Το σχόλιο της Δευτέρας - «Αν κυνηγήσεις τα όνειρά σου είσαι καταδικασμένος να πετύχεις. Τι κάθεσαι;»

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


Ι. Πρόλογος


Τελικά δεν ήθελε και πολλή σκέψη, τα πράγματα στη ζωή έρχονται όπως εμείς τα θέλουμε, όμως συχνά μοιάζουν δύσκολα επειδή ενδεχομένως δεν τα ποθήσαμε αρκετά, όπως έλεγε και ο παππούς μας ο κρητικός. Ανάμεσα σ΄ αυτό που τώρα είσαι και σ’ αυτό που θέλεις να γίνεις βρίσκονται όλα εκείνα που πρέπει να κάνεις. Αυτή η μετάβαση δεν γίνεται
με μια δρασκελιά, ούτε με την κίνηση ενός μαγικού ραβδιού, αλλά απαιτεί καθημερινό αγώνα και πείσμα. Δεν υπάρχουν εμπόδια αν κάτι το θελήσεις αληθινά. Μην μεμψιμοιρείς για όσα δεν έκανες όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει νόημα αυτό, ούτε σου κάνει καλό. Όσο καθυστερείς να περπατήσεις πάνω στην ξύλινη γέφυρα, να αισθανθείς τις σανίδες που τρίζουν στο κάθε σου βήμα και να βρεθείς ανάντη του ποταμού, τόσο περνάει ο χρόνος και σύντομα πάλι θα ζητάς ευθύνες από τον εαυτό σου επειδή κιότεψες. Ξεκίνα, μην αργείς, μη φοβάσαι!

Αν χαθείς περιπλανώμενος σε δύσβατα μονοπάτια, αν η ομίχλη κρύβει τα περάσματα, αν τρυπούν αγκάθια το κορμί σου καθώς προσπαθείς να κάνεις την υπέρβαση, μην πτοηθείς, συνέχισε. Αν αισθανθείς μόνος στο σκοτάδι μη σταματήσεις να προχωράς, φώτισε την ατραπό με το λυχνάρι της ψυχής σου που παραμένει άσβεστο. Αν το ξεροβόρι τρυπά σαν χίλια βελόνια τα πλευρά σου, σφίξε τα δόντια και πείσε την καρδιά σου να χτυπά πιο γρήγορα για να αντέξεις.

Αν ανεβαίνεις ασθμαίνοντας τις ανηφοριές ή αν χάνεις το βηματισμό σου όντας δεσμώτης αυτού του ιδιόμορφου ιλίγγου, μη χάσεις το κουράγιο σου, να θυμάσαι ότι ξεκίνησες τη διαδρομή κι αυτό έχει σημασία. Μην κοιτάς πίσω σου, ρίξε μόνο μερικές κλεφτές ματιές για να δεις που έχεις φτάσει. Προχώρα με όλες σου τις δυνάμεις, αυτές που κρατούσες καλά κρυμμένες τόσο καιρό. Ακολούθα αυτά που προστάζει η ψυχή σου, γιατί αυτό θα σε κάνει να νιώσεις πως σ΄ αυτό το σύντομο πέρασμα που λέγεται ζωή όλα είχαν κάποιο νόημα, όμως εσύ αναλωνόσουν σε άλλα ανούσια πράγματα. Αν δεν τολμήσεις δεν θα μάθεις ποτέ μέχρι που μπορείς να φτάσεις…

¤

ΙΙ. Τραπεζική αργία, υποβολή δηλώσεων και φόρων

Σίγουρα διαβάσατε τις προηγούμενες μέρες όσα γράφηκαν αναφορικά με την τραπεζική αργία λόγω του Πάσχα των καθολικών. Η επιστημονική ομάδα του κόμβου μέσα από ένα χρηστικό άρθρο σας ενημέρωσε εγκαίρως προκειμένου να έχετε πλήρη εικόνα για όσα ισχύουν. Όμως ο κόμβος δεν έμεινε μόνο εκεί, προχώρησε σε επικαιροποίηση του εν λόγω άρθρου, αφού το υπ. Οικονομικών (βλέπε ανακοίνωση) ασπαζόμενο και πάλι τη γνωστή ρήση "σπεύδε βραδέως" μας ενημέρωσε το απόγευμα της Πέμπτης, 29.3.2018 —όταν δηλαδή οι περισσότεροι είχαν σκοτωθεί να πληρώσουν ώστε να μην είναι εκπρόθεσμοι— ότι:

Οι υποχρεώσεις για την καταβολή φόρων που έχουν ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 30η Μαρτίου 2018 και την 2α Απριλίου, παρατείνονται έως τις 3 Απριλίου(αυτό μας γνωστοποιήθηκε με το δελτίο τύπου)

ΗΠΟΛ. 1061/2018 αναφέρει τα εξής: Οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών που λήγουν στις ορισθείσες ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν.3336/2005 παρατείνονται μέχρι και την επόμενη εργάσιμη ημέρα αυτών. Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση.

Οπότε, βάσει των ανωτέρω στο μέλλον (από πλευράς φορολογικής διοίκησης) δεν θα χουμε πρόβλημα όταν συμπίπτει η τραπεζική αργία με καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής φόρων.

Δείτε παρακάτω το άρθρο μας (αν δεν βγάλετε άκρη δεν φταίμε εμείς, αλλού να ρίξετε τα βέλη σας)

■ Υποβολή δηλώσεων, καταβολή φόρων και εισφορών με προθεσμίες που εκπνέουν την 30η Μαρτίου 2018

Επίσης, σημαντική είναι και η παρακάτω είδηση που σχετίζεται με το θέμα της αργίας:

ΕΕΤ: «Αποδεκτές από τις ΔΟΥ και τις Τελωνειακές Αρχές και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 3η Απριλίου 2018»

¤

ΙΙΙ. Το νέο έντυπο Ν - οι αλλαγές

Δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ.1057/2018 και έγινε και φέτος γνωστό σε όλους το έντυπο Ν (δείτε εδώ τη σχετική είδηση). Εκκρεμούν οι οδηγίες συμπλήρωσης (θα κοινοποιηθούνοσονούπω νέες οδηγίες). Μέχρι τότε μπορείτε να δείτε τις βασικές αλλαγές στο παρακάτω άρθρο του κόμβου:

■ Το νέο έντυπο Ν 2017 - οι νέοι κωδικοί και οι διαφορές σε σχέση με το έντυπο του 2016

¤

IV. Daily briefing...

Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα.Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα. Να σημειώσω ότι δεν γίνεται πλήρης ανάλυση των θεμάτων μέσα από το briefing, όμως δίνουμε το στίγμα της επικαιρότητας και συχνά κάνουμε έναν μικρό σχολιασμό ορισμένων θεμάτων ή κάνουμε μια γενικότερη συζήτηση.

Το briefing της ημέρας - Πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, Α.Τ.ΑΚ αγροτεμαχίων κ.ά. (26.03.2018)Το briefing της ημέρας - Τηλεφωνική παρέμβαση του Βασίλη Καμπάνη, ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κ.ά. (27.03.2018)Το briefing της ημέρας - Έντυπο «Ν», φόρος διαμονής, τραπεζική αργία κ.ά. (30.03.2018)

¤

V. Φόρος διαμονής

Το βράδυ της Πέμπτης ενημερωθήκαμε μέσα από ένα δελτίο τύπου της Α.Α.Δ.Ε. (που ουσιαστικά ήταν ολόκληρη η εγκύκλιος) για όλα τα νεότερα αναφορικά με το φόρο διαμονής. Δόθηκαν διευκρινίσεις για κάποια θέματα που είχαν ανακύψει. Για τη διατήρηση των καλών σχέσεων ανάμεσα σε υπόχρεους, λογιστές και εφοριακούς υπαλλήλους, η Α.Α.Δ.Ε. διατήρησε τη χειρόγραφη υποβολή της δήλωσης απόδοσης του φόρου. Στο μέλλον θα δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλονται και μέσω διαδικτύου, μην αγχώνεστε (Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου).

Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε τις επικαιροποιημένες ερωτήσεις-απαντήσεις της επιστημονικής ομάδας του κόμβου (upd) Φόρος διαμονής - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέσω ερωτήσεων - απαντήσεων

¤

VI. Βραχυχρόνιες μισθώσεις - Πότε απαλλάσσονται του Φ.Π.Α. και πότε όχι - φόρος διαμονής

■ ΠΟΛ.1059/2018 Εφαρμογή διατάξεων ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού

Περίληψη

Απαλλαγή Φ.Π.Α.:Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, υπό τον όρο ότι κατά τη διάρκεια της μίσθωσης δεν παρέχονται από μέρους του εκμισθωτή πρόσθετες υπηρεσίες προς τους μισθωτές, ανάλογες με τις παρεχόμενες στον ξενοδοχειακό ή παρόμοιο τομέα, όπως υπηρεσίες καθαριότητας, περισυλλογής απορριμμάτων, αντικατάστασης κλινοσκεπασμάτων και λοιπών οικιακών ειδών, βοηθητικού προσωπικού και λοιπές υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών. Η απλή παροχή κλινοσκεπασμάτων δεν θεωρείται ως πρόσθετη παροχή υπηρεσίας κατά τα ανωτέρω, συνεπώς δεν ασκεί επιρροή στην απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Ομοίως, το γεγονός ότι στην αξία του μισθώματος περιλαμβάνονται και λοιπές παροχές κοινής ωφέλειας, όπως το ηλ. ρεύμα, η ύδρευση, η τηλεφωνία, το ίντερνετ και οι κοινόχρηστες δαπάνες, που ως χρεώσεις επιβαρύνουν τον εκμισθωτή και στη συνέχεια μετακυλίονται στον μισθωτή, δεν αποτελεί πρόσθετη παροχή υπηρεσιών κατά την ανωτέρω έννοια και συνεπώς επίσης δεν επηρεάζεται η εφαρμογή της απαλλαγής.

Η απαλλαγή αυτή αφορά σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων οι οποίες ενεργούνται με τους όρους που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο 4 για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, αλλά δεν ενεργούνται μέσω ψηφιακών πλατφορμών, καθώς η χρήση ή μη του διαδικτύου δεν αποτελεί κριτήριο για την εφαρμογή της απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

Η απαλλαγή καταλαμβάνει τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα που προβαίνουν στις εκμισθώσεις αυτές, με την επισήμανση ότι, σύμφωνα με τηνπαράγραφο 8.δ' του άρθρου 36 του Κώδικα ΦΠΑ, τα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν απαλλασσόμενες μισθώσεις ακινήτων, απαλλάσσονται από την υποχρέωση έναρξης εργασιών για τη λήψη ΑΦΜ/ΦΠΑ και μόνο για τις πράξεις αυτές, ενώ τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται σε έναρξη εργασιών.

Εφαρμογή Φ.Π.Α: Αν κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου (εντός ή εκτός του πλαισίου της οικονομίας του διαμοιρασμού) παρέχονται εκ μέρους του εκμισθωτή και πρόσθετες υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών, οι οποίες είναι αντίστοιχες με τις παρεχόμενες στον ξενοδοχειακό ή παρόμοιο τομέα, το συνολικό αντίτιμο που καταβάλλεται δεν απαλλάσσεται, αλλά υπάγεται στον ΦΠΑ, καθώς θεωρείται ότι πρόκειται για παροχή υπηρεσιών διαμονής, οι οποίες υπόκεινται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των σχετικών δαπανών.

Σημείωση:Σύμφωνα με το δελτίου τύπου της Α.Α.Δ.Ε. (βλ. την παραπάνω ενότηταV) έγιναν γνωστά τα ακόλουθα αναφορικά με τα καταλύματα που διατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb:

Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται και στις περιπτώσεις που διατίθεται κατάλυμα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπουAirbnb;

Στις περιπτώσεις που τα τουριστικά καταλύματα του ν. 4276/2014 που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του φόρου διαμονής διατίθενται σε πλατφόρμες διαμοιρασμού
(τύπου airbnb κλπ), και παρέχονται προς τους διαμένοντες και λοιπές υπηρεσίες πέραν των κλινοσκεπασμάτων, οι διαχειριστές των ακινήτων αυτών θα πρέπει για τα συγκεκριμένα ακίνητα να αποδίδουν και φόρο διαμονής, καθώς οι εν λόγω μισθώσεις δεν θεωρούνται αστικές, αλλά πρόκειται για υπηρεσίες διαμονής που παρέχονται από τουριστικές επιχειρήσεις-τουριστικά καταλύματα.


■ Σχετικά με την ημερομηνία υποβολής του φόρου διαμονής μηνός Φεβρουαρίου

Πότε εκπνέει η προθεσμία

Για την υποβολή της δήλωσης φόρου διαμονής μηνός Φεβρουαρίου 2018, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 2α Απριλίου 2018, δηλαδή σήμερα!

■ Σχετικά με τις μηδενικές δηλώσεις φόρου διαμονής

¤

VII. Βεβαιώσεις αποδοχών

■ (Upd) Συχνές ερωτήσεις - απαντήσειςΒεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα φορολογικού έτους 2017

■ Βοήθημα Βεβαιώσεις αποδοχών φορολογικού έτους 2017

■ Συχνή ερώτηση για τις βεβαιώσεις αποδοχών:

Ποια μερίσματα Ν.Π. με διπλογραφικά βιβλία αποστέλλονται με τον κωδικό 8 του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων που αφορά Μερίσματα-Τόκους-Δικαιώματα;

Ο κωδικός αυτός αφορά σε ποσά που διανέμονται από τα κέρδη μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Ανωνύμων Εταιριών, σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους, με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 3% και όχι μερίσματα άλλης μορφής Ν.Π. (π.χ Ε.Π.Ε.-Ι.Κ.Ε.) για τα οποία γίνεται η χρήση του κωδικού 1 του ίδιου αρχείου. Ευνόητο είναι ότι τα μερίσματα αυτά δεν θα σταλούν και με τον κωδικό 1 του ίδιου αρχείου.

Ο Ε.Φ.Κ.Α. χρειάζεται αυτή την πληροφορία, γιατί όπως γνωρίζουμε, οι μέτοχοι των Α.Ε. που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό τουλάχιστον 3% και είναι ταυτόχρονα μέλη στο Δ.Σ. έχουν ασφαλιστέα ιδιότητα. Συνεπώς ο Ε.Φ.Κ.Α. θα λάβει την πληροφορία αυτή από τη φορολογική Διοίκηση και οι ασφαλισμένοι που θα λάβουν τέτοια μερίσματα θα πληρώσουν εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ με τη γνωστή διαδικασία.

Προσοχή: Θυμίζω ότι ισχύει το εξής: Χωρίς κυρώσεις η υποβολή του αρχείου των βεβαιώσεων αν πραγματοποιηθεί μέχρι 31.12.2018 (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο)

¤

VIIΙ. Επισημάνσεις - απόψεις

■ Χρήσιμα άρθρα - εργαλεία για το «κλείσιμο» της χρήσης 2017 [του Κ. Νιφορόπουλου ]

■ Η οδύσσεια μιας ασφαλιστικής ενημερότητας [του Ν. Καραδημήτρη ]

■ Οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, που επιβαρύνεται η ΑΕ για τις καταβληθείσες αμοιβές μελών ΔΣ, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της - ΣΟΛ ΑΕ

¤

ΙΧ. Αρθρογραφία, μελέτες κ.α.

Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα και επανήλθαν στο προσκήνιο κάποια πιο πρόσφατρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο μπορείτε να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη σας. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

■ Υπολογισμός δώρου Πάσχα σε περίπτωση μερικής απασχόλησης - Δήλη ημέρα για την καταβολή - Κυρώσεις σε περίπτωση μη καταβολής [του Ανδρέα Σακελλαριάδη ]

Σημείωση: Δείτε και: Πληρωμή Δωροσήμου Πάσχα 2018 στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους

■ Κυριακή των Βαΐων [του Ανδρέα Σακελλαριάδη ]

■ Ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών καταστρατηγείται από τις τράπεζες [του Γιώργου Δαλιάνη ]

■ Ποιοι φόροι και τέλη επηρεάζονται άμεσα από την αυξομείωση των αντικειμενικών αξιών [πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. ]

■ (Upd) Συχνές ερωτήσεις-απαντήσειςe-παράβολο

¤

X. Ενδιαφέροντα θέματα, νομικά και όχι μόνο

■ ΣτΕ 124/2014 Υποχρέωση καταβολής τελών χαρτοσήμου επί συμβάσεως δανείου στην αλλοδαπή γεννάται όταν, συντρεχουσών των λοιπών προϋποθέσεων του νόμου, το σχετικό ποσό είναι καταβλητέο και η εξόφληση γίνεται στην Ελλάδα, οπότε πρόκειται για υποχρέωση εκτελεστέα στην Ελλάδα, τέτοια δε περίπτωση συντρέχει και όταν αποστέλλονται τα οφειλόμενα χρήματα στην Ελλάδα με τραπεζικό έμβασμα

Περίληψη

Σύμβαση δανείου συναφθείσα με ιδιωτικό έγγραφο στην αλλοδαπή, υπόκειται σε τέλη χαρτοσήμου στην Ελλάδα, εάν το δάνειο εκτελέστηκε στην Ελλάδα. Θεωρείται δε ότι τα δάνειο εκτελείται στην Ελλάδα, όταν η παράδοση (καταβολή) του δανείσματος από το δανειστή στον οφειλέτη γίνεται στην Ελλάδα. Και παράδοση του δανείσματος από τον δανειστή στον οφειλέτη στην Ελλάδα υφίσταται όταν το ποσό του δανείου κατατίθεται από τον αλλοδαπό δανειστή σε αλλοδαπή τράπεζα στην αλλοδαπή με σκοπό την αποστολή του σχετικού ποσού στην Ελλάδα με τραπεζικό έμβασμα.

Περαιτέρω, το διοικητικό εφετείο, επικυρώνοντας την κρίση της πρωτόδικης απόφασης, έκρινε ότι με τα πιο πάνω πραγματικά περιστατικά, εφόσον, σύμφωνα με τους πρώτο και δεύτερο όρους της δανειακής σύμβασης, η δανείστρια εταιρεία είχε υποχρέωση να καταθέσει το προϊόν του δανείου σε λογαριασμό της αναιρεσείουσας, ο οποίος ανοίχθηκε για το σκοπό αυτό στην προαναφερθείσα τράπεζα στην αλλοδαπή, η δε τράπεζα, σύμφωνα πάντα με τους όρους του δανείου, είχε υποχρέωση να εμβάσει αυθημερόν το ποσό του δανείου σε λογαριασμό τον οποίο διατηρούσε η αναιρεσείουσα στην ίδια τράπεζα στην Ελλάδα, ενέργειες οι οποίες και έγιναν, όπως αυτό άλλωστε προέκυψε από τη σχετική βεβαίωση της αλλοδαπής τράπεζας καθώς και από την ταυτόχρονη σχετική εγγραφή στα λογιστικά βιβλία της αναιρεσείουσας, το προϊόν του δανείου αυτού δεν μπορούσε να τεθεί στη διάθεση της ενδιαφερόμενης εταιρείας στην αλλοδαπή αλλά μόνο στην Ελλάδα και, συνεπώς, ανεξαρτήτως του εάν η σύμβαση αυτή υπογράφηκε στην αλλοδαπή, είναι σύμβαση η οποία εκτελέσθηκε στην Ελλάδα και υπέκειτο σε τέλη χαρτοσήμου κατά της διατάξεις τηςπαρ. 1 του άρθρου 8 του Κ.Ν.Τ.Χ., απέρριψε δε την έφεση της αναιρεσείουσας.

■ Οδηγίες εφαρμογής της ΠΟΛ 1159/2017 για τη «θέση σε εκκαθάριση» νομικών προσώπων που είχαν προβεί εσφαλμένα σε διακοπή

Σε τι αφορά

Με την ΠΟΛ. 1159/2017 είχε καθοριστεί διαδικασία ενεργοποίησης, στο Φορολογικό Μητρώο, του Α.Φ.Μ. των φορολογουμένων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έχουν προβεί στη διακοπή των εργασιών τους στη Δ.Ο.Υ. χωρίς να έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της εκκαθάρισης, ως όφειλαν, καθώς υπήρχε εκκρεμότητα αυτών, όπως χρηματική απαίτηση ή χρέος προς τρίτους ή εταιρική περιουσία ή πάγιο, που δεν διατέθηκε στους εταίρους, μετόχους κ.λπ., ή ενώ είχαν τεθεί σε εκκαθάριση, υπέβαλαν δήλωση διακοπής εργασιών χωρίς να έχουν ολοκληρώσει το στάδιο αυτής. Με τις νέες οδηγίες διευκρινίστηκε ότι, λόγω της άμεσης ανάγκης υλοποίησης τηςΠΟΛ.1159/2017,η «θέση σε εκκαθάριση» στο μηχανογραφικό σύστημα να εμφανίζεται την επόμενη μέρα της «δηλούμενης» μεταβολής (διακοπής).

■ ΠΟΛ.1058/2018 Κοινοποίηση της υπ’ αριθμ. 287/2017 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ σχετικά με την δικαστική εκχώρηση εργολαβικού ανταλλάγματος

Περίληψη

Σε περίπτωση δικαστικής εκχώρησης σε τρίτο της απαίτησης του εργολάβου έναντι του οικοπεδούχου για τη μεταβίβαση σε αυτόν χιλιοστών του οικοπέδου, που αντιστοιχούν σε αποπερατωμένο διαμέρισμα, κατά την μεταβίβαση στον τρίτο των χιλιοστών του οικοπέδου μετά των επ’ αυτού ανεγερθέντων κτισμάτων δεν επιβάλλεται ΦΠΑ αλλά ΦΜΑ και ο φόρος υπολογίζεται επί της κατά νόμο προσδιοριζομένης αξίας του ακινήτου κατά το χρόνο σύνταξης του μεταβιβαστικού συμβολαίου. Η ευνοϊκή ρύθμιση τηςπαραγράφου 5 του άρθρου 2 του ν.1521/1950 που προβλέπει επιβολή φόρου μόνο επί των μεταβιβαζομένων ποσοστών του οικοπέδου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση αυτή.

■ Αριθμ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1049915 ΕΞ 2018Εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4172/2013 [ο αντιλογισμός των προβλέψεων που ορίζεται στο τελευταίο εδάφιο των διατάξεων της περιπτ. γ' της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν.4172/2013 καταλαμβάνει μόνο τις πρόσθετες ειδικές προβλέψεις που έχουν σχηματισθεί και εκπεσθεί από τα ακαθάριστα έσοδα των τραπεζών είτε με βάση τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 105 του ν.2238/1994, είτε με βάση τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 26 του ν.4172/2013, κατά περίπτωση. ]

¤

XΙ. Αποφάσεις Σ.ΛΟ.Τ.

Αρκετές απαντήσεις από το Σ.ΛΟ.Τ. δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Για να μη σας κουράσω θα παραθέσω μόνο μερικές εξ αυτών. Τις υπόλοιπες μπορείτε να τις δείτε όλες μέσω της ειδικής ενότητας που υπάρχει στην κεντρική σελίδα του κόμβου.

■ Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 295 ΕΞ 20.3.2018 Απόσβεση παγίου που βρίσκεται σε αδράνεια

Περίληψη

α) Όταν ένα πάγιο στοιχείο δεν χρησιμοποιείται καθόλου, είτε επειδή δεν υπάρχει ζήτηση των προϊόντων που παράγει, είτε επειδή είναι ασύμφορη για την εταιρεία η χρήση του, πρέπει να τίθεται σε αδράνεια.
β) Πρέπει να διενεργούνται αποσβέσεις σε κάθε χρήση, οι οποίες δεν θα βαρύνουν το κόστος παραγωγής, αλλά θα καταχωρίζονται απευθείας στα αποτελέσματα.
γ) Οι αποσβέσεις σχετίζονται με όλους τους παράγοντες που προκαλούν μείωση της αξίας των πάγιων στοιχείων και όχι μόνο με τη φθορά (λειτουργική ή χρονική). Στην περίπτωση του μηχανήματός σας, ιδιάζουσα συμβολή στη μείωση της αξίας του έχουν οι οικονομικοί και ειδικότερα οι εξωγενείς παράγοντες.
δ) Οι αποσβέσεις ξεκινούν όταν τα πάγια είναι έτοιμα για τη χρήση, για την οποία προορίζονται.
ε) Επειδή η λογιστική αξία του μηχανήματός σας δεν μπορεί να ανακτηθεί μέσω της χρήσεώς του, ο μόνος τρόπος ανακτήσεώς της είναι η ρευστοποίηση. Επομένως, θα πρέπει να εκτιμηθεί η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία του και εφόσον αυτή υπολείπεται της λογιστικής (αναπόσβεστης) αξίας του, η διαφορά πρέπει να καταχωριστεί ως ζημία απομειώσεως.

■ Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 2522 ΕΞ 13.3.2018Λήψη τιμολογίου ξένου οίκου για κάλυψη εξόδων

■ Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 2660 ΕΞ 13.3.2018Λογιστικές εγγραφές αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας

■ Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 22 ΕΞ 13.3.2018Λογιστικές εγγραφές σε περίπτωση πλειστηριασμού

¤

ΧΙII. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι, κ.α.

■ Έως τον Ιούνιο έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις ΑΕ - Σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ΕΠΕ

■ Ο Συνήγορος του Πολίτη επανήλθε με τη φορολογική αντιμετώπιση των προνοιακών επιδομάτων

■ Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (δείτε επίσης καιΥπεγράφη η νέα ΚΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων)

■ Τη Δευτέρα 2 Απριλίου η έναρξη της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Αναγγελία Τεχνικών Ασφάλειας»

■ Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι 24.750 έλεγχοι από την ΑΑΔΕ για το 2018

■ Μέχρι τις 2 Απριλίου οι συναλλαγές του 2017 στην ΑΑΔΕ για τον έλεγχο του αφορολόγητου

■ Οδηγίες για την υπαγωγή στην ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη και τη χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στους ανέργους

¤

ΧIV. Νεότερα από το μέτωπο του ασφαλιστικού

■ Έμμισθοι δικηγόροι: «Διαμαρτυρία για τις κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ των εμμίσθων δικηγόρων του Δημόσιου Τομέα»

■ Έμμισθοι δικηγόροι: «Ο νέος νόμος 4529/2018, η ασφαλιστική κάλυψη των δικηγόρων και λοιπών αυτοαπασχολουμένων»

■ Πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: Εγκύκλιοι για αναδρομική διαγραφή και μη αναδρομική καταβολή εισφορών για το διάστημα από 1/7/2011 έως 31/12/2014 (δείτε και αυτό:Επιστολή Γ. Στασινού σε ΕΦΚΑ για άμεση εφαρμογή της εγκυκλίου για τη μη είσπραξη των αναδρομικών εισφορών της Ειδικής Προσαύξησης των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ)


Σημείωση: Οι πληροφορίες λένε ότι η εκκαθάριση του ΕΦΚΑ θα ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα. Ας περιμένουμε μέχρι τότε ώστε να δούμε τι μας περιμένει..

¤

ΧV. Στο λαβύρινθο των προθεσμιών

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Απριλίου 2018

¤

ΧV. Θέματα αγροτών

■ Α.Τ.ΑΚ αγροτεμαχίων: Ανακοίνωση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

■ Παράταση της ημερομηνίας καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ έτους 2017

¤

ΧV. Επίλογος


Χθες ήταν πρωταπριλιά και όπως συνηθίζουμε τα τελευταία χρόνια κάναμε πάλι τη φάρσα μας. Η χθεσινή είδηση με τίτλο Αποκλειστικό - Οι νέες αντικειμενικές αξίες, μεγάλες αυξήσεις, μειώσεις στα «φιλέτα» ήταν φυσικά πρωταπριλιάτικο αστείο (Καλό μήνα, εν αναμονή των πραγματικών νέων αντικειμενικών αξιών!). Διανύουμε ήδη τη Μεγάλη Εβδομάδα και οδεύουμε προς την Ανάσταση και το Πάσχα. Εύχομαι σε όλες και όλους τους συναδέλφους χρόνια πολλά, με υγεία και αγάπη. Ελπίζω το ανέσπερο φως της Αναστάσεως να φωτίσει τις ψυχές μας και να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα.


Keywords
ονειρα, εν λόγω, φπα 13, δωρο πασχα, πασχα, εετ, δου, γνώμονα, ΦΠΑ, νεότερα, διευκρινίσεις, επιρροή, συμμετοχή, εφκα, σολ, νέα, τραπεζες, φοροι, ελλαδα, υφίσταται, εταιρεία, βεβαίωση, εκκρεμότητα, χρεος, νσκ, ειδήσεις, βουλη, ααδε, ελγα, ανάσταση, φως, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , χρηματιστηριο, σταση εργασιας, αυξηση φπα, επιδοματα, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, εισφορα αλληλεγγυης, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, ογα επιδοματα, χρονια πολλα, φορολογια 2013, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, ημερομήνια, αμοιβες, αντικειμενικες αξιες, το θεμα, ακινητα, βημα, δου, εθνικη, ελγα, εργαλεια, εταα, θεμα, μηχανογραφικο, νσκ, οδυσσεια, πλαισιο, τσμεδε, υγεια, φως, αγαπη, αδρανεια, αρθρα, αρθρο, ανάσταση, βεβαίωση, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γεφυρα, γινεται, γινονται, γνώμονα, δανειο, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, διευκρινίσεις, διοικηση, δικη, δοθει, δοντια, δρωμενα, εγινε, εγγραφη, εγγραφες, εγγραφο, εετ, υπαρχει, εκκαθαριση, εκκρεμότητα, εκχωρηση, εμβασμα, εβδομαδα, ενδιαφεροντα, ενημερωση, εν λόγω, εννοια, επιρροή, ερχονται, εταιρεία, ετοιμο, ζημια, ζωη, ιδια, ιντερνετ, υπηρεσιες, ισχυει, υφίσταται, θυμασαι, εικονα, κεφαλαιο, κινηση, κομβος, χτυπα, ληψη, λυχναρι, μεγαλη εβδομαδα, μειωση, μικρο, μπορεις, μπορειτε, νεότερα, νοημα, ξεκινημα, ξερετε, εξοφληση, ομαδα, παντα, ομιχλη, οντας, ουσιαστικα, παρουσιαση, πεδιο, ρηση, πεισμα, πλατφορμες, ψυχη, ρευμα, ρυθμιση, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, σολ, στιγμα, υδρευση, φυσικα, φθορα, φορολογικη, χρονος, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, ερωτησεις, κλεφτες, καρδια, κωδικοι, κωδικος, κυριακη, πληροφοριες, τραπεζα, θεματα, υπολογισμος, ψυχες
Τυχαία Θέματα