Αγία Σοφία: Χαράζουν ονόματα και καρδιές στη στήλη στήριξης του κτίσματος (βίντεο)

16:45 29/5/2022 - Πηγή: seleo

Ακόμα ένα δημοσίευμα για φθορές στην Αγία Σοφία έρχεται αυτή τη φορά από την αριστερή τουρκική εφημερίδα «BirGün». Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Μιλάνε για κληρονομιά, και διαπράττουν δολοφονία».

«Συνεχίζονται ασταμάτητα τα σκάνδαλα στην Αγία Σοφία, η οποία από μουσείο έχει μετατραπεί σε τζαμί. Ενώ ο ισχυρισμός ότι κομμάτια αφαιρέθηκαν από την ιστορική θύρα και “φαγώθηκαν” στην 1.500 ετών Αγία Σοφία παραμένει στην ημερήσια διάταξη, τώρα υποστηρίζεται ότι οι επισκέπτες ξύνουν τους τοίχους και βάζουν τα τρίμματα σε σακούλες», σημειώνεται

στο δημοσίευμα.

Στο εν λόγω άρθρο, ο δημοσιογράφος που το έγραψε μιλά με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD) Σερίφ Γιασάρ, ο οποίος μοιράστηκε βίντεο στον λογαριασμό του με νέο σκάνδαλο για την Αγία Σοφία. Στο βίντεο του Γιασάρ, φαίνονται γκράφιτι με ονόματα, σχήματα που έχουν χαραχτεί με αιχμηρό αντικείμενο, σε εσωτερικό χώρο της Αγίας Σοφία, στη στήλη στήριξης του κτίσματος.

Bugün başka bir rezaletle karşılaştım akşamüzeri Ayasofya’da. Her gittiğimde yeni bir skandal. Şuraya bak onlarca yazı yazılmış Ayasofya’yı taşıyan mimari öğenin içine, tek bir kişi görüp uyarmamış mı? @TC_istanbul @TCKulturTurizm @iktm34 @MehmetNuriErsoy @SanatTarihiSTD pic.twitter.com/frctgJzciG

— Şerif Yaşar (@ArtHistorianSTD) May 24, 2022

«Πριν από ενάμιση μήνα περίπου η καταστροφή μιας θύρας βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη. Περιμέναμε να ληφθούν μέτρα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Αρχίσαμε να περιοδεύουμε το χώρο και αρχίσαμε να βλέπουμε νέες καταστροφές. Ένας επισκέπτης με μια τσάντα μαζεύει κομμάτια από τον τοίχο. Η στήλη που στηρίζει την Αγία Σοφία είναι γεμάτη με εκατοντάδες επιγραφές. Οι επισκέπτες έγραψαν τα ονόματά τους στους τοίχους, ζωγράφισαν καρδιές […]» λέει ο Γιασάρ.

Όπως σημειώνει ο ειδικός, παλαιότερα, όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, υπήρχε Επιστημονικό Συμβούλιο. Η απόφαση που λήφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ήταν ότι η Αγία Σοφία είναι μια πολύ παλιά κατασκευή και ότι πρέπει να την επισκέπτονται ομάδες ανά 20 άτομα το πολύ. Ακόμη και η υγρασία που δημιουργεί η ανθρώπινη πνοή στον χώρο αυτό των 1.500 ετών συντομεύει τη ζωή της Αγίας Σοφίας. Τώρα όμως χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται μέσα ταυτόχρονα.

Όταν συνέβησαν τα τελευταία γεγονότα, συνεχίζει ο Γιασάρ, η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ισχυρίστηκε ότι «η Αγία Σοφία προστατευόταν από 154 κάμερες ασφαλείας, με 68 φύλακες και τουριστική αστυνομία. Αφού προστατεύεται τόσο σχολαστικά, πώς συμβαίνει αυτή η καταστροφή; Πού είναι όλη αυτή η ασφάλεια, τι κάνει; Παλαιότερα, όταν ήταν μουσείο, προστατευόταν από πλήρως καταρτισμένο, ενημερωμένο και συνειδητοποιημένο προσωπικό».

Ο Γιασάρ τονίζει ότι σε κίνδυνο δε βρίσκεται μόνο το μνημείο της Αγίας Σοφίας αλλά και άλλα σε όλη τη χώρα.

«Για παράδειγμα, υπάρχει το παλιό Τζαμί Ισκεντερπασά, ακόμη και στο Σουλεϊμανίγιε, στην καρδιά του Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα, το σχολείο ενός θρησκευτικού ιδρύματος υψώνεται πάνω από την ιστορική αυλή και την ιστορική περιοχή αυτού του τζαμιού. Δεν υπάρχει πολιτική προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κάνουμε τόσες καταγγελίες, υποβάλλουμε αιτήματα, καθημερινά αποκαλύπτονται σκάνδαλα, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Γι’ αυτό τα σκάνδαλα συνεχίζονται» σημειώνει.

Με πληροφορίες από ertnews 

Το άρθρο Αγία Σοφία: Χαράζουν ονόματα και καρδιές στη στήλη στήριξης του κτίσματος (βίντεο) εμφανίστηκε πρώτα στο Seleo news.

Keywords
Τυχαία Θέματα