Το Facebook ανανεώνει το home feed για να επικεντρωθεί σε «εξατομικευμένες προτάσεις» τύπου TikTok

Το πανίσχυρο News Feed του Facebook χωρίζεται στα δύο... κατά κάποιο τρόπο.

Η δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χρήστες των mobile εφαρμογών της εταιρείας θα βλέπουν σύντομα 2 feeds. Home είναι το νέο όνομα για την καρτέλα που βλέπετε όταν ανοίγετε για πρώτη φορά

την εφαρμογή και έχει σχεδιαστεί για εξατομικευμένο περιεχόμενο που προέρχεται από Reels, Stories και άλλες πηγές. Στη συνέχεια, βλέπουμε μια εντελώς νέα καρτέλα με την ονομασία Feeds, η οποία περιέχει πρόσφατες αναρτήσεις από φίλους, ομάδες, Facebook Pages και αγαπημένα, χωρίς να υπάρχουν οι "Προτεινόμενες αναρτήσεις για εσάς".

Οι δύο καρτέλες θα είναι προσβάσιμες τόσο από την έκδοση iOS όσο και από την έκδοση Android της εφαρμογής Facebook, όπου θα αρχίσουν να εμφανίζονται στη γραμμή συντομεύσεων από σήμερα. Το δελτίο τύπου της Meta αναφέρει ότι τα περιεχόμενα αυτής της μπάρας έχουν σχεδιαστεί για να αλλάζουν με βάση τις καρτέλες στις οποίες οι χρήστες περνούν περισσότερο χρόνο, αλλά αυτές μπορούν να “καρφιτσωθούν” για να διασφαλιστεί ότι οι θέσεις τους δεν θα αλλάξουν. Το Facebook αναφέρει ότι οι αλλαγές θα είναι ορατές σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

«Ένα από τα χαρακτηριστικά που ζητάνε περισσότερο οι χρήστες από το Facebook είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χάνουν τις δημοσιεύσεις των φίλων τους», έγραψε στο προσωπικό του προφίλ ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg. «Έτσι, σήμερα εγκαινιάζουμε μια καρτέλα Feeds, όπου μπορείτε να βλέπετε ξεχωριστά τις δημοσιεύσεις των φίλων σας, τις ομάδες, τα Pages που ακολουθείτε και άλλες πηγές, με χρονολογική σειρά. Οι χρήστες θα εξακολουθούν να βλέπουν με το πρώτο άνοιγμα της εφαρμογής μια εξατομικευμένη ροή περιεχομένου στην καρτέλα Home, όπου το Facebook θα σας προτείνει περιεχόμενο που πιστεύουμε ότι θα σας ενδιαφέρει περισσότερο. Όμως η καρτέλα Feeds θα σας δώσει έναν τρόπο να προσαρμόσετε και να ελέγξετε περαιτέρω την εμπειρία σας».

Ο διαχωρισμός του Newsfeed με αυτόν τον τρόπο φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να “εξισορροπηθεί” η επιθυμία της Meta να γίνει το Facebook περισσότερο σαν το TikTok - το οποίο προτείνει περιεχόμενο από ολόκληρη την πλατφόρμα του με βάση το τι πιστεύουν οι αλγόριθμοί του ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει. Όμως, το να δηλωθεί ως προκαθορισμένο το Home Feed για κάθε χρήστη, ίσως φανερώνει για το που βρίσκονται οι προτεραιότητες της Meta για το Facebook, με την εταιρεία να αναφέρει ότι το feed πρόκειται να αποτελέσει στο μέλλον περισσότερο μια "μηχανή ανακάλυψης περιεχομένου".

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η καρτέλα Home θα εξακολουθεί να δείχνει αναρτήσεις από φίλους και συγγενείς, αλλά θα περιβάλλεται από προτάσεις περιεχομένου που επιλέγεται από ένα σύστημα κατάταξης μηχανικής μάθησης. Επίσης, οι διαφημίσεις θα εξακολουθούν να υπάρχουν στο Feeds tab. Η προσπάθεια της Meta να κλωνοποιήσει λίγο πολύ άμεσα το TikTok παρουσιάζοντας την εφαρμογή Lasso, αποτέλεσε παρελθόν μετά από μόλις 18 μήνες, και η εστίαση της εταιρείας έχει μετατοπιστεί στη συνέχεια στα Reels του Instagram για να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητα της μορφής βίντεο μικρής διάρκειας.

Όμως ο κίνδυνος από την τεράστια δημοφιλία του TikTok δεν έχει μειωθεί. Το Facebook, η βασική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας, σημείωσε το τελευταίο τρίμηνο του 2021 μείωση στους ενεργούς καθημερινούς χρήστες που συνδέονται στην πλατφόρμα, και παρόλο που η πλατφόρμα επέστρεψε στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τώρα αναπτύσσεται πιο αργά από ποτέ. Ο λόγος είναι το TikTok στο οποίο καταναλώνουν τον περισσότερο χρόνο τους οι χρήστες στην καθημερινή επαφή τους με τα social media.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα