Eurogroup: Πράσινο φως για τη δόση 6,7 δισ - «Συνεχίστε την απρόσκοπτη ροή των πλειστηριασμών» (Video)



Σε «πολιτική συμφωνία» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος κατέληξε το σημερινό Eurogroup, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της συνεδρίασης, ο νέος πρόεδρος του σώματος, Μάριο Σεντένο.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Η Ευρωομάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων δράσεων για την τρίτη αναθεώρηση, μετά τη συμφωνία σχετικά με τη δέσμη μέτρων που υποβλήθηκε στην Ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 4ης Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα,

οι ελληνικές αρχές έχουν εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος συμμορφώνεται με τον συμφωνηθέντα στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2017).

Οι ελληνικές αρχές συνέχισαν επίσης την ενίσχυση της είσπραξης των φόρων μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων και βελτίωσαν τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώθηκε με περαιτέρω ενέργειες που αποσκοπούν στο άνοιγμα των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, στη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης των επενδύσεων, στην άρση κανονισμών που περιορίζουν αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων καθώς και στο άνοιγμα των ενεργειακών αγορών.

Η πρόοδος στο πλαίσιο της υποστήριξης της επίλυσης του NPL επιτεύχθηκε με περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικής προπόνησης και την έναρξη ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Η Ευρωομάδα επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή κυριότητα από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

Η Ευρωομάδα καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τις εκκρεμείς δράσεις.

To Eurogroup αναθέτει στην EWG την επαλήθευση της πλήρους εφαρμογής των εκκρεμών δράσεων βάσει αξιολόγησης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Αυτή θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση για να επιβεβαιωθεί ότι εξασφαλίζεται μια συνεχή και απρόσκοπτη ροή των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, καθώς και η ολοκλήρωση κυβερνητικών εκκρεμών δράσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ΕΜΣ αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας και να εγκρίνουν την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος ΕΜΣ.

Η τέταρτη δόση του προγράμματος ESM ύψους 6,7 δισ. Ευρώ θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα σε δύο εκταμιεύσεις, ξεκινώντας με μια πρώτη εκταμίευση το Φεβρουάριο ύψους 5,7 δισ. Ευρώ για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, προκειμένου να επιτραπεί η περαιτέρω εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών και να υποστηριχθεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Η μεταγενέστερη εκταμίευση μπορεί να εγκριθεί από την EWG την άνοιξη, με την επιφύλαξη θετικής αναφοράς από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών του δημοσίου, χρησιμοποιώντας επίσης ίδιους πόρους, και επιβεβαίωση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι η απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών συνεχίζεται.

Η Ευρωομάδα θα στρέψει τώρα την προσοχή της στα τελικά στάδια του προγράμματος ΕΜΣ, το οποίο αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018.

Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει την έναρξη του τεχνικού έργου του EWG σχετικά με τον μηχανισμό προσαρμογής στην ανάπτυξη, εάν χρειαστεί, μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της Ευρωομάδας της 15ης Ιουνίου 2017.

-----

Σημεία δήλωσης του Προέδρου του Eurogroup:

Καλησπέρα σε όλους.

Αυτή ήταν η πρώτη μου συνάντηση στο νέο μου ρόλο ως Πρόεδρος της Eurogroup.

.......Τώρα μερικά λόγια για τις συζητήσεις μας. Σήμερα καλύψαμε την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την οικονομία της ζώνης του ευρώ και την παρακολούθηση της συνόδου κορυφής του ευρώ το Δεκέμβριο. Επιτρέψτε μου να επισημάνω μερικά βασικά σημεία.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν καλά νέα. Επιτύχαμε πολιτική συμφωνία για την τρίτη αναθεώρηση του προγράμματος ΕΜΣ. Χαιρετίσαμε την έγκριση σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων ενεργειών και εξουσιοδοτήσαμε την EWG να ελέγξει την ολοκλήρωση των υπολοίπων από τις προσεχείς εβδομάδες. Αυτό αντικατοπτρίζει τις τεράστιες προσπάθειες και την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων.

Η επόμενη εκταμίευση θα ανέλθει σε 6,7 δισ. Ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για την υποστήριξη των αποθεματικών της Ελλάδος. Αυτό είναι κρίσιμο για να διασφαλιστεί η πλήρης πρόσβαση στις αγορές.

Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, μπορούμε να αρχίσουμε με την τεχνική εργασία σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, και ειδικότερα θα εξετάσουμε έναν μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη. Αυτό συμβαδίζει με τη δήλωση της Ευρωομάδας τον Ιούνιο του 2017.....

Keywords
Τυχαία Θέματα