Το DirectStorage 1.1 της Microsoft έρχεται για να βελτιώσει δραματικά τους χρόνους φόρτωσης των PC games

Η Microsoft κυκλοφορεί το DirectStorage 1.1 αυτή την εβδομάδα και η μεγαλύτερη νέα προσθήκη είναι η αποσυμπίεση GPU για παιχνίδια Windows PC.

Η αποσυμπίεση GPU είναι το επόμενο βήμα σε μια γενική προσπάθεια της βιομηχανίας να βελτιώσει τους χρόνους φόρτωσης των παιχνιδιών στους σύγχρονους υπολογιστές.

Η Microsoft λάνσαρε αρχικά το DirectStorage στις αρχές της χρονιάς, αλλά οι προγραμματιστές ζητούσαν την υποστήριξη της συγκεκριμένης λειτουργίας, κάτι που γίνεται πραγματικότητα σήμερα με το DirectStorage 1.1.

Το GPU decompression λειτουργεί μεταφέροντας το φόρτο εργασίας που απαιτείται για την αποσυμπίεση δεδομένων ενός παιχνιδιών, από τον επεξεργαστή στην κάρτα γραφικών του χρήστη. Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα ενός παιχνιδιού συνήθως συμπιέζονται όταν προετοιμάζονται για διανομή και στη συνέχεια αποσυμπιέζονται μόλις ο χρήστης ξεκινά να παίζει το παιχνίδι. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες τεχνικές συμπίεσης έχουν σχεδιαστεί για επεξεργαστές, οι οποίοι δεν είναι ιδανικοί για τα σύγχρονα παιχνίδια που επιθυμούν όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς αποσυμπίεσης με το πιο πρόσφατο PC hardware.

«Συνήθως, η εργασία αποσυμπίεσης γίνεται στη CPU, επειδή οι τεχνικές συμπίεσης έχουν εδώ και χρόνια βελτιστοποιηθεί μόνο για CPU», εξηγεί η Cassie Hoef, Senior Program Manager της Microsoft. «Με το DirectStorage 1.1 προσφέρουμε μια εναλλακτική μέθοδο, μεταφέροντας την αποσυμπίεση αυτών των στοιχείων στη GPU αντ' αυτού - γνωστή ως GPU αποσυμπίεση».

Τα τελευταία χρόνια είδαμε τη βιομηχανία του gaming να μετακινείται σε συσκευές αποθήκευσης PCIe Gen3 ή Gen4 NVMe, προσφέροντας εύρος ζώνης δεδομένων 7GB/s. Η δυνατότητα γρήγορης αποθήκευσης είναι σπουδαία νέα για τους προγραμματιστές παιχνιδιών που θέλουν να επιταχύνουν τους χρόνους φόρτωσης και οι εξελίξεις στην τεχνολογία I/O μπορούν να επιταχύνουν δραματικά τους χρόνους φόρτωσης και τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν το DirectStorage 1.1.

Οι προγραμματιστές θα πρέπει τώρα να προσαρμόσουν τα παιχνίδια τους ώστε να κάνουν χρήση του DirectStorage 1.1, με τις βελτιώσεις να φαίνονται ακόμα και όταν μετακινείστε από έναν κόσμο σε έναν άλλο ή τηλεμεταφέρεστε μεταξύ διαφορετικών τμημάτων ενός χάρτη ή ενός κόσμου. Η Microsoft ισχυρίζεται ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει έως και τρεις φορές ταχύτερη, απελευθερώνοντας τη CPU για να χειριστεί άλλες ανάγκες του παιχνιδιού.

Η Nvidia έχει υλοποιήσει το δικό της RTX IO στο νεότερο Game Ready Driver (έκδοση 526.47) που εκμεταλλεύεται το DirectStorage 1.1. Η AMD συνεργάζεται με software vendors για την οριστικοποίηση των driver της και οι τελευταίοι drivers για τις Intel Arc κάρτες γραφικών (101.3793) περιλαμβάνουν ξεχωριστές βελτιστοποιήσεις για το DirectStorage 1.1.

Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι η υποστήριξη παιχνιδιών. Το DirectStorage υποσχόταν πάντα ταχύτατους χρόνους φόρτωσης που βλέπουμε στις κονσόλες Xbox Series X, αλλά δεν έχουμε δει ακόμα πολλά παιχνίδια PC να υιοθετούν αυτή την τεχνολογία. Το Forspoken υποτίθεται ότι θα ήταν το πρώτο μεγάλο παιχνίδι με υποστήριξη DirectStorage, αλλά η κυκλοφορία του τίτλου καθυστέρησε για τον Ιανουάριο του 2023.  Ίσως η αποσυμπίεση GPU να ωθήσει τους προγραμματιστές παιχνιδιών να εκμεταλλευτούν πραγματικά το DirectStorage της Microsoft.
  


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα