Συνεργασία Ρωσίας &Κίνας για διαστημικό σταθμό στη Σελήνη

Οι δύο χώρες θα κατασκευάσουν διαστημικό σταθμό γύρω από τη Σελήνη και θα είναι ουσιαστικά η απάντηση Ρωσίας & Κίνας στο πρόγραμμα Gateway της NASA.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή του Διεθνή Επιστημονικού Σεληνιακού Σταθμού (International Scientific Lunar Station) που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Οι δύο διαστημικές δυνάμεις βρίσκονταν αρκετούς

μήνες σε συνομιλίες καθώς η Ρωσία σκέφτονταν αν θα μπορούσε να συμμετάσχει αρχικά στο πρόγραμμα Gateway της NASA, ο αντίπαλος σεληνιακός σταθμός που θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Καναδική, Ευρωπαϊκή και Ιαπωνική διαστημική υπηρεσία.

Ο ερευνητικός σταθμός που θα συνεργαστούν Ρωσία και Κίνα, θα είναι ένα σύμπλεγμα πειραματικών ερευνητικών εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθούν είτε για να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη είτε στην επιφάνειά της. Θα σχεδιαστεί για να υποστηρίζει μια ποικιλία ερευνητικών πειραμάτων, με τη δυνατότητα μη επανδρωμένης λειτουργίας με την προοπτική ανθρώπινης παρουσίας στο φεγγάρι.

Ρωσία και Κίνα, δήλωσαν:

Η Κίνα και η Ρωσία θα αξιοποιήσουν την συσσωρευμένη εμπειρία τους στη διαστημική επιστήμη, έρευνα και ανάπτυξη και την χρήση διαστημικού εξοπλισμού και διαστημικής τεχνολογίας προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού έναν οδικό χάρτη.

Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των γενικών διευθυντών των διαστημικών υπηρεσιών Κίνας & Ρωσίας, Zhang Kejian και Dmitry Rogozin, σηματοδοτεί την τελευταία εξέλιξη των προσπαθειών του Πεκίνου να εξερευνήσει τη Σελήνη παράλληλα με αντιπάλους όπως η NASA, η οποία απαγορεύεται να συνεργαστεί με την Κίνα βάσει νόμου που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 2011. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία, η οποία διατήρησε μια δεκαετή συνεργασία με τη NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station), ήταν απρόθυμη να επεκτείνει τη διαστημική συμμαχία της με τις ΗΠΑ στη Σελήνη.

Η NASA έχει αυξήσει τις προσπάθειές της για να την επιστροφή αστροναυτών στη Σελήνη, υπό τη διοίκηση Trump, μέσω του προγράμματος Artemis. Μέρος αυτού του προγράμματος ήταν και το σύμφωνο Artemis Accords, με το οποίο η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ θέλει να καθοριστούν πρότυπα συμπεριφοράς στο διάστημα. Εννέα άλλες χώρες έχουν υπογράψει αυτό το σύμφωνο, μεταξύ των οποίων δεν βρίσκεται η Ρωσία, αφού οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποκλείσουν τη Μόσχα από τις πρώτες συνομιλίες τους πέρυσι.

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ εξασφάλισε επίσης συμφωνίες με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, την Ιαπωνία και τον Καναδά για να συνεργαστούν στο πρόγραμμα Gateway, το οποίο θα φέρει έναν διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Αν και η NASA ζήτησε από τη Ρωσία να συμμετάσχει στην κατασκευή, η Μόσχα δήλωσε πως ήταν ανέφικτο. Έκτοτε, η Ρωσία στράφηκε γρήγορα προς τη συνεργασία με την Κίνα και έγινε μία από τις «κορυφαίες προτεραιότητές» της. Εκ των τριών δυνάμεων, ο προϋπολογισμός της Ρωσίας κατατάσσεται τρίτος παγκοσμίως, πίσω από ΗΠΑ και Κίνα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα