Βελτιωμένους τρισδιάστατους χάρτες υπόσχεται η Google

13:25 7/4/2021 - Πηγή: Insomnia

Στο πλαίσιο σημαντικών αναβαθμίσεων για το Google Maps

Η Google προχώρησε στην ανακοίνωση ορισμένων σημαντικών αναβαθμίσεων για το Google Maps, στις οποίες περιλαμβάνεται η επέκταση των Live View οδηγιών επαυξημένης πραγματικότητας σε εσωτερικούς χώρους, καθώς

και η προσθήκη μετεωρολογικών δεδομένων στους χάρτες της, όμως η πλέον γαργαλιστική είδηση -η οποία, όπως συνηθίζει η Google, δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένη ημερομηνία διάθεσης- αφορά τα σχέδια της εταιρίας να παρουσιάσει μία θεαματικά βελτιωμένη τρισδιάστατη εκδοχή των χαρτών της. 

Αξιοποιώντας τη φωτογραμμετρία, την ίδια τεχνολογία που επιτρέπει στο Flight Simulator της Microsoft να αποδίδει μεγάλα τμήματα του πλανήτη με λεπτομέρεια, η Google ετοιμάζει ένα μοντέλο του κόσμου μας, το οποίο θα ενσωματωθεί στην υπηρεσία Maps.

"Εξακολουθούμε να βελτιώνουμε την τεχνολογία που μας βοηθά να συνθέτουμε δισεκατομμύρια αεροφωτογραφίες, StreetView και δορυφορικές εικόνες που διαθέτουμε, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε από ένα δισδιάστατο χάρτη σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο, ακριβέστερο από κάθε προηγούμενη φορά. Παράλληλα, στόχος είναι να το καταφέρουμε ταχύτερα. Επίσης, να το επενδύσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντέιβ Γκλάσγκοου, επικεφαλής του τομέα Geo Product Experience της Google, στο πλαίσιο εκδήλωσης ενόψει των ανακοινώσεων. Επισήμανε, μάλιστα, πως αυτό το τρισδιάστατο επίπεδο θα επιτρέψει στην εταιρία να οπτικοποιήσει όλα τα δεδομένα που διαθέτει με νέους και ενδιαφέροντες τρόπους.

Το πώς ακριβώς θα προκύψουν όλα αυτά στην πράξη είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, όμως ο Γκλάσγκοου παρουσίασε μια νέα τρισδιάστατη προεπισκόπηση διαδρομής, για παράδειγμα, με όλες τις χαρτογραφικές πληροφορίες που θα περιλαμβάνονταν συνήθως να ενσωματώνονται σε έναν τρισδιάστατο χάρτη.

Ο Γκλάσγκοου στάθηκε επίσης στο ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα επιτρέψει στη Google να παρουσιάζει στοιχεία όπως σηματοδότες και διευθύνσεις κτιρίων, οπότε θα προκύπτουν καλύτερες οδηγίες.

"Παράλληλα, θεωρούμε πως η τρισδιάστατη απεικόνιση θα μας επιτρέψει να οπτικοποιήσουμε πολλές νέες πληροφορίες και δεδομένα, λόγου χάρη χρήσιμα δεδομένα, όπως η κίνηση στους δρόμους ή τυχόν τροχαία ατυχήματα, καθυστερήσεις στις συγκοινωνίες, συνωστισμούς... ανοίγονται μεγάλες προοπτικές παρουσίασης νέων πληροφοριών", εξήγησε.

Πέρα από τα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρίας, η Google ανακοίνωσε ορισμένες νέες λειτουργίες, οι οποίες πρόκειται να προσφερθούν στους χρήστες μέσα στους ερχόμενους μήνες. Η πιο εντυπωσιακή από αυτές είναι η Indoor Live View.

Επί του παρόντος, οι οδηγίες μετακίνησης με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, όμως χάρη σε ορισμένες βελτιώσεις στην τεχνολογία που επιτρέπει στο λογισμικό να αναγνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεστε -ακόμη και χωρίς ισχυρό GPS σήμα- η εταιρία είναι πλέον σε θέση να επεκτείνει αυτή τη λειτουργία και σε εσωτερικούς χώρους. Ήδη η συγκεκριμένη δυνατότητα υπάρχει για ορισμένα εμπορικά κέντρα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Σικάγο, το Λονγκ Άιλαντ, το Λος Άντζελες, το Νιούαρκ, το Σαν Φανσίσκο, το Σαν Χοσέ και το Σιάτλ, όμως μέσα στους επόμενους μήνες θα επεκταθεί σε επιλεγμένα αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και ταξιδιωτικούς κόμβους στο Τόκιο και τη Ζυρίχη.

Ένα άλλο νέο στοιχείο είναι η προσθήκη στο Google Maps μετεωρολογικών δεδομένων (αλλά όχι μετεωρολογικού ραντάρ) και στοιχείων για την ποιότητα του αέρα. Οι μετεωρολογικές πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες σε ολόκληρο τον κόσμο για συσκευές Android και iOS μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ τα στοιχεία για την ποιότητα του αέρα αρχικά θα είναι διαθέσιμα μόνο στην Αυστραλία, την Ινδία και τις ΗΠΑ.

Μιας και αναφερθήκαμε στην ποιότητα του αέρα, το Google Maps θα διαθέτει και μια νέα επιλογή χάραξης οικολογικής διαδρομής που θα επιτρέπει στο χρήστη να επιλέγει τη διαδρομή εκείνη που θα παράξει τις μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Η λειτουργία αυτή θα είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και iOS αργότερα μέσα στο έτος που διανύουμε. Επίσης, θα υπάρχει υποστήριξη εμφάνισης ζωνών χαμηλών εκπομπών, στοιχείο που υφίσταται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Οι ζώνες χαμηλών εκπομπών θα ενσωματωθούν στο Google Maps μέσα στον Ιούνιο για τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πρόκειται να προστεθούν πολλές ακόμη χώρες. Όπως και στις προηγούμενες λειτουργίες, η δυνατότητα αυτή θα παρέχετε τόσο για συσκευές Android, όσο και συσκευές iOS.

Όλα τα παραπάνω θα παρουσιάζονται μέσα από ένα ανανεωμένο πλαίσιο, το οποίο θα εμφανίζει στο χρήστη όλες τις επιλογές μετακίνησης και τις πιθανές διαδρομές, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνες που καλύπτουν τα κριτήρια που έχει ορίσει ο χρήστης, αλλά και τις δημοφιλείς επιλογές ανάλογα με την πόλη στην οποία βρίσκεται (λ.χ. το μετρό στη Νέα Υόρκη ή τα κοινόχρηστα ποδήλατα στο Πόρτλαντ).

Μια άλλη νέα λειτουργία αφορά την καλύτερη ενσωμάτων επιλογών για ανέπαφη παραλαβή της μαναβικής σας, σε συνεργασία με τις Instacart και Albertsons, αν αυτό επιθυμεί ο χρήστης, προφανώς σε περιοχές που εξυπηρετούνται από τις συγκεκριμένες εταιρίες.

Όπως συμβαίνει συχνά με τις ανακοινώσεις της Google, οι πλέον ενδιαφέρουσες νέες λειτουργίες που παρουσίασε η εταιρία δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένη ημερομηνία διάθεσής τους στους χρήστες, ενώ δεν αποκλείεται να μην κυκλοφορήσουν ποτέ, όμως στο μεταξύ μπορείτε να βλέπετε τι καιρό θα κάνει στις περιοχές που σκοπεύετε να κινηθείτε, μέσω του Google Maps.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα