Έφτασε στη Θεσσαλονίκη το «Ασημένιο Βέλος» - Το τρένο που θέλουν να ανταγωνιστεί τα αεροπλάνα θα είναι στη 83η ΔΕΘ (ΦΩΤΟ)

14:08 24/8/2018 - Πηγή: seleo
Το «Ασημένιο Βέλος» έφτασε στη Θεσσαλονίκη και το ετοιμάζουν για την 83η ΔΕΘ!

Στου χώρους της ΔΕΘ βρίσκεται από σήμερα το πρωί το το «Ασημένιο Βέλος» γνωστό και ως ETR 450. Το βαγόνι του τρένου, θα βρίσκεται στους χώρους της έκθεσης κατά την διάρκεια της 83ης ΔΕΘ για τους επισκέπτες.

Το «Ασημένι Βέλος» επιτυγχάνει ταχύτητες έως 250 χλμ./ώρα

και σύμφωνα με στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προορίζεται να ανταγωνιστεί στον άξονα Αθήνα -Θεσσαλονίκη, όχι τα αυτοκίνητα, αλλά τα αεροπλάνα, καθώς η διαδρομή θα γίνεται σε λιγότερο από 3,5 ώρες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης ανέβασε φωτογραφίες στο λογαριασμό του στο facebook, από την στιγμή που το βαγόνι έφτασε στους χώρους της ΔΕΘ.

Το «Ασημένιο Βέλος» πρόκειται για ένα συρμό που, όπως αναφέρουν οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που κατασκευάστηκε το 1997, αλλά «την περίοδο 2004-2009 έγινε πλήρης ανακαίνιση του εσωτερικού προσφέροντας περισσότερες ανέσεις και ποιοτικό ταξίδι». Κάθε συρμός ETR 485 έχει 9 βαγόνια, τρία για α΄ θέση, ένα για μπαρ-εστιατόριο και πέντε για β΄ θέση. Εχει ικανότητα μεταφοράς 489 επιβατών, εκ των οποίων 146 στην α΄ θέση, 343 στη β΄ θέση, δύο σε ειδικές θέσεις για αναπηρικά καροτσάκια και 23 θέσεις στο εστιατόριο. Το μήκος του είναι περίπου 240 μέτρα μέτρα και ζυγίζει 409 τόνους. Ενας τέτοιος συρμός, αναμένεται τα διατρέξει πρώτη φορά τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Λάρισα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όμως για να αρχίσει τα δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη προαπαιτεί:

1. Την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνηση στο σύνολο της γραμμής, καθώς δεν τίθεται θέμα αλλαγής μηχανών έλξης στα ιταλικά τρένα.

2. Την περίφραξη του συνόλου της σιδηροδρομικής γραμμής, ώστε να μην διέρχονται από αυτήν άνθρωποι, οχήματα και ζώα.

3. Τη δημιουργία ενός τουλάχιστον βασικού επιπέδου φωτοσήμανσης, ώστε να μην απαιτείται ο ανθρώπινος παράγοντας για να δοθεί το πράσινο ή το το κόκκινο φως, σε μια διέλευση.

Πρόκειται για τρία κορυφαία θέματα υποδομής, τα οποία είναι αρμοδιότητας της εταιρείας που διαχειρίζεται τη σιδηροδρομική υποδομή, δηλαδή του κρατικού ΟΣΕ. Αν δεν επιλυθούν αυτά, όσο και αν το επιθυμεί η Ferrovie (με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ), τα «βέλη» της δεν πρόκειται να τρέξουν στις ελληνικές ράγες, τουλάχιστον με τις δυνατότητες που υπόσχονται. «Το πιο πιθανό να είναι διέρχονται με πολύ μικρότερες ταχύτητες», παραδέχεται στέλεχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «ακυρώνοντας έτσι τη σκοπιμότητα μεταφοράς των συρμών στους ελληνικούς σιδηροδρόμους». Σημειώνεται ότι αρχική πρόθεση της ιταλικής εταιρείας ήταν τα τρένα αυτά να τεθούν στην υπηρεσία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέσα στο 2017. Ωστόσο, αυτό ήταν ανέφικτο εξαιτίας της απουσίας ηλεκτροκίνησης σε σημαντικό μέρος της διαδρομής (Λιανοκλάδι - Παλαιοφάρσαλο).

Η Ferrovie αποδίδει μεγάλη σημασία στη γραμμή Αθήνα -Θεσσαλονίκη. Η γραμμή αυτή θεωρείται η πιο εμπορική μετά τον προαστιακό της Αθήνας, ενώ επιπλέον παρουσιάζει πολύ ισχυρά περιθώρια ανάπτυξης, λόγω της σημερινής πολύωρης διάνυσής της. Ετσι, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα επιδιώξει να την αναπτύξει όσο το δυνατόν περισσότερο. Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική εταιρεία Ferrovie έχει μια εξειδίκευση στις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές και αναμένεται τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία να τη μεταφέρει και στην ελληνική αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα