Αποτέφρωση: 10 διάσημοι που την επέλεξαν μετά τον θάνατό τους

19:05 9/8/2022 - Πηγή: seleo

Από τον Jim Morrison και το Père Lachaise -με το περίφημο «Κατά τον δαίμονα εαυτού» χαραγμένο στα Ελληνικά στην ταφόπλακα- μέχρι την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον Έλβις, οι τάφοι των διάσημων αποτελούν πόλο έλξης και λατρείας για τους χιλιάδες -αν όχι εκατομμύρια- θαυμαστές τους. Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις που επιλέγοντας την αποτέφρωση, ένας διάσημος επιλέγει να ζει στη συλλογική μνήμη μόνο μέσα από το έργο του. Και οι περιπτώσεις

αυτές, ούτε λίγες, ούτε αποκλειστικά πρόσφατες είναι…

1. John Lennon
Η δολοφονία του το 1980, συντάραξε όλον τον κόσμο. Ο μόλις 40 ετών σταρ των Beatles θα μπορούσε να έχει μία κηδεία και ταφή ανάλογη της φήμης του. Η επιθυμία όμως της συζύγου του, Yoko Ono, ήταν άλλη. Δύο ημέρες μετά την μοιραία στιγμή, η σορός του αποτεφρώθηκε μυστικά στη Νέα Υόρκη, ενώ οι στάχτες του δόθηκαν στην οικογένεια -χωρίς ούτε μία επιμνημόσυνη δέηση ή ανάλογη τελετή για τους στενούς φίλους.

David Bowie
Ένας ακόμα μουσικός θρύλος που επέλεξε τη μη καθιερωμένη οδό. Πριν από τον θάνατό του, ο Bowie είχε αποφασίσει -και οργανώσει ο ίδιος- την αποτέφρωσή του, χωρίς καμία συνοδευτική τελετή. Η σορός του αποτεφρώθηκε στη Νέα Υόρκη, απόντων φίλων και μελών της οικογένειάς του. Μία συνθήκη διακριτική, ο ιδανικός επίλογος για μία από τις μεγαλύτερες μουσικές ιδιοφυίες του καιρού μας…3. Kurt Cobain
Στα 27 του, κατάφερε να κάνει όσα δεν μπορούν άλλοι, όσες ζωές και αν έχουν στη διάθεσή τους. Στις 5 Απριλίου 1994 ο Cobain έβαλε τέλος στη ζωή του και έγινε μέλος του διαβόητου “27 Club”. Αφού αποτεφρώθηκε, οι στάχτες του μοιράστηκαν: μέρος τους σκορπίστηκε στον ποταμό Wishkah, ένα άλλο μέρος τους παραδόθηκε από τη χήρα του, Courtney Love, σ’ ένα βουδιστικό μοναστήρι στην Ithaca της Νέας Υόρκης, ενώ η ίδια η Love διατείνεται πως κράτησε και η ίδια μέρος τους.

4. Μαρία Κάλλας
Η αθάνατη φωνή της Ελλάδας, προδόθηκε το 1977 από την καρδιά της, μόλις στα 53 της χρόνια. Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία στον Άγιο Στέφανο του Παρισιού, αποτεφρώθηκε στο Père Lachaise και οι στάχτες της παρέμειναν φυλαγμένες εκεί, μέχρι το 1979 που σκορπίστηκαν στο Αιγαίο, σύμφωνα με την επιθυμία της.

Η καύση νεκρών ως διαδικασία δεν είναι επιλογή όμως αποκλειστικά μεγαθηρίων της μουσικής. Σχεδιαστές, επιστήμονες, συγγραφείς και σκηνοθέτες, αποτελούν μερικά επιπλέον παραδείγματα.

5. Karl Lagerfeld
Ευχή του εμβληματικού σχεδιαστή μόδας ήταν να αποτεφρωθεί, αποφεύγοντας την παραδοσιακή ταφή. Ήταν μία επιθυμία που εξέφρασε πολλές φορές όσο ζούσε, ακόμα και μέσα από τις συνεντεύξεις του. Οι στάχτες του τοποθετήθηκαν δίπλα σε αυτές της μητέρας του, ενώ θα πλαισιωθούν από αυτές της –πολυεκατομμυριούχου πλέον– Choupette (της γάτας του) όταν με τη σειρά της εγκαταλείψει τα εγκόσμια.

6. Walt Disney
Ο πατέρας του πλέον διάσημου ποντικού στον κόσμο -και δεκάδων ακόμα χαρακτήρων. Φημολογείται πως από το 1966 (χρονιά του θανάτου του) το σώμα του βρίσκεται διατηρημένο κάτω από το κομμάτι της Disney World με θέμα τους Πειρατές της Καραϊβικής. Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Ο Disney αποτεφρώθηκε σύμφωνα με δική του απαίτηση, ενώ οι στάχτες του βρίσκονται σε ένα μαυσωλείο σε κοιμητήριο της Καλιφόρνια.

7. Truman Capote
Ο συγγραφέας του In Cold Blood, του πρώτου πιθανότατα true crime μυθιστορήματος, βασανιζόταν χρόνια από τις επιπτώσεις των καταχρήσεων που έκανε. Όταν το 1984 αποτεφρώθηκε, μέρος της στάχτης δόθηκε στην καλή του φίλη Joanne Carson, ενώ ένα άλλο στον σύντροφό του, Jack Dunphy. Όταν και ο Dunphy πέθανε λίγα χρόνια αργότερα, οι δικές του στάχτες -μαζί με του Truman- σκορπίστηκαν στο Long Island της Νέας Υόρκης. Ζευγάρι ως το τέλος, και ακόμα παραπέρα… Albert Einstein
Ο Einstein επέλεξε ν’ αποτεφρωθεί -επιλογή σπάνια για την εποχή, όσο και η αποτύπωσή της– στο Trenton του New Jersey. Οι στάχτες του σκορπίστηκαν στο Princeton Institute for Advanced Study. Λίγο νωρίτερα, είχαν αφαιρεθεί τα μάτια και ο εγκέφαλός του για μελέτη. Απ’ ό,τι φάνηκε όμως, η μοναδικότητά του ήταν σε όσα προσέφερε όσο ήταν εν ζωή, και όχι στη δομή του.9. Gene Roddenberry
Ο δημιουργός του Star Trek -γνωστού ακόμα και σε όσους δεν έχουν καμία σχέση με την επιστημονική φαντασία- επέλεξε για το τέλος την αποτέφρωση. Μέρος μάλιστα από τις στάχτες του βρέθηκε στο διάστημα που τόσο αγάπησε το 1992, χάρη στο διαστημικό λεωφορείο Columbia.

10. Isadora Duncan
Η θρυλική Αμερικανίδα χορεύτρια, έζησε μία ζωή ανάμεσα στο όνειρο και τον εφιάλτη. Ο τραγικός της θάνατος -το μαντήλι της πιάστηκε στη ρόδα του αυτοκινήτου που επέβαινε- έγραψε έναν μοναδικό επίλογο. Οι στάχτες της τοποθετήθηκαν δίπλα σε αυτές των δύο παιδιών της, τα οποία είχε χάσει μία δεκαετία νωρίτερα σ’ ένα άλλο τροχαίο, σε μία γέφυρα του Σηκουάνα.

Το άρθρο Αποτέφρωση: 10 διάσημοι που την επέλεξαν μετά τον θάνατό τους εμφανίστηκε πρώτα στο Seleo news.

Keywords
Τυχαία Θέματα