Όλες οι πληροφορίες για το Tέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕΠΑΗ) - Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις


Αθήνα, 22 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι από τις 22/03/2019 έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο www.aade.gr/polites/etepai το νομοθετικό πλαίσιο, συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις και συνοπτικό ενημερωτικό φυλλάδιο αναφορικά με το Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η). Τα παραπάνω είναι διαθέσιμα και στην αγγλική γλώσσα. Η ηλεκτρονική εφαρμογή υπολογισμού και πληρωμής του ΤΕΠΑΗ
(eTEPAI), θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες μέρες.

Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η.)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου δεκάτου τρίτου του ν. 4211/2013 όπως ισχύει, και των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων ΠΟΛ.1210/2018 και ΠΟΛ.1214/2018, το Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων επιβάλλεται σε όλα τα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, άνω των επτά μέτρων, ανεξάρτητα από τη σημαία τους. Για την εκπλήρωση της υποχρέωσης υλοποιείται για το σκοπό αυτό η ηλεκτρονική εφαρμογή eTEPAI στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Προς διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων προσώπων εκδόθηκε, σύντομο ενημερωτικό φυλλάδιο και «Εγχειρίδιο Συχνών Ερωτήσεων και Απαντήσεων» το οποίο καλύπτει το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στην ορθή εφαρμογή του ΤΕΠΑΗ.



Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις / Frequently Asked Questions (FAQs)
Λήψη αρχείου (pdf)

1. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

1.1 Το ΤΕ.Π.Α.Η. επιβάλλεται από την 02-4-2019. Τι αφορά η προθεσμία των δέκα ημερών, έως την 11-4-2019;
Αφορά:
(α) την πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η. του Απριλίου των πλοίων που στις 02-4-2019 βρίσκονται στα ελληνικά ύδατα.
(β) την πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η. του έτους 2019 (Απριλίου έως και Δεκεμβρίου) των πλοίων που στις 02-4-2019 βρίσκονται στα ελληνικά ύδατα. Εφόσον επιλεγεί αυτή η πληρωμή, παρέχεται έκπτωση 10%.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο υπόχρεος επιλέγει να καταβάλλει μόνο το ΤΕ.Π.Α.Η. του μηνός Απριλίου και όχι όλου του υπόλοιπου έτους 2019 αλλά το πλοίο θα παραμείνει στα ελληνικά ύδατα και επόμενους μήνες, θα πρέπει να καταβάλλεται το ΤΕ.ΠΑ.Η. για κάθε μήνα παραμονής του, είτε μηνιαία (πριν την έναρξη του μήνα), είτε για περισσότερους μήνες. Περισσότερες διευκρινίσεις παρέχονται παρακάτω.

1.2 Τα πλοία που θα εισέλθουν στα ελληνικά ύδατα από την 02-4-2019 και μετά τι θα πρέπει να πληρώσουν;

Θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον το ΤΕ.Π.Α.Η. του μήνα Απριλίου. Η πληρωμή αυτή θα πρέπει να γίνει είτε πριν την είσοδό τους είτε το αργότερο κατά την ημερομηνία εισόδου τους.
Από εκεί και στο εξής θα πρέπει να πληρώνουν το ΤΕ.ΠΑ.Η. για κάθε μήνα παραμονής τους, είτε μηνιαία (πριν την έναρξη του μήνα), είτε για περισσότερους του ενός μήνες. Περισσότερες διευκρινίσεις παρέχονται παρακάτω.

1.3 Εάν πληρώσω το ΤΕ.Π.Α.Η. όλου του υπόλοιπου έτους 2019, θα λάβω έκπτωση 10% λόγω εφάπαξ καταβολής;

Ναι. Για το πρώτο έτος εφαρμογής του ΤΕ.Π.Α.Η. (2019) προβλέφθηκε έκπτωση 10% λόγω εφάπαξ καταβολής του υπόλοιπου ΤΕ.Π.Α.Η. του έτους 2019, μόνο εφόσον η πληρωμή γίνει:
(α) Μέχρι 11-4-2019 για τα ήδη ευρισκόμενα στα ελληνικά χωρικά ύδατα πλοία.
(β) Μέχρι τις 30-4-2019 για όσα πλοία εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι την ημερομηνία αυτή και πάντως το αργότερο μέχρι και την ημερομηνία εισόδου τους κατά τον μήνα αυτόν.
(γ) Μέχρι τις 30-4-2019, ανεξάρτητα της ημερομηνίας που το πλοίο θα εισέλθει στα ελληνικά ύδατα το 2019 (π.χ. μπορεί να ληφθεί έκπτωση 10% εφόσον έως την 30-4-2019 καταβληθεί το ΤΕ.Π.Α.Η. του έτους 2019 πλοίου που θα εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα τον Μάιο 2019).


1.4 Τι θα πρέπει να καταχωρίσω στο πεδίο «Ημερομηνία εισόδου στα ελληνικά χωρικά ύδατα» όταν το πλοίο μου στις 02-4-2019 βρίσκεται ήδη στα ελληνικά ύδατα;

Την ημερομηνία 02-4-2019.


1.5 Έστω ότι πληρώνω το ΤΕ.Π.Α.Η. όλου του υπόλοιπου έτους 2019 και λαμβάνω έκπτωση 10%, δικαιούμαι και την έκπτωση 20% λόγω παραμονής του πλοίου μου σε λιμένες της ελληνικής επικράτειας για το ίδιο διάστημα (Απρίλιο 2019 έως και Δεκέμβριο 2019);

Όχι, η έκπτωση 20% λόγω παραμονής του πλοίου σε λιμένες της ελληνικής επικράτειας προβλέπεται μόνο σε περίπτωση εφάπαξ ετήσιας προκαταβολής/καταβολής του ΤΕ.ΠΑ.Η. και ετήσιας παραμονής. Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής (2019) δεν προβλέφθηκε η παροχή της έκπτωσης αυτής και για το διάστημα Απριλίου 2019 - Δεκεμβρίου 2019


1.6 Για το υπόλοιπο έτος 2019 μπορώ να λάβω την έκπτωση 25% λόγω αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης;

Ναι, μπορείς να επιλέξεις τους μήνες (σύνολο υπόλοιπου έτους ή κάποιους μήνες) για τους οποίους επιθυμείς να λάβεις την έκπτωση αυτή.


1.7 Στις 02-4-2019 το πλοίο μου είναι υπό κατάσχεση ή παροπλισμένο ή βρίσκεται σε ακινησία ή είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακό. Οφείλω ΤΕ.Π.Α.Η.;

Υπό την προϋπόθεση ότι για τα ως άνω έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία (δες παρακάτω στις αντίστοιχες ενότητες), εξαιρείσαι.



2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

2.1 Ποιος είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η.;

(α) Για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια: ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής του ή ο νόμιμος εκπρόσωπός τους.
(β) Για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής: ο πλοιοκτήτης ή ο κάτοχος ή ο χρήστης του.
Οι ως άνω ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο έκαστος για την πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η. και του τυχόν προστίμου.


2.2 Είμαι πλοιοκτήτης κατά 40% πλοίου για το οποίο υπάρχει υποχρέωση καταβολής ΤΕ.Π.Α.Η. Μπορώ να πληρώσω το ΤΕ.Π.Α.Η.;

Ναι, ανεξάρτητα του ποσοστού πλοιοκτησίας.


2.3 Ποια πλοία υποχρεούνται σε ΤΕ.Π.Α.Η.;

(α) τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής, ολικού μήκους άνω των 7 μέτρων, ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα, ανεξαρτήτως αν είναι νηολογημένα ή εγγεγραμμένα στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών (Β.Ε.Μ.Σ.).
Δηλαδή οι μόνες προϋποθέσεις που ελέγχουμε για να δούμε εάν το πλοίο μας υποχρεούται σε ΤΕ.Π.Α.Η. είναι

(i) να είναι ιδιωτικό και όχι επαγγελματικό,

(ii) να έχει ολικό μήκος άνω των 7 μέτρων και

(iii) να είναι ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο (όχι κωπήλατο).

Τα ιδιωτικά πλοία που καλύπτουν τις παραπάνω προϋποθέσεις υποχρεούνται σε ΤΕ.Π.Α.Η. ανεξάρτητα από άλλα στοιχεία ή χαρακτηριστικά τους, π.χ. τη σημαία τους (ελληνική, κράτους - μέλους της Ε.Ε., κράτους εκτός της Ε.Ε.), του αν είναι νηολογημένα ή εγγεγραμμένα στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών (Β.Ε.Μ.Σ.), του υλικού κατασκευής τους, της ιπποδύναμής τους, κ.λπ.

(β) τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής, δηλαδή τα πλοία αναψυχής που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά υπό ολική ναύλωση σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4256/2014 (Α' 92). Επομένως επαγγελματικά πλοία που δραστηριοποιούνται σύμφωνα με άλλες διατάξεις του εσωτερικού δικαίου (π.χ. Γενικούς Κανονισμούς Λιμένων) δεν υποχρεούνται σε ΤΕ.Π.Α.Η.

(γ) τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, δηλαδή τα πλοία που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως ημερόπλοια σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4256/2014 (Α' 92). Ομοίως, επαγγελματικά πλοία που δραστηριοποιούνται σύμφωνα με άλλες διατάξεις του εσωτερικού δικαίου δεν υποχρεούνται σε ΤΕ.Π.Α.Η.
(δ) τα πλοία αναψυχής που έχουν χαρακτηριστεί επαγγελματικά σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας. Δες την ερώτηση Νο 2.5.


2.4 Πότε εξαιρείται από την καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η. ένα πλοίο;

Ένα υπόχρεο πλοίο εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής του ΤΕ.Π.Α.Η. για όσο διάστημα είναι κατασχεμένο ή έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακό ή είναι παροπλισμένο ή βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας η οποία πιστοποιείται από τη Λιμενική Αρχή. Δες τις αντίστοιχες ενότητες.

2.5 Ένα πλοίο αναψυχής που έχει χαρακτηριστεί επαγγελματικό σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας και όχι τις διατάξεις του ν. 4256/2014 (Α' 92) υποχρεούται σε καταβολή ΤΕ.Π.Α.Η. όταν βρίσκεται στα ελληνικά ύδατα;

Ναι. Όπως και για τα υπόλοιπα πλοία έτσι και για αυτά η καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η. θα γίνει ανάλογα με το ολικό μήκος του πλοίου και τους μήνες παραμονής του στα ελληνικά χωρικά ύδατα ενώ εκ των προβλεπόμενων εκπτώσεων δύναται να του χορηγηθεί έκπτωση λόγω εφάπαξ καταβολής/προκαταβολής του ετήσιου ΤΕ.Π.Α.Η. ή η έκπτωση λόγω παραμονής στους ελληνικούς λιμένες για ολόκληρο το έτος (εφόσον καλύπτεται η προϋπόθεση του ολικού μήκους) ενώ δεν δύναται να του χορηγηθεί η έκπτωση που αφορά στην αποκλειστική επαγγελματική χρήση επαγγελματικού πλοίου αφού το πλοίο αυτό δεν έχει χαρακτηριστεί επαγγελματικό πλοίο αναψυχής του ν. 4256/2014. Για την καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η στην ηλεκτρονική εφαρμογή «eΤΕΡΑΙ» επιλέγεται ιδιωτικό πλοίο αναψυχής.


2.6 Το πλοίο μου έχει ολικό μήκος 6 μέτρα. Υποχρεούται σε καταβολή ΤΕ.Π.Α.Η.;

Όχι, σε ΤΕ.Π.Α.Η. υποχρεούνται τα πλοία με ολικό μήκος άνω των 7 μέτρων, είτε είναι ιδιωτικά ή επαγγελματικά πλοία αναψυχής ή επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια.


2.7 Το πλοίο μου έχει ολικό μήκος 9 μ. και δραστηριοποιείται επαγγελματικά σύμφωνα με άλλες διατάξεις (π.χ. Γ.Κ.Λ. αριθ. 38), εκτός του ν. 4256/2014 (Α' 92). Υποχρεούται σε ΤΕ.Π.Α.Η.;

Όχι, γιατί το πλοίο αυτό δεν είναι ούτε ιδιωτικό πλοίο αναψυχής ούτε επαγγελματικό πλοίο αναψυχής του ν. 4256/2014 ούτε επαγγελματικό τουριστικό ημερόπλοιο του ν. 4256/2014.


2.8 Τι πρέπει να γνωρίζω για να υπολογίσω το ΤΕ.Π.Α.Η. του πλοίου μου;

(α) το ολικό μήκος του πλοίου (έως και δύο δεκαδικά ψηφία), όπως προκύπτει από το Έγγραφο Εθνικότητας ή το Πιστοποιητικό Ασφαλείας ή το Πρωτόκολλο Γενικής επιθεώρησης ή το Πιστοποιητικό Καταμέτρησης ή την Άδεια Εκτέλεσης Πλόων και (β) το αντίστοιχο ποσό του ΤΕ.Π.Α.Η. ανάλογα με το ολικό του μήκος.
Ακολουθεί Πίνακας:

Ολικό Μήκος (έως και δύο δεκαδικά ψηφία)

Υψος ΤΕ.Π.Α.Η./μήνα

άνω των 7,00 μ. έως και 8,00 μ.

€ 16/μήνα

π.χ. πλοίο ολικού μήκους 7,01 μ. ή 7,15 μ. ή 8,00 μ. οφείλει ΤΕ.Π.Α.Η. € 16 τον μήνα

άνω των 8,00 μ. έως και 10,00 μ.

€ 25/μήνα

π.χ. πλοίο ολικού μήκους 8,01 μ. ή 9,58 μ. ή 10,00 μ. οφείλει ΤΕ.Π.Α.Η. € 25 τον μήνα

άνω των 10,00 μ. έως και 12,00 μ.

€ 33/μήνα

π.χ. πλοίο ολικού μήκους 10,01 μ. ή 11,12 μ. ή 12,00 μ. οφείλει ΤΕ.Π.Α.Η. € 33 τον μήνα

άνω των 12,00 μ. και πάνω

€ 8 ανά μήνα ανά μέτρο υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο.

Π.χ. πλοίο ολικού μήκους 12,01 μ. οφείλει ΤΕ.Π.Α.Η. € 96,08 τον μήνα

(12,01 μ. x € 8,00 = € 96,08) ή

πλοίο ολικού μήκους 15,25 μ. οφείλει ΤΕ.Π.Α.Η.

€ 122,00 τον μήνα

(15,25 μ. x € 8,00 = € 122,00 ή

Πλοίο ολικού μήκους 16,85 μ. οφείλει ΤΕ.Π.Α.Η.

€ 134,80 τον μήνα

(16,85 μ. x € 8,00 = € 134,80



2.9 Θα έρθω στην Ελλάδα με το πλοίο μου για κάποιο διάστημα εντός του μήνα Σεπτεμβρίου. Τι πρέπει να καταβάλλω;

Το ΤΕ.Π.Α.Η. του μηνός Σεπτεμβρίου. Το ΤΕ.Π.Α.Η. καταβάλλεται για ολόκληρο τον μήνα (στο π.χ. Σεπτέμβριο), ανεξάρτητα του διαστήματος που το πλοίο παραμένει στα ελληνικά ύδατα.



2.10 Θα έρθω στην Ελλάδα με το πλοίο μου στις 12-4-2019. Πότε πρέπει να πληρώσω το ΤΕ.Π.Α.Η.;

Το ΤΕ.Π.Α.Η. πρέπει να πληρωθεί είτε πριν την 12-4-2019 είτε στις 12-4-2019, δηλαδή το αργότερο κατά την ημερομηνία εισόδου του πλοίου στα ελληνικά ύδατα.


2.11 Θα έρθω στην Ελλάδα με το πλοίο μου στις 12-8-2019 και έχω ήδη πληρώσει το ΤΕ.Π.Α.Η. του Αυγούστου 2019. Εάν αποφασίσω να μείνω και τον Σεπτέμβριο 2019 πότε πρέπει να πληρώσω το ΤΕ.Π.Α.Η. του Σεπτεμβρίου 2019;

Το ΤΕ.Π.Α.Η. του Σεπτεμβρίου 2019 πρέπει να πληρωθεί οποτεδήποτε πριν την έναρξη του μήνα.


2.12 Μπορώ να πληρώσω το ΤΕ.Π.Α.Η. όλου του έτους;

Ναι. Τον Δεκέμβριο κάθε τρέχοντος έτους μπορείς να προκαταβάλεις το ΤΕ.Π.Α.Η. του επόμενου έτους ή τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους μπορείς να καταβάλεις το ΤΕ.Π.Α.Η. όλου του τρέχοντος έτους. Σε αυτές τις περιπτώσεις δικαιούσαι έκπτωση 10%.
(π.χ. τον Δεκέμβριο του 2019 ή Ιανουάριο 2020 επιτρέπεται η πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η. όλου του 2020).
Για περισσότερες διευκρινίσεις δες την ενότητα «3. Εκπτώσεις».


2.13 Μπορώ να πληρώσω το ΤΕ.Π.Α.Η. μερικών μόνο μηνών, διαδοχικών ή μη;

Ναι, μπορείς να επιλέξεις να πληρώσεις το ΤΕ.Π.Α.Η. όποιων μηνών θέλεις, διαδοχικών ή μη, π.χ. μπορείς να πληρώσεις το ΤΕ.Π.Α.Η. του Ιουνίου 2019 και του Νοεμβρίου 2019. Αυτό εξαρτάται από την παραμονή του πλοίου στα ελληνικά ύδατα.


2.14 Θα έρθω με το πλοίο μου στην Ελλάδα στις 19-7-2019 και θα αναχωρήσω στις 3-9-2019. Το πλοίο μου έχει ολικό μήκος 11,56 μέτρα. Για ποιους μήνες πρέπει να πληρώσω ΤΕ.Π.Α.Η. και ποιο είναι το συνολικό του ύψος;

Πρέπει να πληρωθεί το ΤΕ.Π.Α.Η. τριών μηνών: Ιουλίου 2019, Αυγούστου 2019 και Σεπτεμβρίου 2019. Επειδή τα πλοία με ολικό μήκος άνω των 10,00 μ. έως και 12,00 μ. οφείλουν ΤΕ.Π.Α.Η. € 33/μήνα: 3 μήνες x € 33,00/μήνα = € 99,00 συνολικό ποσό.


2.15 Θα έρθω με το πλοίο μου στην Ελλάδα στις 5-8-2019 και θα αναχωρήσω στις 18-9-2019. Το πλοίο μου έχει ολικό μήκος 13,78 μέτρα. Για ποιους μήνες πρέπει να πληρώσω ΤΕ.Π.Α.Η. και ποιο είναι το συνολικό του ύψος;

Πρέπει να πληρωθεί το ΤΕ.Π.Α.Η. δύο μηνών: Αυγούστου 2019 και Σεπτεμβρίου 2019. Επειδή τα πλοία με ολικό μήκος άνω των 12,00 μ. οφείλουν ΤΕ.Π.Α.Η. € 8 ανά μήνα, ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο: 2 μήνες x € 8,00 ανά μήνα x 13,78 μ. = € 220,48 συνολικό ποσό.


2.16 Σε περίπτωση που δεν είχα καταβάλει το ΤΕ.Π.Α.Η. προηγούμενου χρονικού διαστήματος, μπορώ να το πληρώσω οικειοθελώς, χωρίς πρόστιμο;

Ναι. Αν προβείς οικειοθελώς στην πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η. προηγούμενου χρονικού διαστήματος δεν επιβάλλεται πρόστιμο (π.χ. μπορείς να πληρώσεις τον Αύγουστο του 2019 το ΤΕ.Π.Α.Η. του Ιουνίου 2019). Αν όμως η μη καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η. διαπιστωθεί σε έλεγχο αρμόδιας Αρχής τότε έχεις τις προβλεπόμενες κυρώσεις.


2.17 Το πλοίο μου βρίσκεται π.χ. σε parking σκαφών ή σε ιδιωτικό μου χώρο (αυλή εξοχικού). Πρέπει να πληρώσω ΤΕ.Π.Α.Η.;

Το ΤΕ.Π.Α.Η. επιβάλλεται για όλα τα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων πλοία, όπως αυτά αναφέρονται στις ερωτήσεις Νο 2.3 και 2.5 και επομένως πλοίο μη ευρισκόμενο σε αυτά δεν υποχρεούται σε ΤΕ.Π.Α.Η. Εννοείται ότι μόλις βρεθεί στα ελληνικά ύδατα θα πρέπει να καταβάλλει το ΤΕ.Π.Α.Η. κατά τα προβλεπόμενα, εκτός αν εξαιρείται. Για τις εξαιρέσεις δες την ερώτηση


2.18 Έχω πληρώσει το ΤΕ.Π.Α.Η. του Ιουλίου και του Αυγούστου αλλά έφυγα με το πλοίο μου από την Ελλάδα στις 29-7-2019. Μπορώ να ζητήσω την επιστροφή του ΤΕ.Π.Α.Η. του Αυγούστου;

Όχι. Η έξοδος του πλοίου από τη χώρα οποτεδήποτε πριν τη λήξη ισχύος του ΤΕ.Π.Α.Η. δεν γεννά υποχρέωση επιστροφής οποιουδήποτε ποσού από το Δημόσιο.



2.19 Έχω πληρώσει το ΤΕ.Π.Α.Η. του Ιουλίου αλλά έφυγα με το πλοίο μου από την Ελλάδα και ήρθα πάλι πριν τη λήξη του Ιουλίου. Πρέπει να πληρώσω εκ νέου ΤΕ.Π.Α.Η.;

Όχι. Εφόσον δεν έχει λήξει το χρονικό διάστημα για το οποίο έχει πληρωθεί το ΤΕ.Π.Α.Η. δεν υπάρχει απαίτηση εκ νέου καταβολής του σε περίπτωση επανεισόδου του πλοίου στην Ελλάδα. Αν όμως το πλοίο παραμείνει στην Ελλάδα και τον Αύγουστο πρέπει να καταβληθεί το ΤΕ.Π.Α.Η. του μήνα Αυγούστου πριν την έναρξη του μήνα.



2.20 Το πλοίο μου από επαγγελματικό (είτε επαγγελματικό πλοίο αναψυχής είτε επαγγελματικό τουριστικό ημερόπλοιο) έγινε ιδιωτικό ενώ έχω ήδη πληρώσει το ΤΕ.Π.Α.Η. με έκπτωση λόγω αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης. Πρέπει να επιστρέψω την έκπτωση;

Όχι, δεν πρέπει να επιστρέψεις την έκπτωση. Κατά τη νέα/επόμενη όμως πληρωμή ΤΕ.Π.Α.Η. δεν θα δικαιούσαι αυτή την έκπτωση.


2.21 Το πλοίο μου από ιδιωτικό έγινε επαγγελματικό (είτε επαγγελματικό πλοίο αναψυχής είτε επαγγελματικό τουριστικό ημερόπλοιο) ενώ είχα ήδη πληρώσει το ΤΕ.Π.Α.Η. ως ιδιωτικό. Δικαιούμαι έκπτωση λόγω αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης για ΤΕ.Π.Α.Η. που έχω ήδη πληρώσει (για διάστημα που δεν έχει παρέλθει);

Όχι, την έκπτωση αυτή θα τη δικαιούσαι από την επόμενη/νέα πληρωμή σου.


2.22 Πλήρωσα ΤΕ.Π.Α.Η. κάποιου χρονικού διαστήματος και κατόπιν μεταβλήθηκε ο χρήστης ή ο κάτοχος ή ο εφοπλιστής ή ο πλοιοκτήτης του πλοίου μου ή μεταβλήθηκαν στοιχεία του πλοίου μου (π.χ. νηολόγιο ή όνομα). Τι πρέπει να κάνω;

Χρειάζεται να τηρείς τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις μεταβολές, εάν αυτές αποτυπώνονται σε έγγραφα. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι στην ηλεκτρονική εφαρμογή «eTEPAI». Στην επόμενη πληρωμή θα καταχωρίσεις τα ισχύοντα στοιχεία.

2.23 Μεταβλήθηκε το ολικό μήκος του πλοίου μου. Τι πρέπει να κάνω εάν έχω ήδη πληρώσει το ΤΕ.Π.Α.Η. και λόγω της αλλαγής του μήκους οφείλω περισσότερο ή λιγότερο ΤΕ.Π.Α.Η. για τους μήνες αυτούς;

Σε περίπτωση μεταβολής του μήκους, δεν υποχρεούσαι να πληρώσεις επιπλέον ΤΕ.Π.Α.Η. για τους μήνες ή το έτος που το έχεις ήδη πληρώσει. Αντίστοιχα δεν υπάρχει υποχρέωση του Δημοσίου να σου επιστρέφει τη διαφορά σε περίπτωση που λόγω της αλλαγής του μήκους υποχρεούσαι σε λιγότερο ΤΕ.Π.Α.Η. από αυτό που έχεις ήδη πληρώσει. Κατά τη νέα/επόμενη πληρωμή θα καταβάλλεις το ΤΕ.Π.Α.Η. σύμφωνα με το νέο/ισχύον ολικό μήκος του πλοίου σου.

2.24 Εκ παραδρομής εισήγαγα στην εφαρμογή «eΤΕΡΑΙ» μεγαλύτερο ολικό μήκος και κατέβαλα υψηλότερο ΤΕ.Π.Α.Η. Τι μπορώ να κάνω;

Μπορείς να κάνεις αίτηση σε οποιαδήποτε Λιμενική, Φορολογική, Τελωνειακή Αρχή και να ζητήσεις την επιστροφή του παραπάνω ποσού (εφόσον υπάρχει ΑΦΜ ή εκδοθεί ΑΦΜ στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται). Με την αίτηση σου πρέπει να υποβάλεις και ευκρινές αντίγραφο του Πιστοποιητικού από το οποίο προκύπτει το ολικό μήκος του πλοίου. Την αίτηση πρέπει να την υποβάλλει ο υπόχρεος για την καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η. ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο.


2.25 Εκ παραδρομής εισήγαγα στην εφαρμογή «eΤΕΡΑΙ» μικρότερο ολικό μήκος και κατέβαλα λιγότερο ΤΕ.Π.Α.Η. Τι μπορώ να κάνω;

Πρέπει να μπεις στην εφαρμογή «eTEPAI» που βρίσκεται στον ιστότοπο www.aade.gr και να ανακτήσεις την αίτηση που έχει πληρωθεί και να την τροποποιήσεις προσθέτοντας το σωστό μήκος, ώστε να εκδοθεί επιπλέον, άλλος ένας κωδικός πληρωμής e-Παραβόλου, με την επιπλέον διαφορά λόγω της διόρθωσης του ολικού μήκους του πλοίου.
Αν δεν έχει εμφανιστεί ακόμη η πληρωμή, ανάλογα με τον Φορέα Είσπραξης (βλέπε ερωτήσεις Νο 10.3 και 10.4), θα πρέπει να περιμένεις να εμφανιστεί, ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις στην συνέχεια στην τροποποίησή της.

2.26 Πλήρωσα ΤΕ.Π.Α.Η. για το πλοίο μου ενώ αυτό εξαιρείται ή δεν είναι υπόχρεο. Τι πρέπει να κάνω;

Εφόσον το πλοίο σου εξαιρείται της καταβολής του ΤΕ.Π.Α.Η. ή δεν είναι υπόχρεο κατά τα προβλεπόμενα, μπορείς να κάνεις αίτηση σε οποιαδήποτε Λιμενική, Φορολογική, Τελωνειακή Αρχή και να ζητήσεις την επιστροφή του ΤΕ.Π.Α.Η. (εφόσον υπάρχει ΑΦΜ ή εκδοθεί ΑΦΜ στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται). Με την αίτηση σου πρέπει να υποβάλλεις και αντίγραφα των δικαιολογητικών από τα οποία αποδεικνύεται η μη υποχρέωση καταβολής του ΤΕ.Π.Α.Η. Την αίτηση πρέπει να την υποβάλλει ο υπόχρεος για την καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η. ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο.


2.27 Σε περίπτωση επιβολής προστίμου, μπορώ κατά την καταβολή του οφειλόμενου ΤΕ.Π.Α.Η. και του προστίμου να καταβάλλω και ΤΕ.Π.Α.Η. επιπλέον μηνών ή του έτους;

Όχι, μπορεί να καταβληθεί μόνο το ΤΕ.Π.Α.Η. του οποίου η οφειλή διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο. Αφού πραγματοποιήσεις αυτή την καταβολή μπορείς να πραγματοποιήσεις νέα για την περίοδο που επιθυμείς.

2.28 Για να εκδώσω ΔΕ.Κ.Π.Α. ή να θεωρήσω το ΔΕ.Κ.Π.Α. του πλοίου μου πρέπει να έχω πληρώσει το ΤΕ.Π.Α.Η.;

Ναι. Για την έκδοση του ΔΕ.Κ.Π.Α. απαιτείται η καταβολή τουλάχιστον του ΤΕ.Π.Α.Η. του μήνα έκδοσης του εντύπου. Επίσης, για τη θεώρηση του ΔΕ.Κ.Π.Α. απαιτείται η καταβολή τουλάχιστον του ΤΕ.Π.Α.Η. του μήνα που πραγματοποιείται η θεώρηση του εντύπου. Από εκεί και στο εξής θα πρέπει να καταβάλλεται το ΤΕ.ΠΑ.Η. για κάθε μήνα παραμονής του πλοίου, είτε μηνιαία (πριν την έναρξη του μήνα), είτε για περισσότερους του ενός μήνες, είτε για το έτος, όπως έχουν παρασχεθεί οι σχετικές διευκρινίσεις.

2.29 Για να εκδώσω Transit Log πρέπει να έχω πληρώσει το ΤΕ.Π.Α.Η.;

Ναι. Για την έκδοση Transit Log απαιτείται η προσκόμιση των αποδεικτικών πληρωμής του ΤΕ.Π.Α.Η.

3. ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

3.1 Προβλέπονται εκπτώσεις για το ΤΕ.Π.Α.Η.;

Ι. ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ (ανεξαρτήτως σημαίας)

ΟΛΙΚΟ ΜΗΚΟΣ

ΠΛΟΙΟΥ

ΕΚΠΤΩΣΗ

έως και 12μ.

10% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του ΤΕ.Π.Α.Η. για ένα ημερολογιακό έτος (από 01 Ιανουαρίου έως και 31 Δεκεμβρίου) και υπό την προϋπόθεση ότι η πληρωμή γίνεται τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους ή τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

π.χ.: χορηγείται έκπτωση 10% εφόσον πληρωθεί το ΤΕ.Π.Α.Η. όλου του έτους 2020 (από 01-01-2020 έως και 31-12-2020). Η έκπτωση χορηγείται μόνο εάν η πληρωμή διενεργηθεί εντός του Δεκεμβρίου 2019 ή του Ιανουαρίου 2020.

άνω των 12μ.

- 10% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του ΤΕ.Π.Α.Η. για ένα ημερολογιακό έτος (από 01 Ιανουαρίου έως και 31 Δεκεμβρίου) και υπό την προϋπόθεση ότι η πληρωμή

γίνεται τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους ή τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

π.χ.: χορηγείται έκπτωση 10% εφόσον πληρωθεί το ΤΕ.Π.Α.Η. όλου του έτους 2020 (από 01-01-2020 έως και 31­12-2020). Η έκπτωση χορηγείται μόνο εάν η πληρωμή διενεργηθεί εντός του Δεκεμβρίου 2019 ή του Ιανουαρίου 2020.

- 20% σε περίπτωση παραμονής του πλοίου σε λιμένες της ελληνικής επικράτειας για ολόκληρο το τρέχον έτος. Για να χορηγηθεί η έκπτωση αυτή θα πρέπει να έχει προηγηθεί η εφάπαξ καταβολή ή προκαταβολή του ετήσιου τέλους, δηλαδή να έχει ληφθεί η έκπτωση 10%. Η προϋπόθεση της παραμονής αποδεικνύεται από Βεβαίωση του Φορέα Διοίκησης και Εκμετάλλευσης των λιμένων παραμονής.

ΙΙ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

(επαγγελματικό πλοίο αναψυχής ή επαγγελματικό τουριστικό ημερόπλοιο, ανεξαρτήτως σημαίας)

ΟΛΙΚΟ ΜΗΚΟΣ

ΠΛΟΙΟΥ

ΕΚΠΤΩΣΗ έως και 12μ.

10% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του ΤΕ.Π.Α.Η. για ένα ημερολογιακό έτος (από 01 Ιανουαρίου έως και 31 Δεκεμβρίου) και υπό την προϋπόθεση ότι η πληρωμή γίνεται τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους ή τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

π.χ.: χορηγείται έκπτωση 10% εφόσον πληρωθεί το ΤΕ.Π.Α.Η. όλου του έτους 2020 (από 01-01-2020 έως και 31-12-2020). Η έκπτωση χορηγείται μόνο εάν η πληρωμή διενεργηθεί εντός του Δεκεμβρίου 2019 ή του Ιανουαρίου 2020.

άνω των 12μ.

- 25% σε περίπτωση αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης του πλοίου, δηλαδή μη ιδιοχρησιμοποίησης του πλοίου από τον πλοιοκτήτη ή εφοπλιστή του.

Η έκπτωση μπορεί να χορηγηθεί για ένα μήνα (π.χ. μόνο για τον μήνα Ιανουάριο) ή για διάφορους μήνες, διαδοχικούς ή μη (π.χ. για Ιανουάριο και Φεβρουάριο ή για Ιανουάριο, Μάρτιο και Σεπτέμβριο) ή για όλο το έτος.

- 10% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του ΤΕ.Π.Α.Η. για ένα ημερολογιακό έτος (από 01 Ιανουαρίου έως και 31 Δεκεμβρίου) και υπό την προϋπόθεση ότι η πληρωμή γίνεται τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους ή τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

π.χ.: χορηγείται έκπτωση 10% εφόσον πληρωθεί το ΤΕ.Π.Α.Η. όλου του έτους 2020 (από 01-01-2020 έως και 31-12-2020). Η έκπτωση χορηγείται μόνο εάν η πληρωμή διενεργηθεί εντός του Δεκεμβρίου 2019 ή του Ιανουαρίου 2020.

- 20% σε περίπτωση παραμονής του πλοίου σε λιμένες της ελληνικής επικράτειας για ολόκληρο το τρέχον έτος. Για να χορηγηθεί η έκπτωση αυτή θα πρέπει να έχει προηγηθεί η εφάπαξ καταβολή ή προκαταβολή του ετήσιου τέλους, δηλαδή να έχει ληφθεί η έκπτωση 10%. Η προϋπόθεση της παραμονής αποδεικνύεται από Βεβαίωση του Φορέα Διοίκησης και Εκμετάλλευσης των λιμένων παραμονής.

Keywords
Τυχαία Θέματα