Αποσαφήνιση διατάξεων βάσει των οποίων τα αρμόδια όργανα διενεργούν ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή.



Τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Ενίσχυση της Συμμετοχής - Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι"] - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α - Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την
απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ»

Αποσαφήνιση διατάξεων βάσει των οποίων τα αρμόδια όργανα [Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.), Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Ε.Γ.Σ.Δ.Ο.Ε.) διενεργούν ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή.

Με την προτεινόμενη διάταξη αποσαφηνίζονται οι διατάξεις βάσει των οποίων τα αρμόδια όργανα [Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.), Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Εδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε.)] διενεργούν ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 4144/2013 (Α' 88), βάσει των οποίων τα αρμόδια όργανα διενεργούν ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, αντικαθίστανται από τις πλέον ισχύουσες, καθώς οι σχετικές διατάξεις στις οποίες παραπέμπει το άρθρο στην παρούσα μορφή του, έχουν καταργηθεί.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Αρθρο
Τροποποίηση του άρθρου 14 του ν. 4144/2013 (Α' 88)

Το άρθρο 14 του ν. 4144/13 (Α' 88), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4490/17 (Α' 150), αντικαθίσταται ως εξής :

«Συνεργασία Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε., Ε.Υ.Π.Ε.Α. και Σ.ΕΠ.Ε.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας του άρθρου 24 του ν. 4249/2014 (Α' 73) και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε.) καθίστανται - εντός των χωρικών ορίων δικαιοδοσίας τους - εκ παραλλήλου αρμόδιες για τη διενέργεια των ελέγχων, που προβλέπονται και ενεργούνται από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). Η Ε.ΥΠ.Ε.Α., το Σ.ΕΠ.Ε., η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΑ.ΑΣ. και η Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε. - εντός των χωρικών ορίων δικαιοδοσίας τους - σε περιπτώσεις ειδικής βαρύτητας και ενδιαφέροντος, έχουν αρμοδιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων που προβλέπονται στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της περ. β'της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2556/1997 (Α'270), όπως αντικαταστάθηκε από την παρ 2 του άρθρου 20 του ν. 4255/14 (Α'89).»

Keywords
Τυχαία Θέματα