Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης για τις κεραίες του Χορτριάτη

20:30 14/3/2018 - Πηγή: seleo

Θετική γνωμοδότηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των κεραιών εκπομπής τεσσάρων ραδιοφωνικών σταθμών στη θέση "Χορτιάτης" έδωσε, σήμερα, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της επιτροπής η εκπρόσωπος του τμήματος περιβάλλοντος και υδροοικονομίας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Μητροπολιτικής Ενότητας Θερσσαλονίκης, Ελπίδα Μινοπούλου, βάσει της νομοθεσίας, οι νομίμως λειτουργούντες ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν τη δυνατότητα να αδειοδοτήσουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις των κεραιών τους εφόσον πληρούν συγκεκριμένες

προϋποθέσεις, που αφορούν τα όρια ακτινοβολίας, τις εγκρίσεις της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας και του δασαρχείου, τις πολεοδομικές εγκρίσεις και τη μέριμνα που πρέπει να λαμβάνεται για τη διαχείριση των αποβλήτων κάθε εγκατάστασης.

Η προθεσμία για την υποβολή των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων λήγει στις 31 Μαρτίου του 2018 και σύμφωνα με την υπηρεσία έχουν υποβληθεί -μέχρι στιγμής- είκοσι αιτήματα.

Παράλληλα, η κ. Μινοπούλου σημείωσε ότι οι μετρήσεις για τις εκπομπές ακτινοβολίας στο πάρκο κεραιών που γίνονται από την ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας αφορούν το σύνολο και όχι μεμονωμένα κάθε εγκατάσταση και από τις γνωματεύσεις προκύπτει ότι είναι κάτω των θεσμοθετημένων ορίων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής, Μιχάλης Τζόλλας, γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή θα ζητήσει από την ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας νέα ενημέρωση για τις μετρήσεις και τα όρια εκπομπών στο Χορτιάτη.

Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο Βασίλης Γάκης, εκ μέρους της "Περιφέρειας Πρωταθλήτριας", ανέφερε ότι είναι θετικό το να μπαίνει ένα καθαρό τοπίο στον ανταγωνισμό, ωστόσο, διατύπωσε το ερώτημα αν το σύνολο των εκπομπών είναι επικίνδυνο για τους περιοίκους. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα", εξέφρασε επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει υπερσυγκέντρωση κεραιών, ενώ τάχθηκε υπέρ της τήρησης των όρων που αφορούν τη χωροθέτηση των κεραιών και τους όρους λειτουργίας των σταθμών. Η Χρυσούλα Παλιαδέλη, από την παράταξη "Συμμετέχω", χαρακτήρισε θετική την προσπάθεια για οργάνωση, όμως δήλωσε επιφυλακτική για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Για αναρχία στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε λόγο ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει διασπορά των κεραιών και η χωροθέτηση να γίνει με επιστημονικά κριτήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα