Το Airbnb ξεκινά να κρύβει τα ονόματα των ενοικιαστών

Σε μία αρκετά ενδιαφέρουσα κίνηση προχωρά το Airbnb στο Όρεγκον των ΗΠΑ.

Η γνωστή υπηρεσία αποφάσισε πως οι σπιτονοικοκύρηδες δε θα είναι πλέον σε θέση να δουν τα πλήρη ονόματα των ενοικιαστών και αντ’ αυτών θα έχουν πρόσβαση μόνο στα αρχικά τους, τουλάχιστον μέχρι να επιβεβαιώσουν την κράτηση των τελευταίων. Τότε και μόνο τότε θα έχουν τη δυνατότητα να δουν το πλήρες ονοματεπώνυμο του χρήστη που πρόκειται να νοικιάσει τον χώρο τους.

Η παραπάνω αλλαγή θα ισχύσει από τις 31 Ιανουαρίου και αφορά μόνο την Πολιτεία του Όρεγκον

στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως ανακοίνωσε το Airbnb, η αλλαγή αυτή γίνεται για την αποφυγή τυχόν διακρίσεων (αφού γνωρίζοντας το όνομα ενός χρήστη, κάποιος μπορούσε είτε να μαντέψει, είτε να βρει περισσότερα στοιχεία γι’ αυτόν). Αν όλο αυτό σου φαίνεται υπερβολικό, σε παραπέμπουμε σε έρευνα του 2016 που βρήκε πως χρήστες με ονόματα που παρέπεμπαν σε μαύρους, είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να δουν την κράτησή τους να επιβεβαιώνεται.

Μάλιστα η εν λόγω εξέλιξη έχει και παρελθόν αφού το 2019, τρεις γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή του Πόρτλαντ είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως η υπηρεσία επέτρεπε εν γνώσει της τις διακρίσεις, αφού ζητούσε από τους χρήστες της να εισάγουν ονοματεπώνυμο και φωτογραφία. Η υπόθεση τότε είχε λυθεί εξωδικαστικά μέσω συμβιβασμού όμως φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως έβαλε το Airbnb σε σοβαρές σκέψεις. Θυμίζουμε πως η πλατφόρμα τρέχει ήδη το λεγόμενο Project Lighthouse, μία πρωτοβουλία για την πάταξη των φυλετικών διακρίσεων.

Το αν το Όρεγκον θα αποτελέσει «test event» για τον υπόλοιπο πλανήτη, θα το δούμε.
 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα