Προβλήματα στους Φιλίππους Καβάλας για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ

16:00 24/2/2018 - Πηγή: seleo

Προς την κατεύθυνση συνέχισης των κινητοποιήσεων με ενημέρωση και παράλληλη ευαισθητοποίηση των πολιτών, ιδιαίτερα των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και θεσμικών φορέων της Π.Ε Καβάλας, κινείται

ο Θέμης Καλπακίδης, υποστηρίζοντας ότι

ο αγώνας κατά της σημερινή γραμμής όδευσης του αγωγού ΤΑΡ, θα συνεχισθεί ακόμη και στην περίπτωση που δεν εκδοθεί μια θετική γνωμάτευση υπερ της προσφυγής, δηλαδή υπάρξει αρνητική ή έστω συμβιβαστική γνωμάτευση του ΣτΕ και επιτρέψει την συνέχιση των εργασιών της κοινοπραξίας κατασκευής του έργου.

Τόνισε δε χαρακτηριστικά

πως σε περίπτωση αρνητικής απόφασης του ΣτΕ και μη έχοντας οι ίδιοι την οικονομική δυνατότητα, θα αναλάβει η Δημοτική Αρχή Καβάλας να κατατεθεί προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διεκδικώντας την δικαίωση των κατοίκων στα Τενάγη Φιλίππων

Ο κ. Καλπακίδης πιθανολόγησε πως ίσως υπάρχει κατάλληλο κλίμα για μια θετική απόφαση του ΣτΕ, που θα δικαιώσει τους κατοίκους, προκάλεσε την ιδιαίτερη κινητικότητα από πλευράς της εταιρίας του ΤΑΡ, με αρμόδια στελέχη της να πλησιάζουν τους αγρότες, από τα αγροτεμάχια των οποίων είναι η γραμμή όδευσης του αγωγού, και να τους προσφέρουν περισσότερα χρήματα ως αποζημίωση αν στρέμμα καλλιεργήσιμης γης.

Τέλος σε ότι αφορά κάποια ένταση που καταγράφηκε μεταξύ των αιρετών στελεχών του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, σχετικά με τον ΤΑΡ, μας διαβεβαίωση πως εκείνο που έχει σημασία είναι η ρητή δέσμευση της Δημάρχου κας Δήμητρας Τσανάκα, ότι όσο δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κατοίκων, ο Δήμος θα αρνείται την όποια διοικητική διευκόλυνση στον ΤΑΡ.

Δήμος Καβάλας για όδευση αγωγού TAP:

Ο Δήμος Καβάλας παραμένει ο μοναδικός επίσημος φορέας που στέκεται σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό των αγροτών ζητώντας την αλλαγή της όδευσης του αγωγού TAP, τονίζεται σε ανακοίνωση της Διοίκησης, μια μέρα μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας όπου συζητήθηκε εκ νέου το θέμα.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα υπογραμμίζεται επίσης και στηλιτεύεται η στάση του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη συζήτηση της προσφυγής δήμου και Αγροτικού Συλλόγου κατά της όδευσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του δήμου Καβάλας.

«Χθες, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, ενημερώθηκε το σώμα, από τον κύριο Χ. Βελλάκη (έναν εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων του Δήμου Καβάλας), για την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αντικείμενο, την μελέτη περιβαλλοντικών όρων και την όδευση του αγωγού ΤΑΡ.

Ενημερωθήκαμε, πως το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ άσκησε παρέμβαση ΥΠΕΡ της ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ ΤΑΡ και κατ ουσίαν στράφηκε κατά του Δήμου Καβάλας και των αγροτών της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.

Ο Δήμος Καβάλας, αποδείχθηκε, πως στην πράξη είναι ο μόνος επίσημος θεσμικός φορέας που τάσσεται διαχρονικά με κάθε νόμιμο μέσο στο πλευρό των αγροτών, κάτι που απέδειξε περίτρανα και η σφοδρή αντιδικία, ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου, όπως αυτή περιγράφηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του.

Παράλληλα, εκδόθηκε νέα απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, που δηλώνει εκ νέου την αντίθεση του στην προτεινόμενη όδευση και η οποία (απόφαση), εξουσιοδοτεί την Δήμαρχο, να παρέμβει εκ νέου θεσμικά, προς υπεράσπιση του δικαίου και εύλογου αιτήματος μας.

Ήρθε η ώρα, όλοι να αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους και να μην χρησιμοποιούν το τόσο σοβαρό θέμα για μικροπολιτικούς λόγους».

Keywords
Τυχαία Θέματα