Διαμόρφωση λεωφορειολωρίδας 2ης γενιάς και πληθώρα παρεμβάσεων στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης προτείνει η «Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης»

10:45 18/7/2018 - Πηγή: seleo
Σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν από την Ημερίδα που διοργάνωσε χθες στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ με τίτλο «Τυποποιημένα επαναλήψιμα μοντέλα…

Πρόκειται για δράση

που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής – Μεσογειακής Συνεργασίας INTERREG - MED 2014-2020 και ειδικότερα στο Έργο που υλοποιεί η ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ με τίτλο «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» - REMEDIO και αφορά στον πλήρη ανασχεδιασμό του αστικού οδικού ανατολικού άξονα (οδοί Εθνικής Αντιστάσεως Βασιλίσσης ‘Όλγας, Βασιλέως Γεωργίου και Μανόλη Ανδρόνικου έως την πλατεία ΧΑΝΘ.

Μία από τις λύσεις που έχουν αναδειχθεί μέσα από συμμετοχικό σχεδιασμό είναι η διαμόρφωση λεωφορειολωρίδας 2ης γενιάς στην οδό καθώς και μια πληθώρα παρεμβάσεων που θα αποσυμφορήσουν έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Θεσσαλονίκης με υψηλή εκπομπή ρύπων.

Σε τοποθέτηση της η συνεργάτης της ΜΑΘ ΑΑ/ΟΤΑ και ερευνητής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών κ. Κατερίνα Χρυσοστόμου, ανέφερε ότι η πρόταση περιλαμβάνει δέσμη σημαντικών παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν τον οδικό άξονα στην απεμπλοκή από χρόνια προβλήματα, όπως η παράνομη στάθμευση, τα τροχαία ατυχήματα, οι μη λειτουργικές λεωφορειολωρίδες, η έλλειψη ποδηλατοδρόμων, η μη ασφαλής διέλευση πεζών και ατόμων με προβλήματα κινητικότητας λόγω των ελλείψεων στα υφιστάμενα πεζοδρόμια.

Ειδικότερα η πρόταση για την ανακατασκευή της λεωφορειολωρίδας, ως «Modulo» - δηλαδή επαναλήψιμο τυποποιημένο πρότυπο - βασίζεται σε σύγχρονη τεχνική και λειτουργική προδιαγραφή αναβαθμίζοντας την υποδομή για την κίνηση του δημόσιου λεωφορείου σε διάδρομο αστικής συγκοινωνίας αποκλειστικής κυκλοφορίας ως λεωφορειολωρίδα «δεύτερης γενιάς», προστατεύοντας την κίνηση των λεωφορείων, προωθώντας την ηλεκτροκίνηση και την υποδομή για ηλεκτρική φόρτιση αλλά και ένα σύστημα «έξυπνων» στάσεων.

Όπως επισήμανε η επιστημονική συνεργάτης του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του τμήματος Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ Νατάσα Πούπκου, στην ολοκλήρωση της πρότασης στο πλαίσιο του έργου Remedio συνέβαλαν σημαντικά τα υπολογιστικά μοντέλα, όπως η προσομοίωση κυκλοφορίας, τα μετεωρολογικά δεδομένα, η εκπομπές αερίων καυσίμων, ακόμα και οι εκπομπές κυκλοφοριακών θορύβων στον άξονα.

Κατά την Αρχιτέκτονα και Προϊστάμενη του Τμήματος Ταχείας Ωρίμανσης Έργων και Σχεδίων της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ κ. Παρασκευή Ταράνη, στην βάση αυτής της εμπειρίας του Ανατολικού Άξονα, δημιουργήθηκε μεθοδολογικός οδηγός με τίτλο «Remod Urban Axis» για την γενίκευση του μοντέλου ανασχεδιασμού αστικών αξόνων με μεγάλους αστικούς και κυκλοφοριακούς φόρτους, που στοχεύει στην υποστήριξη επαναλήψιμων λύσεων ενσωματώνοντας διεθνείς καλές πρακτικές.

Σημαντική στην ανάδειξη του έργου του REMEDIO για την πόλη της Θεσσαλονίκης είναι η συμβολή της Δημοτικής Τηλεόρασης με παραγωγή και προβολή θεματικών ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ στα οποία αναδεικνύονται τα θέματα και προβάλλονται οι επιλύσεις και οι αλλαγές που μπορεί να επιφέρει το έργο, όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ κ. Φίλιος Στάγκος.

Ξεχωριστή ήταν στην ημερίδα η παρουσία του CIVINET Ελλάδας και Κύπρου, επίσημο ελληνόφωνο παράρτημα του ευρωπαϊκού δικτύου CIVITAS για την βιώσιμη κινητικότητα που προωθεί περιβαλλοντικούς και αποτελεσματικούς τρόπους μετακίνησης,. Όπως τόνισε η υπεύθυνη γραμματείας του CIVINET CY-EL Αλεξία κ. Σπυριδωνίδου, ο ρόλος του δικτύου είναι στρατηγικός στα επόμενα βήματα για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων.

Τα υπόλοιπα έργα και τα ΣΒΑΚ

Το REMEDIO δεν είναι από μοναδικό προγράμματα για εφαρμογή λύσεων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν αντίστοιχα προγράμματα που υλοποιούνται στην Θεσσαλονίκη με στόχο την εσωτερική δικτύωση και συνεργασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο Innova Sump που υλοποιείται στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, με τον πολιτικό μηχανικό και μέλος της ομάδα του έργου κ. Ραφαήλ Κατκαδίγκα να περιγράφει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εφαρμογή βιώσιμων λύσεων στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Σημαντικό έργο στο οποίο πρόκειται να μεταφερθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στο REMEDIO μέσω Προγραμματική Σύμβασης είναι αυτό της ανακατασκευής και Πρασινισμού της Επαρχιακής Οδού 2.

Ο Πολιτικός Μηχανικός και Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ Ιωακείμ Κανδυλιάρης παρουσίασε τα δεδομένα στον οδικό άξονα που ξεκινά από τον πλατεία Δημοκρατίας, συνεχίζει στην οδό Λαγκαδά και ανεβαίνει στην οδό Γ. Παπανδρέου και καταλήγει μέσω της λεωφόρου Παπανικολάου στον Χορτιάτη. Πρόκειται για άξονα με σημαντικές ελλείψεις καθώς έχει χαρακτηριστικά επαρχιακής οδού αν και διέρχεται σε μεγάλο μέρος του μέσα από αστικές περιοχές, με ελλείψεις πεζοδρομίων, ελάχιστο πράσινο και απαρχαιωμένο σχεδιασμό λεωφορειακών γραμμών

Τις παραπάνω επισημάνσεις ανέδειξαν από την πλευρά τους τόσο η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Παύλου Μελά Μίνα Παπαδιαμαντή όσο και ο Προϊστάμενος Προγραμματισμού του Δήμου Νεάπολης-Συκεών Γιάννης Πολυχρονιάδης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ Σίμος Δανιηλίδης, επισήμανε την αναγκαιότητα και την σημαντικότητα ενός τέτοιου έργου, που αναβαθμίζει την περιοχή όχι μόνο συγκοινωνιακά, αλλά σε επίπεδο ποιότητας ζωής καθώς και σε επίπεδο αστικής οικολογίας.

Όσον αφορά το εάν η εμπειρία και οι αρχές σχεδιασμού του οριζόντιου ανατολικού άξονα μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπόνηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), αναλύθηκε σε συζήτηση που συμμετείχαν η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Αστικής Κινητικότητας της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ κ. Ανθή Τσακιροπούλου, η Ειδική Επιστήμονας και Επικεφαλής Εργαστηρίου ΒΑΚ, ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ κ. Μαρία Μορφουλάκη, η Συγκοινωνιολόγος του τμήματος Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Φένια Αβραμίδου και η εκπρόσωπος του CIVINET CY-EL κ. Αλεξία Σπυριδωνίδου, κατά την οποία κατέστη σαφές ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εκπόνηση ΣΒΑΚ από την ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ σε συνεργασία με τους Εταίρους της βάσει της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε στην εκπόνηση του REMEDIO.

Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ κ. Χρυσόστομος Καλογήρου και η Αν. Καθηγήτρια του Τομέα Μηχανικών Χωροταξίας του ΑΠΘ και Επιστημονική Συνεργάτης της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ κ. Αθηνά Γιαννάκου ανακοίνωσαν την επίσημη συνεργασία της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ και του ΑΠΘ για την σύσταση και λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2018, του «CITY LAB» - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΗΣ, για την διασύνδεση των αναγκών της πόλης σε μεθοδολογίες και εργαλεία αστικού ανασχεδιασμού με την αντίστοιχη ακαδημαϊκή έρευνα του ΑΠΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα