Αντί σχολίου - Ανασκόπηση εβδομάδας 22-12-2019 έως 29-12-2019



Καλημέρα και χρόνια πολλά.


Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, το "σχόλιο της Δευτέρας" θα κάνει μια μικρή διακοπή για τις γιορτές και θα είναι μαζί σας πάλι τον νέο χρόνο. Διακοπή όμως δεν υπάρχει στην ενημέρωσή σας, γι' αυτό και σήμερα αντί σχολίου, όπως έχουμε καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, θα παραθέτουμε συνοπτικά τα σημαντικότερα θέματα της εβδομάδος.

Πριν προχωρήσετε δείτε : →→ Λογιστικός και Φορολογικός Καζαμίας 2020

■ Σημαντικά θέματα - Επισημάνσεις - Αρθρογραφία

►Σημαντικές υποχρεώσεις με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου

2019

Προσοχή, στο τέλος του έτους εκπνέει η προθεσμία για μια σειρά σημαντικών υποχρεώσεων. Δώστε προσοχή ιδιαίτερα στην : υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενου φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 και αφορούν τις αναλυτικές εγγραφές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές δηλώσεις που είχαν υποβληθεί εμπρόθεσμα σύμφωνα με την ΠΟΛ.1049/2014 απόφαση ΓΓΔΕ. Στις περιπτώσεις αυτές δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα και ο τόκος του Κ.Φ.Δ. (βλ. Α. 1099/2019).

ΑΑΔΕ: Προσαυξήσεις τέλος για πρόωρες εξοφλήσεις

Στην περίπτωση, που το σύνολο του υπολοίπου ρυθμισμένης οφειλής εξοφληθεί πρόωρα με οποιονδήποτε τρόπο (εφάπαξ καταβολή ή διοικητικά ή αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως αποδεικτικό ενημερότητας και κατάσχεση, ή συμψηφισμός), ο οφειλέτης επιβαρύνεται με τις προσαυξήσεις, που αναλογούν στον πραγματικό αριθμό δόσεων, όπως αυτός τελικά διαμορφώνεται κατά την ημερομηνία εξόφλησης της ρύθμισης.
Αν έχουν καταβληθεί επιβαρύνσεις πλέον του αριθμού δόσεων, που τελικά διαμορφώνεται κατά την ημερομηνία εξόφλησης της ρύθμισης, αυτές επιστρέφονται στον οφειλέτη μετά από αίτησή του στην αρμόδια υπηρεσία.
Αν η ρύθμιση εξοφληθεί πρόωρα εκουσίως από τον οφειλέτη με εφάπαξ καταβολή, για να μην υπολογιστούν πλεονάζουσες του αριθμού των δόσεων προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με βάση τον αρχικό αριθμό δόσεων της ρύθμισης, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει αίτηση για πρόωρη εξόφληση της ρύθμισης στην αρμόδια υπηρεσία.

Η σχετική εγκύκλιος : Ε.2201/2019


←→

►Ενδοκοινοτικές παραδόσεις - Σημαντικές αλλαγές στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές από 1.1.2020

←→

► Νέο σύστημα προστίμων εργατικής νομοθεσίας

Αναμένεται σύντομα και θα βασίζεται σε ορισμένες αρχές :
1. Αντικειμενικότητα και απλότητα:
2. Αναλογικότητα και αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων
3. Αυστηροποίηση προστίμων για σοβαρές παραβάσεις
4. Απλούστευση και διαφάνεια του συστήματος
Καταργείται η ισχύουσα μέθοδος υπολογισμού με σύνθετους και μαθηματικούς υπολογισμούς και πράξεις (αλγορίθμους). Οι επιχειρήσεις με το νέο σύστημα έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν το συγκεκριμένο πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν σε περίπτωση που παραβούν την εργατική νομοθεσία και υπάρχει ευχέρεια για έλεγχο της ορθότητας του υπολογισμού των προστίμων.
5. Διευκόλυνση του έργου των Επιθεωρητών Εργασίας
6. Εξάλειψη συγκεκριμένων στρεβλώσεων:

←→

►Διαγράφονται ληξιπρόθεσμες οφειλές μικρού ύψους προς ασφαλιστικά ταμεία

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς διαβούλευση από το υπουργείο εργασίας υπάρχει διάταξη σχετικά με την Πάγια διαδικασία διαγραφής ληξιπρόθεσμων οφειλών .
Ειδικότερα, στην παράγραφο 1 προβλέπεται η διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτος από την πάροδο 20 χρόνων από το έτος βεβαίωσης, εφόσον:
α) το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον «Ε.Φ.Κ.Α» δεν υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων (200) ευρώ ανά οφειλέτη,
β) δεν υφίστανται άλλες οφειλές του ίδιου προσώπου κατά το χρόνο της διαγραφής.
Με την παράγραφο 2 προβλέπεται η κατ’ έτος διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους δεν υπερβαίνουν το ποσό των δέκα (10) ευρώ ανά οφειλέτη, χωρίς να ελέγχεται ο χρόνος δημιουργίας της οφειλής ή ο χρόνος βεβαίωσής της στο ΚΕΑΟ.

←→

►Επίδομα γέννησης - Νέο νομοσχέδιο σε διαβούλευση

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νέο νομοσχέδιο του υπ. εργασίας : «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις»

Διαβάστε το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση εδώ : Αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου «ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

←→


►Αλλαγές στη φορολογική ενημερότητα για τα ακίνητα

Με σκοπό την περαιτέρω διευκόλυνση των πράξεων διανομής κοινών ακινήτων, της ανταλλαγής κοινών ακινήτων, της σύστασης οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας και της τροποποίησης αυτών, με ταυτόχρονη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, εκδόθηκε η Α.1464/2019 σύμφωνα με την οποία τροποποιείται η ΠΟΛ.1274/2013 περί αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.

Η σχετική απόφαση : Α.1464/2019

←→


►Με τροποποιητική δήλωση η επιστροφή του φόρου που παρακρατήθηκε εκ παραδρομής σε οικονομικές επιβραβεύσεις προς αθλητές / προπονητές

Για την αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει στις περιπτώσεις για τις οποίες τυγχάνουν εφαρμογής τα αναφερόμενα στην αριθ. πρωτ. Ο ΔΕΑΦ Α 1050096 ΕΞ 2019 οδηγία της ΑΑΔΕ, με τη νέα Οδηγία Ο ΔΕΑΦ 1178901 ΕΞ 27-12-2019 η σχετική διαδικασία επιστροφής του φόρου στους δικαιούχους αθλητές / προπονητές που προβλέπεται στην παρ. 5 της 1050096 ΕΞ 2019, αναδιατυπώνεται

Η νέα σχετική οδηγία : [Ο ΔΕΑΦ 1178901 ΕΞ 2019 ]

←→


►Τέλος επιτηδεύματος: Οδηγία ΑΑΔΕ σχετικά με τη διαγραφή ή επιστροφή του σε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα/οντότητες που έχουν κάνει εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών

Εφόσον έχει γίνει δεκτή από τη Φορολογική Διοίκηση εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών, (για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες), το νομικό πρόσωπο και η νομική οντότητα έχουν πάψει να υφίστανται από την ημερομηνία διακοπής εργασιών και ως εκ τούτου δεν νοείται η επιβολή τέλους επιτηδεύματος. Συνεπώς, στην περίπτωση εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών με αναδρομική ημερομηνία, το τέλος επιτηδεύματος πρέπει να επιβάλλεται μόνο για τον χρόνο (μήνες) άσκησης επιτηδεύματος και μέχρι την ημερομηνία της αποδεδειγμένης διακοπής εργασιών που έγινε αποδεκτή από τη Δ.Ο.Υ. και τα τέλη επιτηδεύματος που έχουν βεβαιωθεί από την ημερομηνία αυτή και μετά θα πρέπει να διαγράφονται εφόσον έχει υποβληθεί σχετική αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Τα ως άνω ισχύουν και για τη διαγραφή τέλους επιτηδεύματος των φυσικών προσώπων

Η σχετική οδηγία : Ο ΔΕΑΦ 1178832 ΕΞ 2019

←→


►Διευκρινίσεις για την έκπτωση παρακρατούμενων, προκαταβληθέντων φόρων και φόρων που καταβλήθηκαν στην αλλοδαπή

Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ σχετικά με την έκπτωση παρακρατούμενων, προκαταβληθέντων φόρων και φόρων που καταβλήθηκαν στην αλλοδαπή, κατά την διενέργεια άμεσου προσδιορισμού φόρου ή την έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου, εκπίπτει κατά τον υπολογισμό του φόρου κάθε παρακρατούμενος ή προκαταβληθείς φόρος και φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Σε περίπτωση που το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η διαφορά επιστρέφεται σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 42 του Κ.Φ.Δ., ενώ η παραγραφή εξετάζεται μόνον για το ποσό του οποίου αξιώνεται η επιστροφή.
Επομένως, σε κάθε πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που εκδίδεται από τη Φορολογική Διοίκηση βάσει φορολογικής δήλωσης, καθώς και σε κάθε άμεσο προσδιορισμό φόρου που διενεργείται με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, κατά τον υπολογισμό του φόρου εκπίπτουν ο φόρος που παρακρατήθηκε, ο φόρος που προκαταβλήθηκε και ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή με τους εκάστοτε ισχύοντες περιορισμούς στην περίπτωση του τελευταίου.

Η σχετική απόφαση : Ε.2204/2019

←→

►Παράταση για τις αιτήσεις υποβολής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στις 24-12-2019 δίνεται παράταση για την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.
Κάθε οφειλέτης μπορεί να υποβάλει αίτηση για την υπαγωγή του στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών έως την 30η Απριλίου 2020

←→

►Παράταση μείωσης συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο

Παρατεινεται για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών, ήτοι από 1.1.2020 έως και 30.6.2020,τη μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000.

Η σχτική απόφαση : Α.1470/2019

←→

► Στις 24-12-2019 πραγματοποιήθηκε η εκκαθάριση για τη μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018

←→


►Υπεγράφησαν οι αποφάσεις για τους ελέγχους επενδυτικών σχεδίων από ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές ή ελεγκτικές εταιρείες

←→


►Σχετικά με τις υποθέσεις μη δηλωθέντων αναδρομικών εισοδημάτων του έτους 2013

Για το ίδιο θέμα δείτε και : ΠΟΕ-ΔΟΥ: Ανακοίνωση προς εφοριακούς σχετικά με τις δηλώσεις αναδρομικών 2013

←→

►Παράταση προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών και δικαιούχων Εργατικής Κατοικίας

←→

►Παραγραφή - Έννοια και συνέπειες

←→

► Άρθρα Η 26η Δεκεμβρίου - Πως αμείβονται όσοι εργαστούν - Τι γίνεται όταν η αργία συμπέσει με ημέρα αδείας ή ασθένεια

←→

►Άρθρα Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων σε περίπτωση μερικής απασχόλησης - Περίπτωση μη καταβολής

■ Εργατικά - ασφαλιστικά


► Παρατείνεται έως 31/3 η ισχύς των ασφαλιστικών ενημεροτήτων των τέως Ταμείων ΕΤΑΑ, ΤΕΑΔ, ΤΑΣ, ΤΠΔΕ, ΤΠΕΔΕ και ΤΕΑΧ

Η απόφαση : 268711/2019 Ασφαλιστικές ενημερότητες τ. ΕΤΑΑ, ΤΕΑΔ, ΤΑΣ, ΤΠΔΕ, ΤΠΕΔΕ και ΤΕΑΧ

Νέα παράταση υποβολής ΑΠΔ προσωπικού του τ. ΤΑΠ-ΔΕΗ

Η απόφαση : Δ.ΕΙΣΦ.Μ/785/1538495/2019 Νέα Παράταση Υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης προσωπικού του τ. ΤΑΠ - ΔΕΗ

► οικ.59730/2576/2019 Τροποποίηση της 39278/1823/2018 «Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας σε επιχειρήσεις Β' και Γ κατηγορίας» (Β' 3001) - Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη Γενική Γραμματέα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

■ Μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες ειδήσεις

► Στο ΦΕΚ το αναθεωρημένο Σύνταγμα

► ΠΟΕ-ΔΟΥ: Ανακοίνωση προς εφοριακούς σχετικά με τις δηλώσεις αναδρομικών 2013

► Κοινωνικό μέρισμα: Μέχρι 15/01 η υποβολή του αιτήματος ένστασης

► Κοινωνικό μέρισμα: Εκ νέου υποβολή αίτησης για δύο κατηγορίες δικαιούχων - Αύξηση ποσού έκτακτης ενίσχυσης έτους 2019

►Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

► (Upd) Εκλογές ΟΕΕ: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων για την ανάδειξη των μελών της ΣτΑ και των Τοπικών Διοικήσεων

► Δάνεια επιδοτούμενων τόκων προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook

► Αγροτικό τιμολόγιο: Παράταση προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών


■ Φορολογικές αποφάσεις - εγκύκλιοι

→ Ε.2202/2019 Κοινοποίηση της διάταξης του άρθρου 37 του ν.4640/2019 (ΦΕΚ Α’ 190)

Με το άρθρο 37 του κοινοποιούμενου νόμου, μετά το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 20 του ν.2145/1993 προστίθεται νέο τέταρτο εδάφιο σύμφωνα με το οποίο τα εν λόγω παρακρατούμενα δικαιώματα υποθηκοφύλακα, αποτελούν ακαθάριστα έσοδα του υποθηκοφύλακα και υπάγονται σε φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του ν.4172/2013 (ΚΦΕ).

←→

→ ΔΕΔ 3175/2019 Πρόστιμο εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης εισοδήματος με μείωση του χρεωστικού υπολοίπου

Στις περιπτώσεις υποβολής τροποποιητικής δήλωσης με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό υπόλοιπο, το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι αυτό της παραγράφου 2α του άρθρου 54 του ΚΦΔ (100,00 ευρώ) και όχι το πρόστιμο της περίπτωσης 2γ του ιδίου άρθρου (250,00 ευρώ).

←→

→ Α.1465/2019 Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις) στις 21 και 22.11.2019 στις Κοινότητες Ποταμιάς, Θάσου, Πρίνου, Μαριών, Λιμεναρίων, Θεολόγου και Παναγιάς του Δήμου Θάσου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

Παρατείνονται μέχρι και την 21.05.2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./ Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις Κοινότητες Ποταμιάς, Θάσου, Πρίνου, Μαριών, Λιμεναρίων, Θεολόγου και Παναγιάς του Δήμου Θάσου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που λήγουν ή έληξαν από 21-11-2019 μέχρι και την 21.05.2020. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/ διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

←→

→ Α.1468/2019 Τροποποίηση της ΠΟΛ. 1010/2014 (Β' 4/3.1.2014) απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών με θέμα «Καθορισμός των Φορέων που αναγνωρίζονται για το σκοπό του προσδιορισμού της μείωσης φόρου επί του ποσού των χορηγούμενων σε αυτούς δωρεών (άρθρ. 19 ν. 4172/2013).»

Στους φορείς προς τους οποίους τα ποσά των καταβαλλόμενων δωρεών μειώνουν το φόρο φυσικού προσώπου που προκύπτει με βάση την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος προστίθεται και νέα περίπτωση : Τα αθλητικά σωματεία που έχουν συσταθεί νόμιμα και είναι αναγνωρισμένα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εφόσον τα ποσά των δωρεών προορίζονται για την καλλιέργεια και ανάπτυξη των ερασιτεχνικών τους τμημάτων και για την εξυπηρέτηση των αθλητικών τους σκοπών.

←→

→ Ε.2205/2019 Κοινοποίηση της με αρ.Α.1437/20-11-2019 Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. (ΦΕΚ 4443/Β/3- 12-2019- Α.Δ.Α.:ΩΒΣΨ46ΜΠ3Ζ-2Ε7) «Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών, δικαιολογητικών εγγράφων της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και λοιπών Φορολογιών (Δ.Ε.Φ.Κ.) -Τήρηση Αρχείου»

• Σε κάθε περίπτωση με την υποβολή της Δ.Ε.Φ.Κ., συνυποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά και τα υποστηρικτικά σε αυτή έγγραφα, ανεξάρτητα από την επικινδυνότητα που προσδίδεται από τη ανάλυση κινδύνου στο εν λόγω παραστατικό και το είδος του ελέγχου που διενεργείται.
• Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής ή τήρησης σε αρχείο των υποστηρικτικών της Δ.Ε.Φ.Κ. εγγράφων που προβλέπεται με κατά περίπτωση κανονιστικές πράξεις δεν θίγεται με την εφαρμογή της κοινοποιούμενης Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε..
• Για την εφαρμογή της κοινοποιούμενης Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. και για την ορθή συμπλήρωση της θέσης 44.2 της Δ.Ε.Φ.Κ., επισυνάπτεται προς διευκόλυνση των Τελωνειακών Αρχών καθώς και των συναλλασσομένων, σχετικός πίνακας αναφοράς επικαιροποιημένος με τους κωδικούς των υποστηρικτικών εγγράφων και την αντίστοιχη περιγραφή αυτών.

←→

Μερικές ακόμα :

► Ε.2203/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων του νόμου 4627/2019 (ΦΕΚ 143 Α'/25-9- 2019)

►ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/119535/5281/2019 Παράταση προθεσμίας της υποβολής των δηλώσεων άρθρου 2 του ν. 2308/1995 (Α΄114), από τους δικαιούχους εμπραγμάτων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων επί ακινήτων που κτηματογραφούνται με τη Σύμβαση με κωδικό ΚΤ5-23 «Μελέτη Κτηματογράφησης και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στις υπόλοιπες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Δυτικής Αττικής και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής

■ Αποφάσεις ΣτΕ

► ΣτΕ 1157/2019 Διανομή κερδών από θυγατρική ανώνυμη εταιρία προς τη μητρική της

► ΣτΕ 1162/2019 Όταν εκδοθεί οριστική πράξη φόρου προστιθεμένης αξίας, δεν δύναται, πλέον, να εξακολουθήσει να ισχύει η τυχόν ήδη εκδοθείσα, για την αυτή διαχειριστική περίοδο, προσωρινή πράξη ούτε δύναται εφ’ εξής να εκδοθεί προσωρινή πράξη

■ ΣΛΟΤ


►ΣΛΟΤ 2502/2019 Αποθεματικό από διαγραφή χρέους

► ΣΛΟΤ 2469/2019 Λογιστική απεικόνιση της αξίας δωρεάς ακινήτου με δωρεοδόχο μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο (σωματείο)

■ Αποφάσεις Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

→ Yπόθεση C-290/19 Πληροφορίες που πρέπει να περιλαμβάνονται στη σύμβαση πίστωσης – Συνολικό ετήσιο πραγματικό επιτόκιο – Μη αναφορά συγκεκριμένου ποσοστού του επιτοκίου αυτού – Επιτόκιο το οποίο εκφράζεται με εύρος συντελεστή από 21,5 % έως 22,4 %

←→

→ Yποθέσεις C‑355/18 έως C‑357/18 και C‑479/18 Ασφάλιση ζωής - Οδηγίες 90/619/ΕΟΚ, 92/96/ΕΟΚ, 2002/83/ΕΚ και 2009/138/ΕΚ - Δικαίωμα υπαναχωρήσεως - Εσφαλμένη ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο άσκησης του δικαιώματος υπαναχωρήσεως - Προϋποθέσεις όσον αφορά τον τύπο της δηλώσεως υπαναχωρήσεως - Συνέπειες ως προς τις υποχρεώσεις της ασφαλιστικής επιχειρήσεως - Προθεσμία - Απόσβεση του δικαιώματος υπαναχωρήσεως - Δυνατότητα υπαναχωρήσεως μετά την καταγγελία της συμβάσεως - Καταβολή της αξίας εξαγοράς της συμβάσεως - Επιστροφή των ασφαλίστρων που καταβλήθηκαν - Δικαίωμα σε τόκους - Παραγραφή

←→

→ Yπόθεση C-715/18 Φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) - Οδηγία 2006/112/ΕΚ - Άρθρο 98 - Δυνατότητα των κρατών μελών να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένες παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών - Παράρτημα III, σημείο 12 - Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόζεται στη μίσθωση χώρων σε κατασκήνωση ή σε κάμπινγκ για τροχόσπιτα - Ζήτημα εφαρμογής του μειωμένου αυτού συντελεστή ΦΠΑ στη μίσθωση χώρων ελλιμενισμού σκαφών σε μαρίνα - Σύγκριση με τη μίσθωση χώρων για τη στάθμευση οχημάτων - Ίση μεταχείριση - Αρχή της φορολογικής ουδετερότητας

←→

→ Yπόθεση C-447/18 Παροχή λόγω γήρατος - Ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κανονισμός (ΕΕ) 492/2011 - Άρθρο 7 - Ίση μεταχείριση ημεδαπών εργαζομένων και διακινούμενων εργαζομένων - Κοινωνικά πλεονεκτήματα - Νομοθεσία κράτους μέλους που προβλέπει τη χορήγηση “συμπληρωματικής παροχής για τους αθλητές των εθνικών ομάδων” αποκλειστικώς στους πολίτες του κράτους αυτού

⥢⥤


Φορολογικές Υποχρεώσεις εβδομάδος

31/12 2019 Καταβολή 1/4 εισφοράς επί του συναλλάγματος επιχειρήσεων του άρθρου 25 του Ν.27/197531/12 2019 Καταβολή Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου (2% υπέρ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) και υποβολή Αναλυτικής Κατάστασης Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου (Α.Κ.Ε.Ε.Δ.) επί των αμοιβών των υπηρεσιών διαφήμισης ή προβολής ή εν γένει προώθησης πωλήσεων προϊόντων ή διάθεσης υπηρεσιών που τελούνται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου, για την τιμολογημένη δαπάνη του προηγούμενου μήνα31/12 2019 Αίτηση υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών προς Ο.Τ.Α. Α' βαθμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4611/2019
31/12 2019 Υποβολή χειρόγραφων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τους λήπτες αγροτικών επιδοτήσεων που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
31/12 2019 Καταβολή Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η.) για τα πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια που η παραμονή τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα πραγματοποιηθεί κατά τον επόμενο μήνα
31/12 2019 Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προηγουμένων ετών, από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων και ιατρών του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ
31/12 2019 Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος31/12 2019 Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από τους κληρονόμους αποβιωσάντων στο έτος
31/12 2019 Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, είτε επειδή επέστρεψαν στον εργοδότη αποδοχές ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, είτε επειδή ο εργοδότης, λόγω λάθους, εξέδωσε διορθωτική βεβαίωση ή τροποποίησε το αντίστοιχο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών που υπέβαλε
31/12 2019 Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου
31/12 2019 Αίτηση χορήγησης αναστολής πληρωμής ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε νομικά πρόσωπα
31/12 2019 Υποχρέωση κατάρτισης φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου
31/12 2019 Υποβολή δήλωσης απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 που παρακρατούνται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις (περιόδου Οκτωβρίου)
31/12 2019 Υποβολή δήλωσης απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου στα εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 64 του ν.4172/2013 (περιόδου Οκτωβρίου)31/12 2019 Υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις, της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθ. 64 και των περ. α’ και γ’ της παρ. 5 του άρθ. 69 του ν. 4172/2013 (επιχειρηματικής δραστηριότητας, προκαταβλητέου φόρου επί δικηγορικών αμοιβών, καταβλητέων μερισμάτων δικηγορικών συλλόγων κ.λπ.) (περιόδου Οκτωβρίου)31/12 2019 Υποβολή έγγραφου αιτήματος στις Δ.Ο.Υ., για την έκδοση νέας πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που, υπό προϋποθέσεις, δεν θα περιλαμβάνεται το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση 2013
31/12 2019 Δήλωση διακριτικού τίτλου επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων - διαμερισμάτων στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) ή τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ., κατά περίπτωση
31/12 2019 Προσαρμογή ελάχιστου κεφαλαίου Ανωνύμων Εταιρειών βάσει του ν.4548/2018
31/12 2019 Υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. (χρεωστικής - μηδενικής - πιστωτικής) για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, μηνός Νοεμβρίου
31/12 2019 Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Οκτωβρίου)
31/12 2019 Απόδοση από τον δανειοδοτούμενο της εισφοράς επί των χορηγήσεων σε συνάλλαγμα από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα του εξωτερικού, που λήφθηκαν μέσα στον προηγούμενο μήνα
31/12 2019 Παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα εργοληπτών κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ΄ παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Οκτωβρίου)
31/12 2019 Τέλος συνδρομητών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας μηνός Οκτωβρίου
31/12 2019 Υποβολή στατιστικής δήλωσης Intrastat μηνός Νοεμβρίου
31/12 2019 Υποβολή εντύπου εφαρμογής άρθ. 63 ν.4172/2013, για την απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου στα καταβαλλόμενα ενδοομιλικά μερίσματα, καθώς και στους τόκους και δικαιώματα που καταβάλλονται μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών, μηνός Οκτωβρίου
31/12 2019 Δήλωση και καταβολή φόρου ασφαλίστρων που αναλογεί στα ακαθάριστα έσοδα του 3ου τριμήνου (Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου)
31/12 2019 Υποβολή Α.Π.Δ. μηνός Νοεμβρίου από τους εργοδότες οικοδομικών και τεχνικών έργων, ηλεκτρονικά ή σε υποκατάστημα ΙΚΑ ανεξαρτήτως Α.Μ.Ε.
31/12 2019 Υποβολή Α.Π.Δ. μηνός Νοεμβρίου από τους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως αριθμού μητρώου
31/12 2019 Υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω διαδικτύου (περιόδου Νοεμβρίου)
31/12 2019 Υποβολή δήλωσης απόδοσης τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (Αφορά στο μήνα Οκτώβριο)
31/12 2019 Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας (Περίοδος έκδοσης λογαριασμού - Οκτώβριος)
31/12 2019 Καταβολή του 1/4 του οφειλόμενου φόρου και εισφοράς πλοίων πρώτης κατηγορίας
31/12 2019 Απόδοση φόρου διαμονής (άρθ. 53 ν.4389/2016) μηνός Νοεμβρίου

Ευχόμαστε σε όλους Καλή Χρονιά, με τύχη και υγεία.
Keywords
εισφορα αλληλεγγυης, thomas cook, εν λόγω, Καλή Χρονιά, ααδε, συγκεκριμένο, επιδομα, νέα, ΦΠΑ, ήτοι, εταα, απδ, ταπ, δεη, ειδήσεις, φεκ, συνταγμα, εκλογες, οεε, πτώχευση, ηλεκτρονική, θυγατρική, iii, βεβαίωση, ικα, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, δωρο χριστουγεννων, Κορμός Χριστουγέννων, αυξηση φπα, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, διακοπες δεη, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τελος ακινητης περιουσιας, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, ογα επιδοματα, χρονια πολλα, φορολογια 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δεη πληρωμη, δωρο χριστουγεννων αναστολη, ληξιπροθεσμες οφειλες, ήτοι, ρυθμιση οφειλων, φορολογικη ενημεροτητα, ημερομήνια, αμοιβες, συναλλαγμα, αρθρο 37, υπουργειο εργασιας, πτώχευση, ηλεκτρονική, αθλητικα, αιτηση, ακινητα, δανεια, δου, εργασια, εταα, θεμα, νησια, οεε, προγραμμα, τυχη, υγεια, υψος, φεκ, iii, απδ, αυξηση, αρθρα, αρθρο, αιτησεις, ασφαλιστικα ταμεια, αφορμη, βεβαίωση, γινει, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, εγινε, εγγραφα, εγγραφες, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκκαθαριση, ενημερωση, ενημεροτητα, εν λόγω, εννοια, εξι, εξυπηρετηση, εταιρια, ετων, ετος, εφαπαξ, ζωης, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, θυγατρική, ιση, ισχυς, καμπινγκ, κυρια, λερο, λογο, μειωση, νομικη, εξοφληση, οχηματων, πλοια, ποε, πρινου, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συντομα, σειρα, σχεδιο, ταπ, τεως, τοις εκατο, τοκος, τροχοσπιτα, φυσικα, φορολογικη, χρονος, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, ευχερεια, ελληνικα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, μεθοδος, ομαδες, πληροφοριες, thomas cook, τριαντα, θεματα, υπολογισμος
Τυχαία Θέματα