Θεοφάνεια με παραδοσιακό γλέντι, στο Μόδι Θεσσαλονίκης

06:45 4/1/2018 - Πηγή: seleo

Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018, ανήμερα των Θεοφανείων, αναβιώνουν και τα Λουγκατζάρια στο Μόδι του Δήμου Βόλβης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο !Μετά τον Αγιασμό των υδάτων στο ρέμα του χωριού το χοιρινό κρέας έχει την τιμητική του!

Σύμφωνα με την παράδοση τα Λουγκατζάρια (μεταμφιεσμένοι κάτοικοι του χωριού) περνούσαν το πρωί των Θεοφανείων από όλα τα σπίτια του Μοδίου για να ευχηθούν με τραγούδι καλή χρονιά

και να μεταφέρουν το Αγιασμένο νερό από το ρέμα.

Στη συνέχεια πήγαιναν στην κεντρική πλατεία και άναβαν μεγάλη φωτιά.

Εκεί έστηναν γλέντι με παραδοσιακή μουσική, άφθονο κρασί και μεζέδες και χόρευαν όλοι μαζί ως το βράδυ.

Η παράδοση θέλει το έθιμο να ξεκινά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας οπότε οι Κλέφτες και οι επαναστατημένοι Έλληνες έβρισκαν τρόπο να μπαίνουν μεταμφιεσμένοι στα χωριά τους την ημέρα του γλεντιού αυτού και να βλέπουν τα οικεία τους πρόσωπα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους Τούρκους.


(φώτο από παλιότερη διοργάνωση του εθίμου στο Μόδι)

Τα Λουκατζάρια στο Μόδι Θεσ/νίκης !

Τα τελευταία χρόνια το έθιμο αναβιώνει και πάλι με πρωταγωνιστές τους κατοίκους του Μοδίου που συνοδεύουν το έθιμο με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, τσιγαρίδες - λουκάνικα και κρασί στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Η γιορτή αυτή ολοένα και μεγαλώνει περισσότερο κάθε χρόνο και προσελκύει πλήθος επισκεπτών από όλη την ευρύτερη περιοχή μας.

Το κέφι φτάνει στο αποκορύφωμα του μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα του χωριού που ξεκινά από νωρίς το πρωί των Θεοφανείων και κρατά μέχρι το βράδι !


(Κάθε χρόνο τα Λουγκατζάρια μένουν αξέχαστα σε όσους επισκέπτονται το Μόδι)

Από νωρίς λοπόν ολόκληροι κορμοί δέντρων θα ριχτούν στην τεράστια φωτιά που θα ανάψει στο κέντρο του χωριού και θα είναι οι πάγκοι και τα τραπέζια που θα φιλοξενήσουν τον κόσμο που επισκεφθεί το χωριό !

Οι ψησταριές θα πάρουν φωτιά και εκείνες με την σειρά τους και τα ψητά μαζί με το κρασί και τη ρετσίνα σύντομα θα γεμίσουν όλα τα πιάτα και τα ποτήρια χωρίς να μείνει παραπονεμένος κανένας !!!

Ο χορός ξεκινά πάντα λίγο πριν το μεσημέρι και σίγουρα θα κρατήσει μέχρι που να πέσει το σκοτάδι με παραδοσιακούς αλλά.. και πιο σύγχρονους ρυθμούς και ζεμπεκιές για τους μερακλήδες.

Οι Μοδιώτες όχι μόνο ξέρουν να τιμούν την παράδοση τους και να γλεντούν στα έθιμα του τόπου τους, αλλά και να έχουν σημαία τους την ζεστή φιλοξενία τους για κάθε επισκέπτη του χωριού τους !!!

ΜΟΔΙ ΛΟΥΚΑΤΖΑΡΙΑ 2018

Σας περιμένουμε όλους:

Καλά να περάσετε - Καλή σας διασκέδαση

strymonikostoday.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα