Πότε και πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

11:01 17/9/2018 - Πηγή: seleo
Αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αύξηση 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως – ήτοι 3,5% ως 4% – ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός, που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511 ευρώ.

Το ύψος των αυξήσεων προκύπτει από τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων για τις δυνατότητες της εθνικής

οικονομίας, οι οποίοι θα κληθούν να συντάξουν τη σχετική έκθεση.

Τις προηγούμενες ημέρες η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ τόνισε ότι «ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2019 και θα εφαρμοστεί χωρίς ηλικιακές διακρίσεις».

Ταυτοχρόνως, έγινε σαφές ότι οι εργοδότες που απασχολούν νέους κάτω των 25 ετών θα καταβάλουν συνολικές ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες κατά 50% το 2019 και θα απαλλάσσονται πλήρως (μείωση 100%) από την απόδοση εισφορών για τους συγκεκριμένους μισθωτούς από το 2020.

Το μέτρο έχει ως στόχο να αντισταθμίσει την αύξηση του μισθολογικού κόστους που θα προκύψει με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση των αμοιβών για τους νέου έως 25 ετών από 511 ευρώ που είναι σήμερα στο νέο ύψος που θα διαμορφωθεί το 2019.

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες για τον καθορισμό (αύξηση) του κατώτατου μισθού. Η διάταξη θα τροποποιεί τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο νεοεφαρμοζόμενος νόμος (4172 / 2013) προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του μισθού από τις αρχές του 2019.

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού κρίνεται αναγκαία προκειμένου η κυβέρνηση να σηματοδοτήσει – προεκλογικά – την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Η διαδικασία

Και αυτό γιατί οι διαδικασίες που προβλέπονται στον νεοεφαρμοζόμενο νόμο (4172 / 2013) για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού τίθενται σε εφαρμογή τον Μάρτιο κάθε έτους με στόχο ο νέος μισθός να ισχύσει από τον επόμενο Ιανουάριο. Κάτι τέτοιο όμως – στη σημερινή συγκυρία – θα σήμαινε ότι ο νέος μισθός δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο τον Ιανουάριο του 2020, δηλαδή… κατόπιν εκλογών.

Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος να ισχύσει μόνο για την πρώτη απόφαση και στη συνέχεια να ισχύσει κανονικά ο νόμος. Ετσι, την πρώτη φορά η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, ώστε ο νέος μισθός να ισχύσει τον Ιανουάριο του 2019.

Ακολούθως θα εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος 4172/2013 που προβλέπει πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται από την κυβέρνηση ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων και δυνατοτήτων της οικονομίας και της απασχόλησης (ύψος ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης). Η διαδικασία προσδιορίζεται από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο κάθε έτους και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την τελική απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Πρόταση νόμου

Την ευθύνη καθορισμού του κατώτατου μισθού με τη νέα διαδικασία έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, ο οποίος το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους θα καταθέτει πρόταση νόμου με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει το επόμενο έτος.

Ως προς το ύψος της αύξησης η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι «υπερβολές». Για τον λόγο αυτόν οι τελευταίες δηλώσεις της αρμοδίας υπουργού αναφέρονται σε «προσεκτική αύξηση», η οποία μετά βίας προσδιορίζεται στα 20-25 ευρώ μηνιαίως.

tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα