη.

Για να μην στεναχωρήσουμε όμως και τις τράπεζες που είναι ο "στυλοβάτης" της οικονομίας μας πρέπει να σημειώσουμε ότι η πληρωμή των φόρων μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους στους.... "ανταγωνιστές" της Α.Α.Δ.Ε. . [Τρόποι πληρωμής Δημοσίων Εσόδων στα Πιστωτικά Ιδρύματα και τα ΕΛΤΑ - Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις από την Α.Α.Δ.Ε.]


■ Σακούλες

Με ακόμη μια ανακοίνωσή της η Α.Α.Δ.Ε. ενημέρωσε και εμάς αλλά και την βουλή ότι : H δήλωση απόδοσης του τέλους ειδικά για την πρώτη εφαρμογή θα υποβληθεί έως το τέλος Μαΐου 2018 και όχι έως το τέλος Απριλίου, όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο το οποίου έχει κατατεθεί στην βουλή. Ευτυχώς που μερικές φορές κάποιοι σκέφτονται τα αυτονόητα.
Για να γίνει πράξη φυσικά αυτή η δίκαιη αλλαγή θα προωθηθεί νομοτεχνική τροποποίηση στο κατατεθημένο νομοσχέδιο. [Περισσότερα...]

Είπαν : “Το ημερολόγιο είναι η γραφειοκρατία του χρόνου„

■ e - προσφυγή

Μια ακόμη πλατφόρμα θα έχουμε για να συμπληρώνουμε σε λίγες ημέρες. Με στόχο τη μείωση διοικητικού κόστους, την απλούστευση των διαδικασιών και άλλα τέτοια χαρούμενα... τα οποία "ντύνουν" κάθε νέο επίτευγμα της Α.Α.Δ.Ε., θα ξεκινήσει από τις 9 Μαΐου 2018 (πιλοτικά) η παροχή της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.
Για αρχή η δυνατότητα αυτή θα δοθεί για πράξεις που έχουν εκδοθεί από τις Δ.Ο.Υ.:
α) Φορολογίας Ανωνύμων Εταιρειών (Φ.Α.Ε.) Αθηνών, β) Χολαργού, γ) Ψυχικού, δ) Αμπελοκήπων και ε) Ιωνίας Θεσσαλονίκης.
Σταδιακά όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου της Α.Α.Δ.Ε. (δείτε εδώ το Δ.Τ.) η δυνατότητα αυτή θα επεκταθεί και για πράξεις, που έχουν εκδοθεί από τις υπόλοιπες ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα.
Ένα δίκαιο μέτρο .. γίνεται πράξη.

■ ΕΦΑ (..όχι ΕΦΚΑ)

Η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) του άρθρου 15 ν.3091/2002 είναι διαθέσιμη από την περασμένη εβδομάδα.

Όσοι βιάζονται μπορούν να δουν τις δύο σχετικές εγκυκλίους (ΠΟΛ.1059/2017 - ΠΟΛ.1056/2017) οι οποίες περιέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και διαδικασία χορήγησης των απαλλαγών. Οι φετινές δεν έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ ακόμα, αλλά δεν νομίζω να υπάρχουν αλλαγές.

■ Είναι πολλά τα λεφτά

Ως αντισυνταγματική κινδυνεύει να κριθεί από την ολομέλεια του ΣτΕ (στην οποία παραπέμφθηκε η συγκεκριμένη υπόθεση) η διάταξη του άρθρο 9 παρ. 3 του ν. 3296/2004 με την οποία τροποποιήθηκε το άρθρο 31 του πρώην Κ.Φ.Ε. (2238/1994) και η οποία προέβλεπε τη φορολόγηση του υπολοίπου του λογαριασμού 44.11 «Προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις» στο τέλος κάθε πενταετίας αρχής γενομένης από τη διαχειριστική περίοδο 2005. [Δείτε εδώ το σχετικό θέμα]
Φαντάζομαι οι περισσότεροι θυμάστε τη διάταξη, αφού μέχρι το 2015 έχουν πληρωθεί ουκ ολίγα ποσά από τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπόρεσαν να διαγράψουν τα ποσά των προβλέψεων από επισφαλείς απαιτήσεις που είχαν σχηματίσει.
Ήταν μια άδικη διάταξη... και το ΣτΕ θα πράξει ανάλογα....


■ Ε.Φ.Κ.Α.

Πλησιάζει σιγά σιγά η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών 2017 και όπως ήδη μας είχε προϊδεάσει το δελτίο τύπου του ΕΦΚΑ [Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2017], δόθηκε παράταση έως την 18η Μαΐου 2018, για την καταβολή των εισφορών μηνός Μαρτίου 2018 των Μη Μισθωτών ασφαλισμένων.

Η παράταση ήταν αναγκαία, αφού στα ειδοποιητήρια του Μαρτίου θα εμφανιστεί και η πρώτη δόση από το τυχόν χρεωστικό υπόλοιπο το οποίο θα προκύψει με την εκκαθάριση. [Δείτε εδώ την ανακοίνωση της παράτασης].
Με λίγα λόγια ήταν δίκαιο να δοθεί παράταση... και έγινε πράξη. Τόσο απλά....

Στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ την Παρασκευή [ Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 21/2018] περιγράφεται η ΠΑΓΙΑ διαδικασία της εκκαθάρισης, αλλά και η διαδικασία της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 η οποία έχει μικροδιαφορές.

Πάγια Εκκαθάριση

Χρεωστικό υπόλοιπο (επιπλέον ποσό που οφείλει ο ασφαλισμένος) Πιστωτικό υπόλοιπο (ποσό για επιστροφή)Μηδενικό υπόλοιπο- Το χρεωστικό υπόλοιπο καταβάλλεται τμηματικά σε ισόποσες δόσεις, ο αριθμός των οποίων καθορίζεται από τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.

Το πιστωτικό υπόλοιπο επιστρέφεται, εφόσον υπερβαίνει το ποσό των 50€, ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει οφειλή άλλου χρονικού διαστήματος, για οποιαδήποτε αιτία, προς τον ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ ή Φορείς για τους οποίους ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές ή τηρείται ενεργή ρύθμιση.

Ανάλογη του πιστωτικού αντιμετώπιση, ως προς τις τρέχουσες εισφορές, ακολουθείται στην περίπτωση μηδενικής διαφοράς εκκαθάρισης.Η δόση εκκαθάρισης θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα.

Εάν το ποσό υπολείπεται των 50€, παραμένει ως πιστωτικό υπόλοιπο συμψηφιζόμενο με επόμενη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά.

Εκκαθάριση για το 2017

Χρεωστικό υπόλοιπο (επιπλέον ποσό που οφείλει ο ασφαλισμένος) Πιστωτικό υπόλοιπο (ποσό για επιστροφή)

Μηδενικό υπόλοιπο

Το χρεωστικό υπόλοιπο θα αναζητηθεί ισόποσα κατανεμημένο σε πέντε (5) μηνιαίες δόσεις, της πρώτης καταβαλλομένης έως την 31.5.2018 (τελευταία δόση 28.9.2018).

- Το πιστωτικό υπόλοιπο εκκαθάρισης 2017 θα συμψηφιστεί με ενδεχόμενες οφειλές τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018 κατά την ημερομηνία εκκαθάρισης και, εφόσον προκύπτει εναπομείναν υπόλοιπο, αντιμετωπίζεται ως εξής:

α. Ποσό των 50,01€ και άνω, δύναται να παραμείνει στο λογαριασμό του ασφαλισμένου, προκειμένου να συμψηφιστεί με ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μηνών, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα έως 31.5.2018. (Η αίτηση υποβάλλεται διαδικτυακά, μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ ή στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Μη Μισθωτών ΕΦΚΑ. ) (Μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής της αίτησης, το εναπομείναν πιστωτικό υπόλοιπο, θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων, που δεν έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.)

β. Πιστωτικό υπόλοιπο έως 50,00€, όπως προαναφέρθηκε, θα συμψηφιστεί με επόμενη τρέχουσα εισφορά.

Εφόσον η διαφορά εκκαθάρισης είναι μηδενική, παραμένει μόνο η υποχρέωση καταβολής τρεχουσών εισφορών 2018.

Θέλω να επισημάνω ότι η εκκαθάριση σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση του κλεισίματος των βιβλίων των επιχειρήσεων (ατομικών, ΟΕ-ΕΕ, ελ.επαγγελματιών) καθώς από αυτή θα προκύψουν οι πραγματικές εισφορές οι οποίες θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα του 2017.

Η λογιστική και η φορολογική αντιμετώπιση των ασφαλιστικών εισφορών περιγράφεται με παραδείγματα στο σχετικό άρθρο του κόμβου : Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 - Συμπλήρωση πίνακα Ε- Λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση

Η εκκαθάριση ήταν δίκαιο να γίνει.... δυστυχώς όμως περιμένουμε εδώ και ένα χρόνο για να γίνει πράξη....

■ Διάλειμμα

Ο Φόρος (1900)

Ημέτερος διακεκριμένος καθηγητής λέγει μίαν επιγραμματική φράσιν εις τας παραδόσεις του, την οποίαν αποδίδει εις κάποιον άγγλον οικονομολόγον :

«Ο πιστότερος σύντροφος του ανθρώπου είναι ο φόρος».

Μήπως θα είχε κανείς αντίρρησιν;
Ο άγγλος οικονομολόγος τουλάχιστον δεν αναμένει τοιαύτην. Είναι εις άκρον ικανοποιημένος από τον αφορισμόν του, και δεν έχει άδικον.
Συντρόφους εις την ζωήν μας όπως και εις τον δρόμον ευρίσκομεν πολλούς.
Οι περισσότεροι είναι απρόσκλητοι, πολλάκις δε και ενοχλητικοί.
Εντούτοις εννοούν να μας συντροφεύουν. Δεν ερωτούν εάν τους θέλωμεν.
Απλούστατα, μας χαιρετούν, μας πιάνουν το μπράτσο και ή μας πηγαίνουν μερικά βήματα, ή μας σύρουν κοντά των εις όλην μας την ζωήν.
Ο φόρος ανήκει εις τούς τελευταίους. Και δι'αυτό , ίσως κινδυνεύει, να εξελιχθεί ως σύμβολον της ενοχλητικότητος, μεταξύ των ανθρώπων.
Μας παραλαμβάνει από τας χείρας του πρώτου ανθρώπου τον όποιον αντικρύζομεν εις την ζωήν μας, της μαμμής και μας κολλάει αναποσπάστως μέχρι του τάφου.
Από την πρώτη στιγμή της ζωής μας μέχρι την τελευταία σκιάζει κάθε βήμα μας με τας πτέρυγάς του...

Διότι ο Φόρος πρέπει να έχει πτέρυγας.
Ο άνθρωπος τουλάχιστον τον αντιλαμβάνεται ως ένα καταχθόνιον Μεφιστοφελή αναπηδώντα από κει που δεν τον περιμένετε, μειδιώντα σαρκαστικώς, φέροντα διαβολικώς παρηλλαγμένην την φυσιογνωμίαν του εκασταχού υπουργού των Οικονομικών, όζοντα, θειάφι, και ωπλισμένον με γαμψόνυχας...

Όπως είπαμεν, αναλαμβάνει να σας τον συστήσει ή μαμμή που σας εβοήθησε να έλθετε εις τον κόσμον, διότι και αυτή έχει στενωτάτας σχέσεις μαζί του.

Αργότερα όταν θα δηλωθεί η γέννησή σας θα ξανασυναντηθείτε μαζί του, θα τον ξαναβρείτε εις το σαπούνι με το οποίο θα σας κάνουν το πρώτο μπάνιο, εις την πρώτην τουαλέτταν την οποίαν θα φορέσετε.
Θα ιδείτε την διαβολικήν του φυσιογνωμίαν εντυπωμένων εις όλα τα αντικείμενα τριγύρω σας, πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά, εναερίως, υπογείως και υποβρυχίως.

Υπ’ αυτούς τους όρους θα γίνει η πρώτη σας γνωριμία με την Αυτού Μεγαλειότης, τον Φόρον, ο οποίος εις το εξής θα γίνει η σκιά σας.

Θα ξυπνάτε το πρωί και θα αντικρίζετε πρώτον αυτόν και ύστερα τις παντόφλες σας από τις οποίες θα ξετρυπώνει υπό μορφήν εισαγωγικού δασμού, αν φορείτε παντόφλες ευρωπαϊκές, ή υπό ποικίλας άλλας εμφανίσεις αν υποστηρίζετε την εγχώριον βιομηχανίαν.

Θα τον εύρετε κατόπιν επιπλέοντα ως μυίγα εις το νερό με το όποιο θα πλυθείτε. Θα τον καταπιήτε και θα τον ξαναβγάλετε από την μύτην μαζί με μερικάς τολύπας του πρωινού σας σιγαρέττου.

Θα τον ροφήσετε μαζί με τον γλυκύν-βραστόν σας και θα τον ιδήτε να αναπηδά από την εφημερίδα σας.
Θα σας συνοδεύσει ακόμη και εκεί όπου ούτε οι βασιλείς δεν έχουν συνοδείαν και θα σας συντροφεύσει πιστά έως ότου κουρασμένος από το κυνηγητό θα ξαναπέσετε μαζί του πάντοτε, εις την κλίνην σας, η οποία φέρει και αυτή την διαβολικήν του σφραγίδα.

Εις όλην σας την ζωήν θα τον βλέπετε να σας μειδιά σαρδωνικώς. Αλλά από αυτόν δεν υπάρχει ούτε μετά θάνατον σωτηρία.
Ο πιστός σας σύντροφος θα σας ακολουθήσει μέχρι του τάφου, επί του όποιου θα εμπήξη το ένα του χέρι, ενώ με το άλλο θα αρπάξει από τον γιακά τους πανηγυρίζοντας κληρονόμους σας.
Και σεις θα τον ευλογήσετε. Και θα είναι ή μοναδική φορά.......



■ Τα νέα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία

Την εβδομάδα αυτή αναμένεται να πάει στη Βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα νέα πρόστιμα που αφορούν αδήλωτη εργασία, με κίνητρα ώστε ο εργαζόμενος να καταγγέλλει τον εργοδότη, αλλά και ο εργοδότης να συμμορφωθεί για να υπάρξουν συμβάσεις μεγαλύτερης διάρκειας, σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Το πρόστιμο των 10.500 ευρώ μειώνεται εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος και ανάλογα με τη διάρκεια της σύμβασης θα μειώνεται περισσότερο.

Συγκεκριμένα:
7.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει τρίμηνη σύμβαση
5.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει εξάμηνη σύμβαση
3.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει ετήσια σύμβαση

Ο εργοδότης θα καταβάλλει ένσημα τριών μηνών στον εργαζόμενο μόλις ξεκινάει η σύμβαση, σαν να τον είχε απασχολήσει ήδη για τρεις μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής θα υπάρχει μεγαλύτερη αυστηρότητα και το πρόστιμο θα διπλασιάζεται χωρίς δυνατότητα εκπτώσεων.

Με λίγα λόγια όχι μόνο δεν θα ξεχάσουμε το πρόστιμο των 10.500 ευρώ, αλλά θα το δούμε να διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.

■ Φορολογικές και άλλες αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβομάδα

► Επίσπευση επιστροφής ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που δεν επιβαρύνουν τις πράξεις που πραγματοποιούν με ΦΠΑ

Η απόφαση ΠΟΛ.1070/2018 και η κωδικοποιημένη ΠΟΛ.1103/2017

► Ο κατάλογος χρυσών νομισμάτων που πληρούν τα κριτήρια του επενδυτικού χρυσού για το έτος 2018

Η απόφαση : ΠΟΛ.1077/2018

►Διευκρινίσεις επί της διαδικασίας έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών μέχρι την 31η Ιουλίου 2018.

Με την εγκύκλιο αυτή παρέχονται επιπλέον διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων του άρθρου 6, παρ. 1 του Π.Δ.99/2017 για την πλήρη εφαρμογή των κανονιστικών απαιτήσεων στις υπάρχουσες κτιριοδομικές υποδομές, καθώς και τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στις οποίες καλούνται να δράσουν οι δήμοι της χώρας.


Η απόφαση : ΑΡΙΘΜ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ : 12

► Αλλαγές στη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων, πρατηρίων αμιγώς υγραερίου και πρατηρίων διανομής πεπιεσμένου φυσικού αερίου

Απλουστεύονται οι κάτωθι διαδικασίες και αντικαθίστανται τα αντίστοιχα έντυπα για τη διεκπεραίωσή τους:
- Χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων.
- Χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίου υγραερίου ή μικτού πρατηρίου.

Η απόφαση : Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ.24541/409/Φ.4.2/2018

Απογραφή δεξαμενών φορολογικών αποθηκών και αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης στο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων


Η απόφαση : ΔΕΦΚΦ Α 1064574 ΕΞ 2018

► Ασφάλιση στον ΕΦΚΑ των απασχολούμενων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας και των ιδιοκτητών αυτών


Η απόφαση : Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 22/2018

► Υπαγωγή στην ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη και χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους του Ε.Φ.Κ.Α. και στους ανέργους

Η απόφαση : Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 20/2018

■ Αποφάσεις ΣΛΟΤ


► 223 ΕΞ 27.3.2018 Κόστος κτήσης παγίων και αποθεμάτων

► 247 ΕΞ 3.4.2018 Λογιστικές εγγραφές κατανεμηθεισών μετοχών λόγω μείωσης μετοχικού κεφαλαίου


■ Αρθρογραφία εβδομάδας

► Μειώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, εξαρτώμενα (προστατευόμενα) μέλη τους και πως φορολογείται το τυχόν εισόδημά τους

► Φορολογικά εμπόδια για την επιστροφή των χρημάτων στις τράπεζες

► Διακανονισμοί εκπτώσεων ΦΠΑ, σχετικές δηλώσεις (Μέρος πρώτο)

► Ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ από τον αγοραστή στη παράδοση κινητών τηλεφώνων, κονσολών για παιχνίδια, ταμπλετών ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητών υπολογιστών (Άρθρο 39α § 5 ν.2859/2000)

► Οδηγός «φορολογικής αναμόρφωσης» - Αναμόρφωση εξόδων και εσόδων κατά «κωδικό δηλώσεων» και κατά «λογαριασμό λογιστικής»

► Διακανονισμοί εκπτώσεων ΦΠΑ (εμπορικών ή εμπορευματικών κέντρων, επαγγελματικών μισθώσεων ακινήτων, παράδοσης έργων σύνδεσης σταθμών αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, sale and lease back). Έννοια επενδυτικών αγαθών, ειδικές περιπτώσεις (Μέρος δεύτερο)

► Δεκαπενθήμερο εκπτώσεων 1η έως και 15η Μαΐου

► ΔΕΝ: «Ποιους αφορά η εγκύκλιος ΕΦΚΑ 19/2018;»


[Το παρακάναμε λίγο... δημοσιεύσαμε περισσότερα άρθρα από τις εγκυκλίους της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ.]

⥢⥤

Briefing εβδομάδος


► Το briefing της ημέρας - Ρύθμιση οφειλών, αντικειμενικές αξίες, αργία «διατραπεζικών συναλλαγών» κ.ά. (23.03.2018)

► Το briefing της ημέρας - Οδηγός «Δηλώσεις 2018», έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών για το 2017, πλαστικές σακούλες κ.ά. (26.04.2018)

■ Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις

Διευκρινίσεις Υπ. Εργασίας για την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ του ΑΚΑΓΕ στις συντάξεις του ΕΤΕΑΕΠ

ΕΕΤ: Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τη μείωση του φόρου εισοδήματος για δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής

► Ε. Αχτσιόγλου: «Δεν μπορεί να επεκταθεί το εργόσημο στους χειριστές αγροτικών μηχανημάτων»

► ΠΟΦΕΕ: Οδηγός επιχειρήσεων για τον νέο Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR)

► Ε9: Οι πισίνες

► Ποια είναι τα ανοικτά του προγράμματα του ΟΑΕΔ


■ Επίλογος.


Στο σημερινό σχόλιο έχω γράψει τόσες φορές την λέξη ΑΑΔΕ που νομίζω ότι κερδίζω επάξια μια θέση στην εκπομπή του Β. Περρή. Δίκαιο δεν είναι;

Και επειδή εάν δεν παινέψεις την έπαυλή σου θα... την παινέψει κάποιος άλλος, δείτε τον νέο και πλήρως ανανεωμένο οδηγό "Δηλώσεις 2018" του κόμβου. Για να μην περιαυτολογώ απλά θα πω ότι η νέα εφαρμογή δεν έχει σχέση με ό,τι άλλο έχετε δει μέχρι σήμερα.

Καλή Πρωτομαγιά.

Από μεθαύριο δείτε και αυτό : ΔΕΝ: Υποχρεώσεις εργοδοτών για την 1η Μαΐου

Keywords
γινονται, έως ότου, εισφορα αλληλεγγυης, αντ, taxisnet, τραπεζες, ΕΛΤΑ, βουλη, μαΐου, ημερολόγιο, αθηνα, θεσσαλονικη, δου, φεκ, εφκα, οφειλή, νέα, εκπτωσεις, ΦΠΑ, διευκρινίσεις, αμιγώς, υγραεριο, απογραφη, ααδε, ειδήσεις, εετ, πρωτομαγια, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απογραφη 2011, www.taxisnet.gr, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, εργοσημο, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, αργιες 2012, μειωση μισθων, οαεδ, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, δικαιολογητικα, αποτελεσματα, ρυθμιση οφειλων, ημερομήνια, αντικειμενικες αξιες, ημερολόγιο, αντ, το θεμα, αιτηση, βημα, γυναικα, δου, εργασια, εφορια, θεμα, παιχνιδια, πλαισιο, σωτηρια, τα νεα, φεκ, αρθρα, αρθρο, αμιγώς, ανθρωπος, απλα, γινει, γινεται, γνωριμια, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, διευκρινίσεις, διοικηση, δοθει, δωσει, δοθηκε, εγινε, εγγραφες, εετ, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκαθαριση, εβδομαδα, εννοια, ενσημα, εντυπα, ετος, εφημεριδα, έως ότου, ζωης, ιδια, υπηρεσιες, κυνηγητο, λεφτα, λειτουργια, λογια, μαΐου, μηνες, μειωση, μπανιο, νερο, οδηγος, προγραμματα, πρωι, ρυθμιση, σαπουνι, σιγουρος, συντομα, συνταξη, σφραγιδα, τι ειναι, τριτη, φυσικα, φορολογικη, φορα, χερι, οφειλή, ανηκει, βηματα, εφαρμογη, εμφανισεις, ερωτησεις, ηλεκτρονικα, κωδικος, πληροφοριες, θεματα, ξυπνατε
Τυχαία Θέματα