Την Τρίτη κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

10:46 7/1/2018 - Πηγή: seleo

Την προσεχή Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα κλείνει τα προαπαιτούμενα εκείνα τα οποία απαιτούν νομοθετική ρύθμιση (εκ των 70 συνολικά), προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προς συζήτηση την Τετάρτη και την Πέμπτη 10 και 11 Ιανουαρίου και στην Ολομέλεια του σώματος

την Παρασκευή 12 και Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.

Από τα πλέον κρίσιμα σημεία του πολυνομοσχεδίου είναι η νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη και προς το Δημόσιο, την ίδια στιγμή που οι βουλευτές της πλειοψηφίας ζητούν νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πολύ περισσότερο καθώς οι δανειστές αναμένουν να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στους πλειστηριασμούς και να πραγματοποιηθούν αυτοί χωρίς εμπόδια την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.

Εξίσου σημαντική πολιτικά είναι και η διάταξη που απαιτεί πλειοψηφία 50%+1 προκειμένου να λαμβάνεται απόφαση για κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η διάταξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει σκληρή αντιπαράθεση πρωτίστως με το ΚΚΕ που ζητά ήδη την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, ενώ το ΠΑΜΕ αναμένεται να προχωρήσει σε αρκετές ακτιβιστικές ενέργειες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν δεν θα υπάρχει καταψήφιση, πολύ περισσότερο που η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και να μην ανατραπεί ο οδικός χάρτης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Στις κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και οι αλλαγές στον τρόπο απόδοσης των οικογενειακών επιδομάτων, αλλαγές που αφορούν κυρίως στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Με +1 η κυβερνητική πλειοψηφία;

Τα πρώτα δείγματα γραφής της χώρας μας στους δανειστές θα δοθούν πάντως, στο Euroworking Group την προσεχή Πέμπτη- το τελευταίο υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ, ο οποίος συνταξιοδοτείται- ενώ η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την άλλη Δευτέρα ενδέχεται να εξελιχθεί σε εφόλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Δεν αποκλείεται πάντως η ψηφοφορία να προσθέσει στην κυβερνητική πλειοψηφία την ανεξάρτητη βουλευτή Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Πηγή: real.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα