Ξανθός: Σχεδιάζουμε ελάχιστη συμμετοχή για αγορά γενόσημων φαρμάκων

19:01 8/3/2018 - Πηγή: seleo

Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι η πρόταση της έχει στόχο να καλύψει τον έλεγχο που δέχεται από την δικαιοσύνη και την Βουλή για τα σκάνδαλα στα οποία ενέχεται.

«Όταν ζοριστεί η ΝΔ, όταν αρχίσει ο έλεγχος της δικαιοσύνης και της Βουλής να πλησιάζει τότε πουλάει παραδοσιακά κοινωνικά της στηρίγματα, παραδοσιακές κοινωνικές συμμαχίες της, ενοχοποιεί

συλλήβδην την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, ενοχοποιεί τους γιατρούς προκειμένου να σώσει το πολιτικό της σαρκίο. Αυτή είναι η ουσία κ. συνάδελφοι, είναι ένα τεράστιο ζήτημα αξιοπιστίας για αυτή την παράταξη που θέλει με αυτούς τους όρους να κυβερνήσει. Γελάει ο κόσμος όταν ακούει το επιχείρημα ότι εσείς είστε οι διώκτες της φαρμακοβιομηχανίας και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει βρει μαζί τους, τα έχει βρει με το κεφάλαιο και τους κάνει τα χατίρια. Ποιον σοβαρό πολίτη και ποιον σοβαρό επιχειρηματία εσείς που μιλάτε για επενδύσεις για απασχόληση και για την αγορά θα πείσετε. Κοροϊδεύετε τον κόσμο επειδή έχετε βρεθεί σε δύσκολη θέση, αυτή είναι η ουσία του θέματος. Η συζήτηση για τα σκάνδαλα δεν είναι για μας ένα εργαλείο για να αποδώσουμε ευθύνες στους πολιτικούς μας αντιπάλους και να τους εκθέσουμε στην κοινωνία. Εμείς κάνουμε τη διερεύνηση και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε μέχρι τέλους πρώτον, για να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά περί συγκάλυψης και ομερτά στο πολιτικό σύστημα και δεύτερον, για να εντοπίσουμε τα θεσμικά ελλείμματα και να θωρακίσουμε το σύστημα».

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και το ήθος της έχει ταυτότητα προσωποποιείται σε αυτή τη χώρα και όλοι το ξέρουν πάρα πολύ καλά.

«Έχουμε διαφανέστατη διαδικασία τιμολόγησης, έχουμε βγάλει πέντε δελτία τιμών και δεν έχει πει κανείς ούτε κουβέντα. Κανένας από τα συγκρουόμενα συμφέροντα.

Ματαιοπονείτε αν πιστεύετε ότι μπορεί να πιάσει τόπο η λογική ότι είμαστε όλοι το ίδιο, δεν είμαστε όλοι το ίδιο και αυτό έχει ιδεολογική, πολιτική ,προγραμματική, συλλογική και προσωπική αξιοπιστία. Όταν εσείς αφήνατε τον κόσμο ακάλυπτο από φαρμακευτική περίθαλψή εμείς πρωτοστατούσαμε στην ίδρυση κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων. Εσείς συγκαλύπτετε το πάρτι αλλά εμείς θα το διερευνήσουμε και θα βρούμε τις άκρες, εμείς αυτό το πάρτι το φέραμε μπροστά στο δημόσιο βίο το κάναμε κεντρική πολιτική συζήτηση, βάλαμε μπροστά θεσμικές διαδικασίες διερεύνησης, έλεγχο και απόδοση ευθυνών. Αυτή είναι η τεράστια πολιτική μας διαφορά.

Είτε το θέλετε είτε όχι έχουμε και το ηθικό και το προγραμματικό και το αξιακό πλεονέκτημα να προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα και να αναμορφώσουμε πλήρως , να εξυγιάνουμε αυτό το φαύλο τοπίο στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, διασφαλίζοντας ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο και δεν πάνε σε τσέπες ημετέρων»

Πάντως με την ομιλία του ο υπουργός υγείας έβγαλε και μία είδηση λέγοντας πως είναι υπό συζήτηση η σκέψη να είναι ελαχιστοποιημένη ή και μηδενική η συμμετοχή των πολιτών στη αγορά φαρμάκων όταν ο πολίτης επιλέγει γενόσημα φάρμακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα