Όταν το δίκτυο κινητής «δίνει φτερά» στο mobile internet

Αργές συνδέσεις, βίντεο με εικόνα γεμάτη pixels και ροή που κόβεται κάθε λίγα δευτερόλεπτα, ήχος χαμηλού bitrate που παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες, σελίδες που δεν λένε να φορτώσουν με τίποτα, σήμα που χάνεται ενώ κινείστε.

Είναι φοβερό πώς ένα κακής ποιότητας δίκτυο κινητής, μπορεί να μετατρέψει την εμπειρία του mobile internet από κάτι εντυπωσιακό, ψυχαγωγικό και ενδιαφέρον, στον μεγαλύτερο και πλέον εκνευριστικότερο εφιάλτη κάθε χρήστη.  Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή το να έχει κανείς σήμα παντού είναι όχι μόνο προαπαιτούμενο,

αλλά και αναγκαίο. Ένα γρήγορο και αξιόπιστο δίκτυο κινητής, μπορεί να μεταμορφώσει την καθημερινότητα των χρηστών του, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσω βιντεοκλήσεων, να ψυχαγωγηθούν με το περιεχόμενο της αρεσκείας τους, streamάροντας βίντεο και μουσική και παίζοντας τα μεγαλύτερα blockbusters στον χώρο του gaming, καθώς επίσης και να εκτοξεύσουν την παραγωγικότητά τους, ακόμα κι αν βρίσκονται εκτός του τόπου εργασίας τους.

Ένας απλός και σίγουρος τρόπος για να ελέγξει κανείς τις ταχύτητες των δικτύων κινητής στην περιοχή του είναι να κατεβάσει την εφαρμογή Speedtest της Ookla στο smartphone του, iOS και Android. Η Ookla είναι άλλωστε και η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως για μετρήσεις mobile internet. Στη χώρα μας όπως προκύπτει από τα δεδομένα 637 χιλιάδων δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν από τους ίδιους τους χρήστες όλων των παρόχων κινητής, μέσω του Speedtest της Ookla, το δίκτυο της COSMOTE αναδεικνύεται ως το ταχύτερο. Με τις μέσες ταχύτητες για download και upload να φτάνουν αντίστοιχα τα 95,86 Mbps και 15,42 Mbps, όταν εκείνες του αμέσως επόμενου ταχύτερου δικτύου ανέρχονταν σε 45,95 Mbps και 11,45 Mbps. Την ίδια στιγμή, το latency ήταν στα 20 ms μόλις, όταν τα άλλα δύο δίκτυα βρίσκονταν στα 24 ms και 26 ms.

Η Ookla ως εκ τούτου έδωσε στο δίκτυο της COSMOTE βαθμολογία 130 πόντων, απονέμοντάς του το βραβείο για το «πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα», το οποίο απέσπασε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά στην εμπειρία χρήσης σε σχέση με ένα ανταγωνιστικό δίκτυο, φτάνει να αναφέρουμε πως οι βαθμολογίες των δύο άλλων εν Ελλάδι δικτύων, σύμφωνα με τα ίδια πάντα κριτήρια της Ookla, ανέρχονταν σε 59,08 και 57,07 πόντους. Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά διαγράμματα εδώ.

Εμείς πάντως, όσο κι αν «ζορίσαμε» το 5G δίκτυο της COSMOTE, δεν εντοπίσαμε κάποιο πρόβλημα. Μπορούσαμε να streamάρουμε Full HD περιεχόμενο, ενώ παράλληλα το tablet μας έδινε δίκτυο μέσω tethering σε smartphone για browsing και τηλεδιάσκεψη. Η ποιότητα και στις δύο εργασίες ήταν εξαιρετική, χωρίς διακοπές ή πτώσεις στην απόδοση.

Με την Ookla ήρθε να συμφωνήσει και η umlaut, η διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία μετρήσεων και ελέγχου δικτύων, η οποία έδωσε στο δίκτυο της COSMOTE την πιστοποίηση «Best in Test» για ένατη συνεχόμενη φορά, για τις υπηρεσίες φωνής και δεδομένων. Η umlaut κατέληξε στο συμπέρασμά της, έπειτα από μετρήσεις και δοκιμές με χρήση ειδικού επιστημονικού εξοπλισμού σε 30 πόλεις, καθώς και τους βασικούς οδικούς άξονες της Ελλάδας. Επιπλέον, το COSMOTE 5G είναι το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα με πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη στο 90%.

Με ένα ισχυρό δίκτυο ο χρήστης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, αφού είναι σε θέση να κάνει παράλληλα πολλά πράγματα. Από το να σερφάρει με απίστευτα γρήγορες ταχύτητες και να ανεβάζει περιεχόμενο στα Social Media, μέχρι να βλέπει ταινίες και να παίζει τα αγαπημένα του gaming παιχνίδια, απολαμβάνοντας προηγμένες εμπειρίες και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Αυτή είναι η διαφορά του να έχεις ένα καλό και αξιόπιστο δίκτυο που πιάνει παντού.

Σε έναν κόσμο που τα πάντα εξελίσσονται πλέον με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι χρήστες απαιτούν ευελιξία. Ο έλεγχος και η απάντηση στα emails γίνεται υπό τους ήχους της αγαπημένης τους μουσικής. Το online gaming βασίζεται στην ταχύτητα και την ακρίβεια, έχοντας μηδενική ανοχή στο latency. Με τις οθόνες smartphones, tablets και laptops να ενσωματώνουν πια τελευταίας γενιάς τεχνολογίες και να τρέχουν σε υψηλές αναλύσεις, τα στάνταρ στο streaming έχουν εκτοξευτεί, με την ποιότητα να είναι εφάμιλλη εκείνης της τηλεόρασης του σαλονιού. Οι προσδοκίες από το mobile internet βρίσκονται πλέον σε άλλο επίπεδο.

Το σύγχρονο lifestyle είναι connected 24/7 και για τον λόγο αυτό χρειάζεται ένα ισχυρό, γρήγορο και αξιόπιστο δίκτυο. Στην εποχή του 5G η mobile εμπειρία χρήσης οφείλει να έχει τους ίδιους στιγμιαίους χρόνους απόκρισης με εκείνη από το σπίτι ή το γραφείο.

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα