Η Tesla πρόκειται να «ανοίξει» το παγκόσμιο δίκτυο φόρτισης της και σε άλλους κατασκευαστές φέτος

Η Tesla θα επιτρέψει σε άλλους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων να έχουν πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο φορτιστών της προς το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με μία ανάρτηση του Elon Musk στο Twitter. Λαμβάνοντας άλλωστε υπόψη ορισμένες δηλώσεις του CEO της Tesla κατά καιρούς, η εταιρεία ήταν πάντα ανοικτή

σε αυτή την ιδέα.

Μέχρι πρόσφατα ωστόσο δεν είχαμε την παραμικρή πληροφόρηση για τον τρόπο ή τον χρόνο που η Tesla θα άνοιγε το δίκτυο των 25 χιλιάδων SuperChargers στους υπόλοιπους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, και οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστες. Για παράδειγμα παρόλο που τώρα γνωρίζουμε ότι το δίκτυο θα διατεθεί προς χρήση και για τα ηλεκτρικά οχήματα άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, δεν γνωρίζουμε ούτε ποιες είναι αυτές οι αυτοκινητοβιομηχανίες που έφτασαν σε συμφωνία με την Tesla αλλά ούτε και αν οι ιδιοκτήτες μοντέλου αυτοκινήτου Tesla θα έχουν κάποια προτεραιότητα. Παρόλα αυτά, χάρη στον Elon Musk, γνωρίζουμε ότι το δίκτυο θα διατεθεί για χρήση και από τα ανταγωνιστικά οχήματα πριν το τέλος του 2021.

Στη συνέχεια, πάλι μέσω του Twitter, ο Musk έκανε γνωστό ότι το δίκτυο της Tesla θα είναι διαθέσιμο για τα ηλεκτρικά οχήματα άλλων εταιρειών σε οποιαδήποτε χώρα βρίσκονται φορτιστές της εταιρείας. Οι φορτιστές της Tesla βρίσκονται σήμερα στη Β. Αμερική, στην Ασία, σε χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου -μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα- καθώς στη Μέση Ανατολή (πιο συγκεκριμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ισραήλ).

Ο Elon Musk σε συζητήσεις ή συνεντεύξεις του κατά καιρούς αναφερόταν είτε στον διαμοιρασμό της τεχνολογίας πίσω από τους Tesla SuperChargers σε άλλες εταιρείες είτε στο άνοιγμα του δικτύου της Tesla για χρήση από άλλα ηλεκτρικά οχήματα. Μάλιστα από το 2014 ο διευθύνοντας σύμβουλος της Αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωσε έτοιμος να «ανοίξει» τα σχέδια της εταιρείας του με στόχο την ανάπτυξη ενός προτύπου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα οχήματα, ανεξαρτήτως κατασκευαστή. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τo 2018, κατά τη διάρκεια μίας τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, είχε απαντήσει σε μία ερώτηση λέγοντας ότι το δίκτυο φορτιστών της Tesla δεν διαθέτει «φράκτη», με την έννοια ότι δεν έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τα υπόλοιπα οχήματα από το να το χρησιμοποιούν. Παρόλα αυτά, αξίζει να τονιστεί, ότι το δίκτυο των SuperChargers της Tesla δεν είναι συμβατό με τα ηλεκτρικά οχήματα άλλων εταιρειών.

Αυτό σημαίνει, ότι ένας άλλος κατασκευαστής θα χρειαστεί να πληρώσει δικαιώματα για τη χρήση του δικτύου της Tesla, καθώς όπως μπορείτε να φανταστείτε, η επένδυση της εταιρείας ήταν τεράστια για να επιτρέψει να χρησιμοποιούν οι άλλοι κατασκευαστές το δίκτυο της χωρίς να έχει κάποιο όφελος. «Πάντα λέγαμε ότι είμαστε (ανοιχτοί στην ιδέα) – δεν δημιουργήθηκε για να είναι ένας περιφραγμένος κήπος, και θα χαρούμε να υποστηρίξουμε άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων να χρησιμοποιούν τους σταθμούς SuperCharger» είχε πει ο Elon Musk το 2018. «Απλώς θα χρειαστεί να πληρώσουν το μερίδιο τους με το κόστος να είναι αναλογικό της χρήσης του οχήματος. Θα χρειαστεί να αποδεχτούν την πληρωμή κάποιου αντίτιμου τουλάχιστον – και επίσης τον connector μας ή τουλάχιστον θα χρειαστεί να έχουν κάποιον adapter για τον connector μας. Οπότε είναι κάτι που είμαστε κάτι παραπάνω από ανοικτοί αλλά μέχρι σήμερα κανένας κατασκευαστής δεν φαίνεται να θέλει να κάνει κάτι τέτοιο. Αλλά δεν φταίμε εμείς για αυτό. Δεν είναι πάντως κήπος με φράκτη» είχε δηλώσει ο Elon Musk τότε.

Οι δύο πιο κοινότυποι connectors που χρησιμοποιούνται για ταχεία φόρτιση είναι τα συστήματα Combined Charging System (CCS) και CHAdeMO. Το πρώτο (CSS) μπορεί να φορτίσει έως στα 350kW ενώ οι φορτιστές του δεύτερου φτάνουν μέχρι τα 50kW. Το σύστημα CCS, ένας connector συνεχούς ρεύματος, αποτελεί ένα διεθνές ανοικτό πρότυπο που τελευταία κερδίζει σε δημοτικότητα στην Ευρώπη και στην Βόρειο Αμερική. Η Tesla έχει τον δικό της connector. Αυτό σημαίνει ότι για να χρησιμοποιηθούν οι φορτιστές της από ανταγωνιστικά μοντέλα αυτοκινήτων, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να χρησιμοποιήσουν κάποιον adapter, τον οποίο θα προμηθεύονται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου. Η Ευρώπη ωστόσο είναι μία άλλη ιστορία. Στην Ευρώπη, η Tesla χρησιμοποιεί connector τύπου CCS, οπότε το πιθανότατα αυτή να είναι η περιοχή-αγορά που θα ανοίξει πρώτα το δίκτυο της. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα