Η Microsoft ενσωματώνει το Model Context Protocol στα Windows για ένα μέλλον με AI agents

Η Microsoft ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του Model Context Protocol (MCP) στα Windows και παράλληλα το λανσάρισμα του Windows AI Foundry, θέτοντας τις βάσεις για ένα μέλλον με AI βοηθούς.

Οι δύο αυτές εξελίξεις αποτελούν τη βάση για το μέλλον που οραματίζεται η εταιρεία, όπου αυτοματοποιημένοι AI agents θα βοηθούν τους χρήστες, αναλαμβάνοντας αρχικά επαναλαμβανόμενες (και κουραστικές) εργασίες, ενώ στο μέλλον αναμένεται να εξελιχθούν και να αναλαμβάνουν πιο σύνθετες διαδικασίες.

Το MCP, που λανσαρίστηκε από την Anthropic πέρυσι, είναι ένα ανοιχτού κώδικα πρότυπο που συχνά αναφέρεται ως το "USB-C port των AI" εφαρμογών. Όπως το USB-C συνδέει συσκευές πολλών κατασκευαστών με διάφορα περιφερειακά, οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιούν το MCP για να επιτρέψουν στις AI εφαρμογές τους να επικοινωνούν με άλλες εφαρμογές, διαδικτυακές υπηρεσίες ή ακόμα και τμήματα των Windows.

"Θέλουμε τα Windows ως πλατφόρμα να εξελιχθούν σε ένα σημείο όπου πιστεύουμε ότι οι agents αποτελούν μέρος του φόρτου εργασίας στο λειτουργικό σύστημα και μέρος του τρόπου με τον οποίο οι πελάτες αλληλεπιδρούν με τις εφαρμογές και τις συσκευές τους", δήλωσε ο επικεφαλής των Windows, Pavan Davuluri, σε συνέντευξή του στο The Verge.

 

Για την υλοποίηση του οράματος, η Microsoft εισάγει ένα μητρώο MCP στα Windows που θα λειτουργεί ως ασφαλής, αξιόπιστη πηγή για όλους τους MCP servers που θα μπορούν να προσπελάσουν οι AI agents. "Οι agents μπορούν να ανακαλύψουν τους εγκατεστημένους MCP servers σε συσκευές πελατών μέσω του μητρώου MCP για Windows, να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία τους και να προσφέρουν ουσιαστική αξία στους τελικούς χρήστες", εξηγεί ο Davuluri.

Σε μια επίδειξη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την ανακοίνωση του MCP στα Windows, η εταιρεία παρουσίασε ένα πρώτο preview του πώς το Perplexity στα Windows θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες MCP. Αντί να επιλέγει χειροκίνητα φακέλους εγγράφων, το Perplexity μπορεί απλά να ρωτήσει το μητρώο MCP για να βρει έναν MCP server του συστήματος αρχείων των Windows. Αυτό επιτρέπει στο Perplexity να εκτελεί αναζητήσεις αρχείων για λογαριασμό ενός χρήστη με πιο φυσικό τρόπο.

Ωστόσο, η λειτουργικότητα MCP κάνει διαθέσιμα τα Windows σε νέες μεθόδους επίθεσης από κακόβουλους παράγοντες. Η Microsoft είναι ενήμερη για τους κινδύνους ασφαλείας και προσφέρει μόνο μια προεπισκόπηση σε επιλεγμένους προγραμματιστές.

"Πιστεύω ότι έχουμε ένα σταθερά θεμέλια και το πιο σημαντικό, μια στέρεη αρχιτεκτονική που μας δίνει όλα τα εργαλεία για να ξεκινήσουμε, να το κάνουμε αυτό με ασφάλεια", εξηγεί ο David Weston, αντιπρόεδρος ασφάλειας επιχειρήσεων και λειτουργικών συστημάτων στη Microsoft.



Παράλληλα με τη μεγάλη ώθηση του MCP, η Microsoft τοποθετεί επίσης την AI πλατφόρμα της μέσα στα Windows ως το αναβαπτισμένο Windows AI Foundry. Ενσωματώνει μοντέλα από το Foundry Local και άλλους καταλόγους όπως το Hugging Face, το Ollama και το Nvidia NIMs, και είναι σχεδιασμένο να επιτρέπει στους προγραμματιστές να αξιοποιούν τα μοντέλα που είναι διαθέσιμα στους υπολογιστές Copilot Plus.

Η Microsoft συνεργάζεται στενά με την AMD, την Intel, την Nvidia και την Qualcomm στην προσπάθειά της για το Windows AI Foundry.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords