Τιμητική εκδήλωση της Λέσχης Αστυνομικών για τον Σταύρο Κουγιουμτζή

07:00 30/1/2018 - Πηγή: seleo

Τον άνθρωπο και μουσικό Σταύρο Κουγιουμτζή τίμησε η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης (ΛΑΘ) σε εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα στο αμφιθέατρο του αστυνομικού μεγάρου, παρουσία συνεργατών και φίλων του, της συζύγου του Αιμιλίας, εκπροσώπων φορέων, πολιτικών και θρησκευτικών εκπροσώπων της πόλης και μαθητών σχολείων.

Σχεδόν 13 χρόνια από τον θάνατό του, οι καλεσμένοι ομιλητές της εκδήλωσης αναφέρθηκαν

με συγκινητικά λόγια στον λιτό, σεμνό και αυθεντικό χαρακτήρα του εκλιπόντα συνθέτη και στιχουργού, στις προσωπικές εμπειρίες τους μαζί του, αλλά και στο μουσικό ήθος και ταλέντο του, που συνοδεύονταν από γνώσεις και σπουδές, άγνωστες στο ευρύ κοινό. Αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως σημείωσαν, έκαναν τα τραγούδια του διαχρονικά και κατέταξαν τον ίδιον στο «Πάνθεον των Ελλήνων δημιουργών».
«Δεν ήταν ένας χαρούμενος άνθρωπος, τα σκούρα γυαλιά του έκρυβαν το μελαγχολικό του βλέμμα και το χαμόγελό του ίσα που έκρυβε τον απαισιόδοξο χαρακτήρα του. Λες και βρισκόταν σε διαρκή συνομιλία με τον εαυτό του» τόνισε ο στιχουργός Φίλιππος Γράψας και έκανε λόγο για τη μεγάλη συγκυρία να βρεθεί ο νεαρός Σταύρος Κουγιουμτζής κάτω από ένα παράθυρο της οδού Παύλου Μελά, από όπου ακουγόταν ένα πιάνο. Έκτοτε αποφάσισε να σπουδάσει μουσική (στο Κρατικό Ωδείο) με πολλούς κόπους και θυσίες της εποχής. «Η αγάπη του για τη μουσική νίκησε τον πεσιμισμό του και βρέθηκε στο Πάνθεον των Ελλήνων δημιουργών, αλλά και εκεί έφτασε ντροπαλός και συνεσταλμένος» επισήμανε. Ο στιχουργός θύμισε πως οι στενοχώριες και τα προβλήματα του κόσμου απασχολούσαν τον Σταύρο Κουγιουμτζή και είχε μία εμμονή στην αλήθεια, ενώ υπήρξε και συγγραφέας. Τον χαρακτήρισε μοναχικό οδοιπόρο, από τον οποίο ο ίδιος διδάχθηκε την απλότητα και τη σεμνότητα και ανέφερε μερικές από τις ατάκες του, όπως «την επιδημία της δόξας την πέρασα στο πόδι και δεν με κρεβάτωσε» ή «δεν ξέρω τι είναι η κριτική στο θέατρο και στον κινηματογράφο, στο τραγούδι πάντως δεν σημαίνει τίποτα».
Ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής μίλησε για τη φυσιογνωμία του Κουγιουμτζή και ανακάλεσε πέντε σημεία της ζωής του, που τον συνδέουν μαζί του. «Είχα μία φιλία και μία σχέση καλλιτεχνική, είδα τον εκπληκτικό άνθρωπο και μουσικό, γεμάτο σεμνότητα» είπε.
Ο Γιώργος Νταλάρας, καλλιτέχνης που συνέδεσε την πορεία του στο τραγούδι με τον Σταύρο Κουγιουμτζή, καθώς ερμήνευσε πολλά από τα τραγούδια του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τύχη να συναντηθεί μαζί του και υπογράμμισε ότι ως άνθρωπος ήταν πάνω από την καθημερινότητα και ως μουσικός ήταν παγκόσμιος, ποιητικός και ευαίσθητος. «Είμαι πολύ τυχερός. Δεν ξέρω πως θα ήταν η ζωή μου αν δεν τον συναντούσα. Θαύμαζα πολλούς καλλιτέχνες (Τσιτσάνη, Χατζηδάκι κ.ο.κ.), αλλά όλα τα κάλυψε ο Κουγιουμτζής. Μου χάρισε μία προίκα που με σφράγισε και την κουβαλάω, σαν να με έχρισε ως εργαλείο να μεταφέρω αυτά τα τραγούδια σε σας» πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος στους μαθητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση, τους κάλεσε -όσοι ασχοληθούν με τη μουσική- να επαναλαμβάνουν και να μεταφέρουν αυτά τα τραγούδια με όποιο τρόπο θέλουν, καθώς είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Χαρακτήρισε τον Σταύρο Κουγιουμτζή παγκόσμιο, καθώς τα τραγούδια του έχουν εκτελεστεί σε όλο τον κόσμο. «Έκανε τα τραγούδια του να φαίνονται λαϊκά, αλλά δεν ήταν. Είχαν από πίσω μία δραματουργία και πλούσια μουσική γνώση» σημείωσε και τόνισε ότι άξια κατατάσσεται «ισότιμο μέλος της Αγίας Πεντάδας του ελληνικού τραγουδιού».
Ο Γιώργος Νταλάρας αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης να υλοποιήσει αυτήν την εκδήλωση. «Είναι ιδιαίτερο αυτό που συμβαίνει εδώ. Είμαστε στην αστυνομία και μιλάμε για πολιτισμό. Πότε το ξαναζήσαμε αυτό;» αναρωτήθηκε και θυμήθηκε παλιές στιγμές, όταν η αστυνομία «μάζευε» τον ίδιο και τον Σταύρο Κουγιουμτζή όταν έπαιζαν μουσική.
Ο πρόεδρος της ΛΑΘ, Γιώργος Φεστερίδης, δήλωσε ότι η αστυνομία επιθυμεί να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπό της και την εξωστρέφεια του Έλληνα αστυνομικού, παρουσιάζοντας αυτήν την εκδήλωση για έναν άνθρωπο με το μεγαλείο, το ήθος και το ύφος του Σταύρου Κουγιουμτζή.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας, ο οποίος επιμελήθηκε βίντεο για τη ζωή τού καλλιτέχνη, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Αμέσως μετά τις ομιλίες, οι φίλοι και συνεργάτες του Σταύρου Κουγιουμτζή, Ανδρέας Καρακότας και Κώστας Ματσίγκας, εκτέλεσαν γνωστά τραγούδια του, ξεκινώντας με το προφητικό «Θα 'ταν 12 του Μάρτη», ημερομηνία θανάτου του μεγάλου μουσικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα